13-09-2023, 10:33
(12-09-2023, 23:14)Ege Akçay : Selamlar. Tarih, askeri, politika ve de ekonomi gibi alanlara ilgi duyuyorum. Bu alanlardan en az birini içeren roman tarzında bir kitap önerisi yapabilecek olan var mı?
Kitabın web novel veya basılı olması veyahut alternatif tarih, fantastik, sci-fi gibi alanları kapsaması mühim değil.
İlk cümleden sonra doğrudan Yeditepe ve Kronik kitapevlerine bakılabilir diyecektim ama roman isteğinizi görünce vazgeçtim. Yine de bu cümle ile belirtmiş olayım.
Tarihi roman deyince aklıma en iyilerden Beyazıt Akman'ın "Dünyanın İlk Günü" ve "Son Seferad" kitapları geliyor. Bu kitaplardan sonra çıkardığı "Osman" isimli iki kitaptan oluşan seri maalesef tam bir hayal kırıklığı oldu, onları tavsiye etmem.
Tabi ki Nihal Atsız'ın bir çok kitabı bu konuda enlere oynar. Özellikle "Bozkurtlar" namını çokça duyurmuş olsa da "Deli Kurt" kitabının yeri de başkadır bende. Türle çok alakası olmasa da hazır gözünüz yazara değmişken "Ruh Adam" kitabını da okuyabilirsiniz.
Son zamanlardaki kitapları pek sarmasa da sevdiğim yazarlardan olan İskender Pala'nın tarihi romanlarını da tavsiye ederim. Direkt isim vermek gerekirse "Şah ve Sultan" ve "Efsane" başı çeker. Divân edebiyatına ilginiz varsa "Babil'de Ölüm İstanbul'da Aşk", İslam içerikli de olabilir derseniz "Bülbülün Kırk Şarkısı" ve "Mihmandar" da edebi olarak güzel kitaplardandır.
Ayrıca ilgili konu başlığı dahilinde, polisiye severseniz Ahmet Ümit, yakın tarih ve gerçekçi olsun derseniz Turgut Özakman, 17. yüzyıl civarında geçsin ama direkt tarih anlatmasın derseniz İhsan Oktay Anar okuyabilirsiniz.
İyi okumalar dilerim.