Modern Campaigns - Taktikler ve Stratejiler
#1
qgey81.jpg

Modern Campaigns - Taktikler ve Stratejiler

Bu rehber çeviridir, orijinalini görüntülemek için tıklayın.

1- Dikey kuşatmaya karşı korunun. Hatların arkasında kalan hedefler, kritik arazi özellikleri (yol kavşakları, köprüler), yürüyüş modundaki birlikler ve kıymetli destek birlikleri (karargâh, top) düşmanın helikopterden indireceği birliklere karşı korunmalıdır. Uçaksavarları bu kıymetli hedeflerin üzerinde ya da yanlarında konumlandırın. Bu altıgenleri (varsa) kazmış birliklerle savunun. Toplarınız destek konumlarına ulaştığında hemen kazın. Unutmayın, eğer bombardımandan ÖNCE kazma komutunu verirseniz toplar aynı tur içerisinde hem kazabilir hem de ateş edebilir.

2- Hareket edin ya da ölün. Modern savaş alanı ölümcüldür. Eğer bir şey sizi bulabiliyorsa genellikle öldürebiliyordur da. Bu yüzden birlikler hareket hâlinde olmalı. Varşova Paktı'nın zırhlı bölükleri ve mekanize taburları düşmanla temasa geçmek için hızlarına ve yol dışı kabiliyetlerini kullanmalı ve hızlı manevralarla herhangi bir yarmadan yararlanmalıdır. Önemli olan saldırı pozisyonlarına hareket ederken bütünlüğü bozmamak ve efektif kalmaktır. Normal harici arazileri avantajınıza kullanın ve düşman birimlerinin yanına ulaşmadan önce zayiatınızı en düşük seviyeye indirmek için yürüyüş modundan çıkmaya çalışın. Keşif yapan hava araçlarını ve keşif helikopterlerini hatlarınızın ötesine geçmek ve düşman pusuları ile savunma pozisyonlarına göz atmak için kullanın. Açığa çıkan düşman birliklerine toplarınızla veya hava araçlarınızla saldırmaya hazır olun.

3- Hava tecridi. Modern savaş alanının bir gerçeğidir. Eğer yürüyüş modunda yol alırsanız birliklerinizin belirli bir yüzdesinin yapay zekâ kontrolündeki hava tecridinden zayiat vermesine hazır olun. Verilen zayiatlar genelde görmezden gelinebilir fakat her vuruş birliklerinizi biraz daha eritir.

4- Hava gücü. Hava araçlarının etkin kullanımı ivmeyi korumak ve düşmanı dengede tutmakta yararlı olur.

A) Keşif. Keşif birliklerini kullanarak önemli saldırı ittirmelerini keşfedin ve düşman karagâhları ile toplarını ortaya çıkarın. Varşova Paktı toplarının çoğunun menzili kısadır (7-9 altıgen arası). Düşman bombardımanlarının düştüğü yerden geriye doğru sayın ve düşman hatlarının arkasındaki bir altıgene normal harici arazilerde -özellikle de kasaba ve orman yollarına- fazla görünürlük veren bir keşif birliği yollayın. Toplar bu altıgenlerde saklanmayı sever. Ayrıca ana yol ağlarını cephe hatlarına doğru yürüyüş modunda gelen düşman takviyeleri için keşfedin. Sütun düzeninde yol alan düşman zırhlı birlikleri ve mekanize piyadelerinin iyi yönlendirilmiş bir hava saldırısıyla silip süpürüldüğünü görmek her zaman eğlencelidir.

B) Hava saldırıları. Daha önce de söylendiği üzere, keşif hava araçlarının bombardıman uçaklarınıza düşman karargâhlarını, toplarını ve yürüyüş modunda yol alan birliklerini göstermesine izin verin. Her tur bir ya da daha fazla hava saldırınızın karadan havaya füzeler (SAM) tarafından önlenmesine hazır olun. Bu rahatsız edici olsa da modern savaşın bir gerçeğidir. Her zaman turunuzun hareket safhasındayken 1-2 hava saldırısı bırakın. Saldırı hareketinizin neleri ortaya çıkaracağı belli olmaz.

5- Helikopterler. Sevseniz de sevmeseniz de helikopterler modern savaşın demirbaşıdır. Bu pervaneli hava araçlarına karşı neden böyle bir sevgi/nefret ilişkisinin olduğunu görmek güç değil. Helikopterler, tüm modern savaş birimlerinin arasında insan zihninin geliştirdiği en acayip ve gerçek dışı taktiklere sık sık konu olur.

