Türklerin tarihindeki en büyük zaferi sizce hangisidir?
|
05-05-2019, 21:09
(05-05-2019, 19:06)Alduin :(29-12-2015, 20:28)Yabgu Khan :(29-12-2015, 20:15)GaulTurk :(28-12-2015, 22:43)Yabgu Khan : Ama bazıları vardır ki adeta ben tarihi değiştirdim diye bağırır. Bunlardan bana sorarsanız en başında Katalon Savaşı gelir. Tam olarak bir zafer olarak adlandırılmasa da Batı Roma İmpartorluğu'nun kesin olarak yıkılış sürecinin başladığı savaştır. Kral 3.5 yıllık hort fazla olmuş sanki biraz ya.
Preveze deniz zaferi de var. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması kendinden katlarca büyük haçlı donanmasını denize gömüyor ve Akdenizde uzun bir süre TÜRK EGEMENLİĞİ BAŞLIYOR.
20-07-2019, 13:29
Askeri açıdan niğbolu savaşıdır. Osmanlı tarihinin en başarılı hilal taktiğini bu savaşta gerçekleştirmiş ve ingiliz ile fransız birliklerinin tamamı bu savaşta yok edilmistir. Savasta o kadar cok dusman oldu ki yarattigi korku fetret devri boyunca avrupa'dan saldiri gelmesini engelledi. Buna karsin zaferin muazzamligi bayezid' i gurura surukleyerek timur'un karsina cikarmasina sebeo olarak osmanli'nin az daha yok olmasina sebep olmasi hayatin griligine guzel bir ornek. Her ne kadar sengor yuzunden turkiye'de timur sevdası baslamis olsa da gercek su ki bayezid timur'dan iyi bir komutandır. Ankara'da esit bir ordulari olsaydi bayezid timur'u yenecekti.
20-07-2019, 17:30
(Son Düzenleme: 20-07-2019, 19:01, Düzenleyen: EspadadelAlba.)
20-07-2019, 19:24
Beyazıt Timur dan iyi midir?Yapmayın lütfen arkadaşlar ikisi mükayese edilemez.
трагедия
20-07-2019, 22:33
Bana sorarsanız en büyük savaşlardan biri Sakarya Meydan Muharebesidir. Nedenini soracak olursanız atamın şu emrinden dolayıdır:
''savunma hattı yoktur, savunma sathı vardır. o satıh bütün vatandır. vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz. onun için küçük büyük her birlik bulunduğu mevziden atılabilir. fakat küçük büyük her birlik, ilk durabildiği noktada yeniden düşmana cephe kurup savaşa devam eder. yanındaki birliğin çekilmeye mecbur olduğunu gören birlikler ona tâbi olamaz. bulunduğu mevzide sonuna kadar dayanmaya ve karşı koymaya mecburdur.'' Diğeri ise Çanakkale Cephesidir ki orda da yine şu sözler aklımıza gelir: ''Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir.'' Neden bu savaşları seçtiğimi soracak olursanız öbür savaşlarda zafer kazanmaya gidiliyor ama bu savaşlarda askerler direk ölmeye gidiyor. Yani bu aşırı destansı ve aşşşırı büyük bir şey. Şöyle ki bunu sözlerle anlatmak imkansız sadece yukarıdaki emirleri okuyup onları hissedin.
21-07-2019, 11:30
Timur bayezid'den kudretlidir ve savaşı bu yüzden kazanmıştır daha iyi bir komutan olduğu için değil. Timur işgale geldiği halde savunmacılardan daha fazla askeri var, üstüne filleri var, üstüne stratejik üstünlüğü var. Bayezid'in ise hiçbir seyi yok ustune ustluk var olan az bucuk kuvveti savas boyunca dagiliyor ve hatta taraf degistiriyor. Buna ragmen osmanli daha fazla zarar veriyor timur'un ordusuna. Filleri oldurmeyi basariyorlar ki kara tatarlarin ve anadolu turklerinin ihaneti olmasa savasi kazanacakti. Emir Timur cok iyi bir komutan degildir yaptigi sey cengiz han tarafından yakilip yikilmis sehirleri tekrardan yakip yikmistir. Bulundugu zamanda kendisine esdeger guce sahip bir devlet cikmamis ki adamin yeteneklerini gorebilelim. Girdigi butun savaslarin favorisi. Hal bu iken kazanmasi ustun bir komutan oldugunun ispati olmaz ki. Olay suna benziyor diyorum ki kis savasinda finliler cok daha iyi savastilar ruslari perisan ettiler. Sen diyorsun ki oyle olsaydi savasi kazanirlardi neden kazanamadilar. Ruslar ile finliler arasindaki kudret farki ortadayken, kalkip savasi kazanma ve kaybetme ustunden degerlendirmek sacmalik olmaz mi? Savas kaybetmelerine ragmen finliler daha iyi savasmis daha iyi strateji kurmus kotu olan sartlari lehine degistirmis hatta isvec ve norvec destek verseydi savas 10 yildan uzun surerdi ve almanlarinda rusya' ya girmesi ile savasi kazanabilirlerdi.
