28-12-2020, 19:40
Star Wars: Empire at War - Uzay Savaşı Rehberi
Bu rehberde gemileri, dikkat edilmesi gerek püf noktaları ve uygulanabilecek bazı taktikleri ele alacağız. Eklenmesini istediğiniz herhangi bir şey varsa yorum yazarak belirtebilirsiniz. Gemi türlerinin oyundaki karşılıkları:
Avcı Gemisi = Fighter
Bombardıman Gemisi = Bomber
Korvet = Corvette
Fırkateyn = Frigate
Taşıma Gemisi = Carrier
Ana Muharebe Gemisi = Capital Ship
Süper Gemi = Super Ship
Gemi Kısımları
Motorlar (Engines): Hareket etmeye ve hiperuzay kaçışına izin verir. Fakat gemiler havada kalmak için motorlara ihtiyaç duymaz. Birden çok motor kısmına sahip olan ana muharebe gemilerinin kaçması için yalnızca bir motorun yeterli olduğunu unutmayın.
Kalkan Jeneratörleri (Shield Generators): Kalkan sağlar ve kalkanın canını yeniler. Birden çok kalkan kısmına sahip olan gemiler, kalkanını tüm kalkan kısımları yok edilene kadar kaybetmez. Kalkan, kalkan kısmı sayısına bakılmaksızın aynı maksimum cana ve aynı yenilenme hızına sahiptir.
Hangarlar (Hangars): Avcı uçakları konuşlandırır. Yıldız üslerinde takviye gemilerin içeri girmesine izin verir. Yıldız üslerinin takviye sınırı yokken taşıma gemileri ve diğer gemiler hangarları boşalmadan önce sınırlı sayıda avcı filosu ortaya çıkarabilir. Gemiler her muharebede hangarlarını yeniden doldurur, tüm TIE Fighter'larını kaybeden bir Star Destroyer, sıradaki savaşta daha fazlasına sahip olacaktır.
İyon Toplar (Ion Cannons): Yalnızca kalkanlara hasar verir. Düşük öncelikli hedeflerdir. Karadan uzaya ateş eden iyon topları kalkanları tamamen ortadan kaldırır ve silahların ateş hızını yavaşlatır.
Turbo Lazerler (Turbo Lasers): Star Wars'un genel silahları. İkili ve dörtlü lazerler yüksek öncelikli hedeflerdir. Turbo lazerlerin isabetliliği hedef tarafından da etkilenir, bir Star Destroyer'ı vurmak tüm gücünü motorlara vermiş ve kaçış hâlinde olan bir Corellian Corvette'i vurmaktan daha kolaydır.
Sarsıntı Füzeleri (Concussion Missiles): Nispeten düşük hasar veren güdümlü füzelerdir. Kalkanları delebilir. Filolara karşı etkili olabilir çünkü küçük bir alana hasar verir.
Proton Torpido Fırlatıcıları (Proton Torpedo Launchers): Yüksek hasarlı torpidolardır, genelde kalkanları delebilir. Proton torpido fırlatıcıları birincil öncelikli hedeflerdir.
Lazer Topları (Laser Cannons): Avcı uçaklarına karşı etkili makineli silahlardır. Diğer gemilere düşük hasar verir.
Çekici Işınlar (Tractor Beams): Küçük araçlara yapışıp onları yavaşlatabilir. Ciddi bir hedef olmaktan çok rahatsız edicidir.
Uzay Savaşının 10 Kuralı
- Her geminin özel rolleri vardır. Bazıları avcı uçaklarına karşı etkilidir, bazıları taşıma gemisidir, bazıları ise zırhlı gemidir. Gemilerinizi rollerine uygun şekilde kullanın.
- Dengeli filolar idealdir. Hem ana muharebe gemileri hem de destek gemilerini kullanın, sadece ana muharebe gemilerini kullanmak yetmez.
- Gemilerin menzili vardır. Düşman ateşinden kaçınırken uzak mesafeden düşmanı bombardımana tutmak iyi bir fikirdir. Genellikle gemi ne kadar büyükse menzili de o kadar uzundur.