A) Keşif helikopterleri. Onları hatlarınızın ötesine geçmek ve düşmanın pusuları ile savunma pozisyonlarını aramak için kullanın. Açığa çıkan düşman birliklerine toplarla veya hava saldırılarıyla saldırmaya hazır olun. Onları olası düşman ilerleme rotalarını gözetlemek için ve savunma hatlarınızdan sıyrılıp geçmeye çalışan düşman birliklerine karşı bir uyarı olarak kullanın. Düşman hava veya kara birlikleriyle çatışmaya girmelerine izin vermeyin çünkü hassastırlar. Keşif helikopterleri düşmandan 2 veya daha fazla altıgen uzakta durmalıdır. Keşif helikopterleriniz ile düşman kara birlikleri arasında mesafeyi kapatıp size uçaksavarlarla saldırmalarını önlemek için orman ve diğer engelleyen/hareketi kısıtlayan altıgenleri bırakın.

B) Saldırı helikopterleri. Düşman kara birlikleriyle çatışırken uçaksavarların etkinliğini minimuma indirmek için 2 altıgen ötede durun. Tüm kara birimlerinin uçaksavarlık kapasitesi vardır, topların bile. Düşman uçaksavarların menzilinden mümkün olduğunca uzak durmak en iyisidir. Saldırı faktörlerini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin. Çoğu saldırı helikopterinin sert hedeflere karşı saldırı faktörü iyidir, çoğunlukla zırhlara karşı iyidir fakat daha etkili yumuşak saldırı faktörüne sahip bazı birlikler de vardır. Planınızı buna göre kurun. Saldırı helikopterlerini düşman kara birliklerine pusu kurmak ve düşmanın muhtemel ilerleyiş yollarını gözetlemek için kullanın. Saldırı helikopterlerinin en iyi kullanımı belirli hedeflere karşı nokta operasyonları yapması ve düşman araçlarını dağıtarak veya yok ederek saldırıları köreltmesidir. İleri bölge silah ve yakıt doldurma bölgesi (FAARP) karagâhınıza yakın durun ve daima yere inin, yakıtınız/mühimmatınız kıt olduğunda FAARP'ınızın yanında (genellikle 3 altıgen içerisinde) hareket modundan çıkarak yakıt ve mühimmat yenileyin.

C) Helikopter hava indirme birlikleri. Helikopterleriniz birçok yönden en kıymetli hava indirme aracınızdır ama nedense oyuncular her zaman böyle düşünmez. Helikopter birlikleri oyuncuların birçok taktiksel hatasını düzeltmesine izin verir. Örneğin değerli bir zafer noktasını korumayı mı unuttunuz? Bir helikopter hava indirme taburu yollayın. Düşman savunma hattınızdaki bir noktaya çok mu baskı uyguluyor? Savunmanızı desteklemek için helikopter hava indirme birliklerini yollayın. Dost süvariler ulaşana kadar bir köprüyü veyahut kilit önem taşıyan bir yol kavşağını korumanız mı gerekiyor? Tam da helikopterlere göre bir iş. Helikopter hava indirme birlikleri birer saldırı silahı olarak da fazlasıyla kullanışlıdır. Karargâhlar, toplar ve korunmayan zafer puanı altıgenleri gibi hedeflere karşı düşman bölgesinin derinlerine ilerleyin. Kara birlikleri olarak konuşlandıklarında düşman geri çekilmelerini engellemekte de etkililerdir. Fakat helikopter hava indirme birlikleriniz biraz kırılgandır ve düşman zırhlı bölükleri ile piyade taburlarına karşı korkunç zayiat verirler. Başka bir gün savaşmak için uçup gitmek asla korkaklık anlamına gelmez. Senaryolarda helikopter hava indirme birliklerinden hiçbir zaman yeteri kadar yoktur ve en uygun biçimde kullanılırlarsa önemli kayıplar verirler. Yine de eğer onları kullanmak birlikleriniz için günü kurtaracaksa feda edilmelerine değer.

6- Karargâhlarınızı hareket hâlinde tutun. Yapay zekâ düşman karargâhlarının radyo dalgalarını rastgele biçimde tespit ettiği için en iyisi karargâhları hareket hâlinde tutmak ve birkaç turda bir başka yerlere hareket etmektir. Bu durum özellikle de yüksek önem taşıyan tümen ve ordu karargâhları için geçerlidir. Uçaksavar birliklerini her zaman karargâh birlikleriyle üst üste koyun ve karargâhları tur sonunda asla yürüyüş modunda bırakmayın. Yürüyüş modu karargâhları topçu bombardımanıyla hava saldırılarına karşı savunmasız bırakır ve etkin komuta menzilini düşürür. Karargâhlarınızı daha iyi savunma için normal harici arazilerde (ormanlar, kasabalar, şehirler vb.) tutun. Unutmayın, karargâhlar kazamaz ve etki alanı yoktur, bu yüzden onları cephe hattı birlikleri olarak kullanmayın. Fakat bazı karargâhların mevcudu yüksektir (100+) ve başka bir birlik önceden gelip savunan karargâh birliği için siper kazdığı sürece ikincil savunma birlikleri olarak kullanılabilirler. Karargâh birliklerini komutaları altındaki birliklerin ikmali ve hazırlık durumunu yüksek tutmak için her zaman komuta menzillerinde tutun.

