Sohbet: Kitap Sohbetleri #8: Kitap Okurken Not Almak
#1

Kitap Sohbetleri #8: Kitap Okurken Not Almak 

Strategyturk Kitap Kulübü tarafından düzenlenen Kitap Sohbetleri serisinin sekizinci konusuna hoş geldiniz.

Bu sohbet konu başlığında kitap okurken kitaba not almak veya ayrıca not tutmak, satırların altını çizmek veya fosforlu kalemle metin üzerinden gitmek hakkında konuşacağız. 
 
J1Onf7n.png
 
Neredeyse herkes bir şekilde kitap okumuştur, ancak çok azı kitap okurken not alır. Özellikle okunan kitap akademik bir içerik değilse not almayı gerektirecek çok az neden vardır.

Akademik okumalarda, literatür taramalarında, makale okurken, ders çalışırken illa ki okuduklarımızı gerek tekrar etmek, gerekse daha sonra ihtiyaç halinde kolaycana ulaşabilmek için not tutarız. Bu süreçte emanet bir kaynak yoksa yazı üzerine not almak, cümlelerin altını çizmek çoğu için daha kolaydır. Eğer ayrıntılı bir not çıkarma işlemi varsa, ayrıca not defteri kullanılır.

Tabi iş romanlara gelince değişiyor. Okunan kitaba göre değişmesi ile birlikte kimileri beğendiği cümleleri, kimileri ise hikayenin can alıcı noktalarının altını çizebiliyor. Çok olmasa da romanlarda sayfa kenarlarına not alanlar da yok değil. Elbette okunan kitap çok belirleyici bir unsur burada. Kutadgu Bilig okurken cümlelerin altının çizilmesi daha makul iken, Deli Kurt okurken hiç çizme ihtiyacı duymayabilirsiniz.

Kitap üzerine kalemle müdahale bulunmak bir disiplin meselesi. Bu konuda kati bir bakış açınız varsa isim yazma dışında asla bir çizik dahi atmayabilirsiniz. Veyahut da kitap metasını bir aracı olarak görüp cümlelerin altını veya üstünü çizmekten çekinmez ve hatta sayfa kenarlarına not almayı zarûriyet olarak görebilirsiniz. 

J1Onf7n.png
 
Sohbet Başlıkları
Kitap okurken kitap üstüne veya ayrıca not alır mısınız?
Kitaplarda cümlelerin altını veya üstünü çizer misiniz?
Kitaplardan notlar biriktirdiğiniz bir not defteriniz var mı?
Genel olarak kitap üzerinde karalama yapmak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Mümkünse nedenleriyle birlikte eklemek istedikleriniz.
 
J1Onf7n.png
 
Strategyturk Kitap Kulübü
"Cümleler zihnimize gerçekleri çakan çivilerdir." 
Diderot
Ara
Cevapla
#2
Ders kitapları dışında asla kitabın üzerini çizmem. Fakat geçenlerde okuduğum bir kitapta geçen ve beni çok mutlu eden inanılmaz cümleleri hatırlamak için aradığımda bulamamıştım. Bu nedenle kolaylık olması açısından bu hususu bir düşünmedim değil. Lakin okuma kitaplarında satırlar birbirine yakın ve puntolar daha küçük olduğundan muhtemelen yine aynı şekilde çizmeden devam edeceğim.

Üşengeç olduğum için asla ayrıca not tutmam, ders kitapları için bile. Okuma kitapları üzerinde karalama yaptığımız zaman, kitap kötü ve yıpranmış gözükeceği için bu duruma sıcak bakmıyorum. Ancak bir kişi not tutmak istiyorsa buna ne diyebilirim ? Herkesin hayatına kimse karışamaz!
[+] 1 üye Joseph16 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
Tarihi kitaplar olunca not alabiliyorum ama değilse almam. Birde ingilizce kitapsa(Türkçesi yoksa) mecbur karalamak durumunda kalıyorsun.
Ara
Cevapla
#4
Kitaplarda beni uzun uzadıya düşüncelere daldıran sayfalar okuduğum zaman hem oradan alıntıları hem de kafamdakileri not aldığım bir defterim vardı. Taşınırken bir yere koydum ama bulamıyorum.
俺たち 自由 に なれる の か ?
Ara
Cevapla
#5
Kitap okurken not alma, satırların altını çizme bu güne kadar yapmadığım bir uygulama. İhtiyaç duymadım. Genelde okuduğum şeyleri genel hatlarıyla kolay kolay unutmam. Kitaplara verdiğim değer büyük olduğundan satırların altını çizmek kitaba zarar verdiğimi düşündürür beni.

Altını çizmeye değer bulacağım satırları genelde unutmam. Tam olarak hatırlamak için kitabı açar bulurum satırı açıkçası. Kitap konusunda hafızama güveniyorum. Ayraç dahi kullanma gereği duymam.
[+] 1 üye Justicar nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
Ne not ne de kitap okurken altını çizmiyorum. Kitabın görünüşünü bozarım gibi bir endişeden de değil aslında öyle kitabı düz okurum. Aradan zaman geçtikten sonra genel hatlarıyla konusunu vs. hatırlarım gerisini unuturum genelde. Kitabı sevmişsem ve sevdiğimi hatırlayıp içeriğini tam hatırlamıyorsam açıp baştan bir daha okuduğum da olmuştur.
Ara
Cevapla
#7
Kitabın üzerine not almak, satırları çizmek, kasıtlı olarak sayfa kıvırmak gibi hareketleri asla yapmam. Biraz özenle nesilden nesile aktarılabilecek kadar uzun ömürlü olan kitaplara bu özelliğini kaybettirdiğini düşünüyorum. İlla not almak isteniyorsa ayrı bir not defteri tutmak daha mantıklı geliyor bana.

Ayrıca bir not defteri tutmuyorum ama bunun için öyle elle tutulur bir sebebim yok, üşeniyorum. Ara sıra aklıma estiği oluyor, tutabilirim aslında.
IbnE9P2.gif
[+] 1 üye Attila the Hun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#8
Liseye yeni başladığım dönemde o zamana kadar okuduğum kitaplar üstüne veya ayrı bir şekilde not almaya uygun değildi ve bu bende hiç alışkanlık yapmamıştı bu yüzden bende hiç not tutmazdım. Babamın okuduğu bir kitabı ben de okumaya başlayınca birden her şey değişti. Neredeyse her sayfaya bir karalama yapmıştı, kelimelere veya cümlelere işaretler konulmuş ve sayfada boş bulabildiği her boşluğa neredeyse bir not almıştı ve bunları okumak bana aşırı keyif veriyordu belki kitaptan bile daha çok diyebilirim. Bu deneyimden sonra ben de artık okuduğum her kitabın boşluklarına not almaya ve beğendiğim ve beni etkileyen cümlelerin altını çizmeye başladım. Kitaplara aldığım veya altını çizdiğim cümleleri ayrı bir deftere geçirme fikri çok kez aklımdan geçse de üşengeçliğim yüzünden bir türlü hayata geçmedi ama bazen arada kitaplığımdan rastgele bir kitabın bir rastgele bir sayfasına aldığım notları okumak ve aradan geçen zamanla ne kadar değiştiğimi görmek çarpıcı oluyor. Kitaplara alınan notlar o insan hakkında direkt bir çıkarım yapmanızı sağlıyor altını çizdiği cümlelerden nasıl bir insan veya nelerden hoşlanan biri olduğunu öğrenebilirsiniz bence.
[+] 2 üye SchrödingersCat nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.