Sohbet: Kültür Sohbetleri #8: Veganlık
SchrödingersCat :
  • İnsanlar neden vegan olur?
  • Doğada bulunan kaynaklar insanlık için mi vardır Veganlık buna karşı mıdır?

Bence bir insanın vegan olmasının en büyük etkeni bu yaşam biçimini benimseyecek kapasite ve özveriye sahip olmasıdır. "sebep" olarak soruyorsanız da buna hayvan sevgisi, hayvan sömürüsüne karşı çıkma, doğa dengesini koruma gibi sebepler sayabilirler herhalde. Fakat "doğa dengesi" olarak kabul edilen şeyin içinde insanın da olduğunu unutmamak ve bir piramit varsa bunun en üstünde de insanın olduğunu kabul etmek gerekir. kısacası bana sorarsanız veganlığın kişisel bir eylem olarak bir zararı yok lakin vegan bir birey bu fikirlerini empoze etmek için başkalarının özgürlüğünü kısıtlıyorsa kesinlikle zararlıdır.

SchrödingersCat :
  • Vegan yaşam tarzı zenginlik midir?

Zenginliği nasıl tanımladığınıza göre değişir. Besinsel bir zenginlikten bahsediyorsak bence değildir, haliyle tüketilen besin çeşidinde bir azalma vardır. Ekonomik bir zenginlikten bahsediyorsak belki sayılabilir çünkü çoğu "vegan" ürün "vegan olmayan" ürünlere kıyasla daha yüksek fiyatlandırmalara tabi oluyor.

SchrödingersCat :
  • Vegan beslenme daha mı sağlıklıdır?
  • Veganlığın ne gibi faydaları olabilir?

World Health Organization :Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.

Demiş. Yani anlaşılacağı üzere kişinin kendisini göz önünde bulundurursak "ruhça" kesinlikle daha sağlıklıdır. "Sosyal" kısmı daha çok kişi ve çevresiyle ilgili olduğundan bu durumdan da sağlıklı olduğunu düşünebiliriz. Geri kalan kısım ise bu kişinin normal bir insanın "bedensel" olarak sağlıklı beslenmesi için gerekli tüm besinleri alabilmesidir. Bu da aradan çıkarsa bu kişi "sağlıklı" olabilir ama "daha sağlıklı" derseniz, elimizdeki bilgilerden yararlanarak, hayır değildir.

SchrödingersCat :
  • Veganlar hayvanlara insanlardan daha çok mu değer veriyor?

Vegan bir arkadaşımın sözüne göre, evet. Fakat bu onun şahsi görüşü olduğundan tam bir çıkarım yapmak doğru olmaz. Aynı zamanda ben de bunun nihai bir cevabı olduğunu sanmıyorum.

SchrödingersCat :
  • Bir haftalığına vegan olmak sizi ne kadar zorlardı, hangi gıdalardan vazgeçmeniz gerekirdi?
  • Vazgeçemeyeceğiniz* bir gıda var mıdır varsa nedir?

Zorlanacağımı sanmıyorum. Normalde beslenirken hayvansal ürünlerin yanında bitkisel ürünler de tüketen biriyim. Bir haftalığına sadece bitkisel ürünler tüketerek beslenebileceğimi düşünüyorum. Zaten "vegan ürün" dediğimizde sadece sebze ve meyvelerden bahsetmiyoruz. Bunlar kullanılarak yapılabilen tonlarca çeşitli lezzet de bulunmakta. Vazgeçemeyeceğim bir gıda olarak ise aklıma pek bir şey gelmemekte, şahsen asla ayrılamam dediğim bir besine sahip değilim.
WhaW8Am.gif
[+] 1 üye PCOyun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Kültür Sohbetleri #8: Veganlık - Yazar: Gurt - 26-11-2019, 12:52
Kültür Sohbetleri #8: Veganlık - Yazar: Onur34 - 26-11-2019, 17:33
Kültür Sohbetleri #8: Veganlık - Yazar: PCOyun - 26-11-2019, 21:00
Kültür Sohbetleri #8: Veganlık - Yazar: Mabella - 26-11-2019, 22:50

Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.