- Gemilerinizin hangi gemi kısımlarına ateş ettiğini siz kontrol edersiniz. Hangarları ve büyük topları mümkün olduğunca çabuk yok edin, size ne kadar az hasar verirlerse o kadar taretiniz sağlam kalır.
- Sayıda güç vardır. Her gemi düşman ateşinin bölünmesine sebep olur. Böylece kalkanlarınız ve dolayısıyla da taretleriniz daha uzun süre sağlam kalır. Yapay zekâya karşı çok işe yarar çünkü ateşini neredeyse hiç odaklamaz.
- Sayı üstünlüğü düşmanda olduğunda ateşinizi odaklayın. Böylece kalkanları boşu boşuna dövmek yerine bir şeyler vurabilirsiniz.
- Bazı birimlerin özel yetenekleri vardır. Onları kullanın. "Power to Weapons" özel yeteneği geminizin kalkanlarını azalttığı için onu kullanmak istemeyebilirsiniz, tabii kalkanlarınız zaten yok edilmediyse.
- Çoğu geminin motorlarının arkasında bir kör noktası vardır ve hatta gemilerin silah kısımları belirli bir açıdan ateş edebilir.
- Control/Shift'e basılı tutarken 1 ile 9 arasındaki rakamlara basarsanız komuta grupları oluşturabilirsiniz. Gemilerin hepsini teker teker kontrol etmektense onları komuta gruplarına atamak çok daha kolaydır.
- Asla teslim olmayın. Her zaman rakibe azami sayıda zayiat verdirmeye çalışın. Tek bir korvet sıradaki karşılaşmada her şeyi değiştirebilir. Yine de, geri çekilip takviye almak her zaman bir seçenektir.
Hangi tarafla oynadığınıza bağlı olarak sahip olduğunuz birimler değişiklik gösterir, güçlü ve zayıf yanları da. Yine de aşağıdaki kurallar çoğunlukla geçerlidir:
- Düşman taşıma gemileri/avcı-bombardıman gemileri kullanıyorsa, filonuza daha fazla korvet ekleyin.
- Düşman ana muharebe gemileri kullanıyorsa, birkaç taşıma gemisi/bombardıman gemisi alın.
- Düşman korvet/fırkateyn kullanıyorsa, birkaç ana muharebe gemisi alın.
- Düşmanın süper gemileri varsa, karadan uzaya ateşlenen silahlara yatırım yapın (Hypervelocity Gun, Ion Cannon).
- Avcılar avcıları yener
- Bombardıman gemileri ana muharebe gemilerini yener
- Korvetler avcıları ve bombardıman gemilerini yener
- Fırkateynler korvetleri yener
- Ana muharebe gemileri fırkateynleri yener
Korvetler: Avcılara ve bombardıman gemilerine karşı savunmada harikadır ama bunlardan daha büyük hedeflere karşı pek bir şey yapamaz. Korvetleri büyük gemilerinize yakın tutun, hasar alıyorlarsa geri çekin.
Fırkateynler: Gemilere karşı iyidir çünkü turbo lazerleri ve iyon topları vardır. Çok sayıda olduğunda ölümcüldür. Oyunun sonunda diğer gemilerden geride kalsa da ateş desteği sağlamada hâlâ paha biçilmezdir. Çok hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek olduğu için yandan saldırılara cevap verebilir ve düşmanın savunma hattındaki bir zayıflıktan yararlanabilirsiniz.
Ana Muharebe Gemileri: Tekli hedeflere hasar vermek için tasarlanmış ağır gemilerdir. Uzay istasyonlarını yok etmede ve fırkateynlere hasar vermede mükemmeldir. Fakat pahalıdır, yavaştır, taretlerinin ateş açısı kısıtlıdır ve bombardıman gemilerine karşı çaresizdir. Ana muharebe gemileri filonuzun büyük bir kısmını oluşturacaktır. Çoğu ana muharebe gemisi yanında avcı veya bombardıman gemileri de taşır.