06-01-2020, 18:00
Varna savaşı.
Çünkü Eu4'ün başlangıç tarihi.
Je freier Maerkte sind, desto freier sind die Menschen
07-01-2020, 00:50
1453 istanbul'un Fethi ve 751 Talas Savaşı Bir Irkın kaderi belli oldu.
Hail the Omnissiah! He is the God in the Machine, the Source of All Knowledge
07-01-2020, 02:18
1071 Malazgirt
07-01-2020, 10:42
Timürü küçümsemiş yukarıda biri bayağı komik olmuş açıkcası.Beyazid babasının kurduğu devletin üstüne oturdu.Ne yenilik yaptı ne de askeri bir yapı ortaya koyabildi.Düzensiz küçük krallıkların birleştirilmiş ordularını yenmekle Timür gibi 0'dan imparatorluk kurmuş ve bir hanedan ortaya koymuş bir hükümdarı tarihte Cengiz veya İskender ile kıyas edilebilir.Hatta İskender bile babasının ortaya koyduğu güçlü ordu ve birleşmiş bir Yunanistan vardı.
Malazgirt (bizi İranda asimile olmaktan kurtardı.)
Eğer Yıldırım Beyazıt, Timur Ordusunu Çubuk ovasında istirahatte ve emniyetsiz şekilde yakaladığı halde hücum etmenin mertçe olmadığını düşünmeseydi şimdi bunları konuşmuyor olurduk.
Bunun dışında Timur' un devletini kendi gücü ile kurduğu, çokça savaşa girip yenilmediği, bilim ve ilim adamlarına ilgi duyduğu, ama sıradan ahaliyi kılıçtan geçirip kellelerden kuleler diktiğini de biliyoruz. Ayrıca Anadolu' da çeşitli manevralarla Yıldırımı peşine taktığı onu istediği bölgeye çektiğini süvariler, filler, sayısal üstünlük ve diplomasi adam satın alma yöntemiyle daha iyi güçlü bir orduya sahip olduğunu savaşa girmeden kazanmış olduğunu da görüyoruz. Yıldırımın yapması gereken ya istirahat halindeki Timur' u dağıtacaktı yada çekilip savaşa girmeyecekti.
07-01-2020, 14:27
Beyazid zaten Çubuk ovasına geldiğinde ordusu yorgundu ve susuzdu.Eğer hemen hucuma geçseydi ordu bozguna uğrasa ordunun tamamını kaybetme tehlikesi olabilirdi.Gerçi bunu Beyazid düşünmüş müdür emin değilim.
Çünkü kendisi genç ve tecrübe eksikliği var.Bunu mektuplaşmasından da anlaşılıyor.Biri ihtiyatlı biri aceleci ve diplomasiden uzak.Paşalarının yetenekli olması ve Stefan Lazarovic gibi yetenekli bir adama sahipti. Memlükler Osmanlıdan daha güçlü olduğu halde onların şansı olmadığı halde kendiside bu yetiyi görmesi tamamen gençliğinden.
Emniyette olmayan düşmana saldırmanın mertçe olmadığını düşündüğünden saldırmamış ise Yıldırım, baya kötü bir komutanmış demek ki.
(07-01-2020, 11:14)irfandurmus : Eğer Yıldırım Beyazıt, Timur Ordusunu Çubuk ovasında istirahatte ve emniyetsiz şekilde yakaladığı halde hücum etmenin mertçe olmadığını düşünmeseydi şimdi bunları konuşmuyor olurduk. (07-01-2020, 14:27)bcabuk : Beyazid zaten Çubuk ovasına geldiğinde ordusu yorgundu ve susuzdu.Eğer hemen hucuma geçseydi ordu bozguna uğrasa ordunun tamamını kaybetme tehlikesi olabilirdi.Gerçi bunu Beyazid düşünmüş müdür emin değilim. Tamamen gençliğinden yada tecrübesizliğinden diyemeyiz. Çünkü Beyazıt o savaşta en az 42 yaşında defalarca Anadolu da ve Rumeli de savaşmış Niğbolu gibi bir zafer elde etmiş padişahtır. 2 defada İstanbul'u kuşatmıştır. Ordusu yorgun da olsa şansını denemeliydi. (07-01-2020, 19:37)ragnarl7 : Emniyette olmayan düşmana saldırmanın mertçe olmadığını düşündüğünden saldırmamış ise Yıldırım, baya kötü bir komutanmış demek ki. O zamanın değer yargıları ile şu zamanı karıştırmayalım. Kim bilir psikolojisi neydi. Mertçe savaşma isteği fırsatçılığı engeller ama kötülenmemeli. Yeneceksek tam olmalı ki dönüp daha kin dolu gelmesin demiş olabilir, Sonuçta mektuplaşmalar ve kim daha cihangir tarzı bir mücadele var vs. vs.
26-08-2020, 21:00
(Son Düzenleme: 26-08-2020, 21:02, Düzenleyen: batohan123.)
Papaya diz çöktürdüğümüz olabilir
40 kişiyle çin sarayını bastığımız olabilir |
|
Konuyu Okuyanlar: 23 Ziyaretçi