6- Sırılsıklam olmak. Varşova Paktı'nın birçok amfibik keşif ve mekanize piyade taburu vardır. Köprüye ihtiyaç duymadan büyük nehirleri geçebilmek sayısız saldırı ihtimali sağlar. Amfibik birlikler düşman nehir savunmalarını çevreleyebilir ve nehirden fark edilmeden geçerek düşman hatlarını arkadan ittirebilir. Ancak bu birlikler nehiri geçtikleri esnada çok zayıftır çünkü 2 tur boyunca yürüyüş modunda olmaları gerekir. Bu yüzden amfibik birliklerinizle siperlerdeki düşman birliklere karşı sakın zorla nehri geçmeye çalışmayın!

7- Hangi top mermisi kullanılmalıdır? Doğru top mühimmat seçmek taktiksel planlarınızı ya batırır ya da çıkarır.

A) Normal top mühimmatı. Piyadeler gibi yumuşak hedeflere karşı çok etkilidir ve zırhlılar gibi sert hedeflere karşı etkilidir. Modern top bombardımanları fazlasıyla ölümcül olduğu için mevcut herhangi bir düşman hedefine ateş etmeniz yanlış olmaz.

B) Mayın döşeme mühimmatı. Topların olası düşman ilerleme yollarına, köprülerine, tıkama mevzilerine, yol kavşaklarına ve hatta zafer noktası altıgenlerine -özellikle de kuvvetleriniz bu zafer noktalarına ulaşamıyorsa veya birlikleriniz altıgeni bıraktıktan sonra ilerleyen düşman birlikleri için "kötü bir hediye" bırakmak istiyorsanız- 1 gücünde bir mayın fırlatması her zaman iyidir.

C) Kitle imha silahları (WMD). İşte şimdi gerçekten de gerçekten "fena" top mühimmatlarına geçiyoruz! WMD'ler iki ucu keskin bir kılıçtır ve bu Pandora'nın kutusunu açtığınız zaman muharebe koşulları kontrolden çıkabilir, özellikle de NATO'nun Varşova Paktı'nın kimyasal silah kullanmasına verdiği cevabın taktiksel nükleer silahların kullanımı olduğunu düşünürsek! Bu yüzden WMD kullanmadan önce iyi düşünün. Fakat Varşova Paktı güçleriniz önemli güçlükler yaşıyorsa, inatçı NATO savunmacıları saldırıyı yavaşlattıysa veya devasa miktarda adam ve teçhizat kaybettiyseniz ve de zafer sayacı düşmanın küçük veya büyük zafer almasına doğru gidiyorsa WMD kullanımını haklı çıkarabilirsiniz.

a) Kalıcı kimyasallar. Bu WMD'ler düşman istiflerini dağıtacak ve etkilenen birlikleri topçu ateşi, hava saldırısı ve doğrudan ateşe karşı savunmasız kılacaktır. Düşman istiflerini "mahvetmek" ve yavaşlatılan saldırıları yeniden harekete geçirmek için iyidir. Aynı zamanda savunma operasyonlarında ilerleyen düşman istiflerini "mahvederek" düşman saldırısını köreltmek ve (mayın döşeme mühimmatına benzer şekilde) tıkama mevzilerinde konuşlanmak için kullanılabilir. Ayrıca kalıcı kimyasallar kullanıldığı zaman oyun boyunca bu altıgenlere giren birlikleri dost düşman ayırt etmeksizin etkiler. Zaman içinde kimyasal silahtan etkilenen birlikler toparlanır.

b) Geçici kimyasallar. Kullanımı kalıcı kimyasallarla aynıdır fakat etkilenen altıgenlerde zaman içinde dağılır ve hem dosların hem de düşmanların engel olmadan bu altıgenlere girmesine izin verir.

c) Taktiksel nükleer silahlar. WMD'lerin "büyük babası" ve toplu yok oluşa geçiş. Taktiksel nükleer silahın etkileri çarpıcıdır; devasa adam ve teçhizat kaybı, istiflerin dağılması ve oyun boyunca öyle kalacak radyoaktif kirliliğe sahip olan bir altıgen.
IbnE9P2.gif
[+] 3 üye Attila the Hun nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.