Avcı Gemileri: Onları yakın tutun, boşuna harcamayın. Hava üstünlüğünü sağlamak ve bombardımanlar için düşman silahlarını oylamak ve kendi gemilerinizi düşman bombardıman gemilerine karşı korumak için harikadır. Çok kırılgandır ve çok büyük miktarda olmadıkça büyük gemilere çok az hasar verir.
Bombardıman Gemileri: Kalkanlar ya da hangarlar gibi spesifik gemi kısımlarını yok etmek için harikadır. Ama savaşta uzun süre hayatta kalmaz. Akıllıca kullanın.
Taşıma Gemileri: Canına dikkat edin ve hangarlarını koruyun, çünkü düşman erkenden hangarlarını yok etmek isteyecektir. Bununla birlikte, bazı taşıma gemileri savaşmakta iyidir ve ana muharebe gemileri olarak iş görebilirler.
Süper Gemiler: Çok ama çok güçlü ana muharebe gemileri. Yine de yenilmez olmadıklarını unutmayın. Gemiler büyüdükçe kör noktaları da artar.
Konumlandırma
Gemilerinizin konumlandırılması büyük bir önem taşır. Hedefine en fazla silahı yöneltenin kazanması daha muhtemeldir. Yaygın düzenler:
"V" Düzeni: Düşmanın nereden saldıracağına emin olmadığınızda ve fazladan ateş gücü ile korunaklı kanatlar istediğinizde uygulanan bir düzendir. Saldırırken de kullanılabilir. Eğer düşman hattında bir zayıflık varsa, oradan ittirip filonuzun geri kalanının da takip etmesini sağlarsınız. İttirmeye ilk başlayan geminin arkasında bir "V" şekli oluşur.
"U" Düzeni: Ters bir "V"dir, düşmanı çevrelemek için kullanılır.
Hat Düzeni: Açık alanlarda ateş gücünü maksimum seviyede tutmak için kullanılır, filonun çapraz hareketleri ateş gücünü en yüksek seviyede tutarken savunma için dümdüz bir hat kullanılabilir.
Oynanış Türleri
3 tür oynanış vardır: Saldırgan, savunmacı ve dengeli.
Saldırgan oyuncular hücuma geçip düşmanı avlarlar ve erzak hatlarını kesmek için düşman madenlerine saldırırlar. Çoğunlukla mümkün olduğunca hızlı şekilde Star Destroyer ve benzeri gemileri inşa etmeye çalışırlar ve sahip oldukları her şeyi "kazan ya da öl" mantığıyla harcarlar. Bu işe yaramasa bile, haritadaki çoğu kaynağı kontrol ederler ve yenilmeleri zor olabilir. Bu taktiği kendi saldırılarınızla engelleyebilirsiniz. Mesela bombardıman gemileriyle savunmasız düşman madenleri yok edilebilir.
Savunmacı oyuncular ilk hamleyi düşmanın yapmasını beklerler, ilerlemeyi durdurmak için gemilerini konuşlandırıp karşı saldırıya kalkarlar. Savunmacı oyuncular dikkatli oynar ve ciddi hamleler yapmadan önce büyük bir kuvvet inşa ederler. Bu taktik küçük karşılaşmalarda fazlasıyla işe yarar fakat birçok cephesi ve madeni olan büyük haritalarda zayıftır. Keşfetmeyi ve mümkün olduğunda genişlemeyi unutmayın, düşman zayiatlarından yararlanıp düşmanı ittirin, dikkat dağıtma ve eş zamanlı saldırı tekniklerini kullanın. Boş boş oturup düşmanın size gelmesini beklemeyin, devamlı hasar alırken düşmanın ekonomik üssüne saldırmazsanız kaybeden tarafta olursunuz.
Dengeli oyuncular çok fırsatçıdır ve içinde bulundukları durumlara uyum sağlayabilirler. Çoğu oyuncunun "dengeli" olduğu söylenebilir.