Şehirlerin Tarihi : Adıyaman
#1
ADIYAMAN

2.png

Adıyaman'ın Şehir Künyesi
İl Trafik Kodu : 02
Yüzölçümü : 7.871 km²
İlçeleri : Merkez/Besni/Çelikhan/Gerger/Gölbaşı/Kahta/Samsat/Sincik/Tut
İklim : Dağlık kuzey kısımda kışlar yağışlı ve soğuk, yazlar sıcak ve kurak geçer. Güneyde ise kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.
Adıyaman, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki şehirlerden en fazla ormanlık arazi yüzdesine sahip olan şehirdir. Aynı şekilde Güneydoğu Anadolu'nun en fazla bitki çeşitliliğine sahip olan ilidir.
Nüfus : 597.835
382.755 Şehir / 215.080 Köy-Kasaba
Nüfus Yoğunluğu : Kilometrekareye 83 kişi
Nüfus Artış Hızı : Yüzde 1.28

Adıyaman'ın Tarihi

2596_adiyaman-palanli-magarasi.jpg

Adıyaman'ın Palanlı köyünün etrafında yapılan çalışmalarla, buradaki Palanlı Mağarasının tarihinin 40.000 yıl öteye gittiği ileri sürülmektedir.
Bununla beraber Tunç Çağına kadar bölgede bir yerleşim izi olmadığını da biliyoruz. Hitit-Mitanni mücadelesi sırasında el değiştiren bölge, Geç Hitit dönemi devletlerinden olan Kummuhların eline geçti. Asurluların Kummuhlardan bu bölgeyi alıp ellerinde tutması ise, Büyük İskenderle birlikte son buldu. Lakin İskender'in imparatorluğunun hızlı dağılışından sonra bölgede Seleukos İmparatorluğu kuruldu.

Ad%C4%B1yaman-Kalesi.jpg

Daha sonra Selukos devletinin bir valisi olan Ptolemaeus tarafından M.Ö 163 yılında başkenti Samsat olmak üzere Kommagene Krallığı kuruldu.
M.S 70'lerden 670 yılına kadar Roma-Bizans egemenliği altında kalan bölge, daha fazla Arap akınlarına dayanamayıp Emevi Halifeliğinin bir parçası durumuna gelmiştir. Emevi komutanlarından Mansur bin Cavene tarafından bir kale yaptırıldığı için, Adıyaman'ın merkezine Hısnimansur denmeye başlandı.

30 yıl boyunca bölgeyi ellerinde tutmayı başaran Hamdanilerden sonra Adıyaman, tekrar 100 sene sürecek bir dönem için Bizanslıların eline geçti. 1066'daki Selçuklu Kumandanı Gümüştekin'in ele geçirmesinden sonra bölge sırasıyla, Artuklu, Eyyübi, Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu, Dulkadiroğulları, Memlük ve son olarak Osmanlı egemenliği altına girdi.

Adıyaman 22 Haziran 1954'de merkez, Besni, Gerger ve Kahta'dan oluşan bir il haline geldi. Sonrasında sırasıyla, Çelikhan, Gölbaşı, Samsat, Tut ve Sincik de ilçe yapılarak Adıyaman'a dahil oldu.

adiyaman_15_800.JPG
Ara
Cevapla
#2
Bilgilendirici 1 konu
Ara
Cevapla
#3
Yazıyı ortalama bence künye bölümünü sola yatır alttaki paragrafları iki yana yatır.Daha güzel görünür.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.