Imperator: Rome - Arayüz Rehberi
#1
ARAYÜZ REHBERİ


Bu rehberde Imperator: Rome oyunun arayüzünü bölümler halinde inceleyeceğiz. (Not: Resimlere tıkladığınızda orjinal boyutlarını görebilirsiniz.)

Ülke Seçim Ekranı

Görsel


Oyun 1 Ekim AUC veya 1 Ekim MÖ 304 yılında başlamaktadır. Ayarlar sekmesinden oyuna girdiğinizde hangi tarihe göre ilerlemek istediğinizi seçebilirsiniz. AUC Roma şehrinin kuruluşunu milat alır ve latince açıklaması 'Ab Urbe Condita' olup 'Kentin Kuruluşundan İtibaren' anlamındadır. Resimde gördüğünüz üzere tarihin altında 3 buton bulunmaktadır. Bu 3 buton harita modlarını temsil eder. Soldan sağa doğru Arazi modu, Siyasi mod ve Oyuncu modu olarak 3 çeşit haritada istediğimiz ülkeyi seçebiliriz. 

Menünün en aşağısında yeni oyuncular için tavsiye edilen ülkeler bulunaktadır. Farenizi ülke resimlerinin üzerine götürdüğünüzde haritada seçili ülke parlayacaktır ayrıca ülkenin başlangıç zorluğu ile ülke hakkında kısa bir bilgi paragrafının bulunduğu bir kutucuk açılacaktır. 

Görsel


Sol taraftaki menüyü detaylıca inceleyecelim. En üstte seçtiğimiz ülkenin ismi yer almakta hemen altında bayrağı gösterilmektedir. Ülkenin bayrağına farenizi götürdüğünüzde seçtiğiniz ülkeye özgü etkileri ve ülkenizin güç yansımasını görürsünüz. Ülkelerin sahip oldukları şehirlere göre güç yansımaları mevcuttur. Bu güç yansımaları aşağıdaki gibidir:

*0 şehir Göçebe Horda
*1 şehir Şehir Devleti
*2 - 24 şehir Yerel Güç
*25 - 99 şehir Bölgesel Güç
*100 - 499 şehir Büyük Güç
*500 şehir ve üstü Süper Güç

Bayrak resminin yanındaki asker betimlemeleri ise seçtiğiniz ülkenin bağlı olduğu geleneği ve o geleneğin ülkenize olan etkisini göstermektedir.

Hemen altında Ruler kısmında ise ülkenizi yöneten kişiye ait bilgiler yer almaktadır. Yöneticinin resmi ve ismi yazmakta. Küçük resimlerde ise karakter yetenekleri bulunmaktadır. Karakterler hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. Hemen altında ülke nüfusu hakkında bilgiler mevcuttur. Ülkenin sahip olduğu şehir sayısı, nüfusu ve nüfus çeşitliliği bulunmaktadır. Diplomasi kısmında ise ülkenin var olan anlaşmalarını göstermektedir.

Oyun içi Arayüz

Görsel


Ülkenizi seçtikten sonra oyunu başlattığınızda karşınıza çıkan ekran yukarıdaki gibidir. Sol en üstte yönettiğiniz ülkenin bayrağı yer alır. Hemen sağında en üstte yer alan küçük simgeler ise soldan sağa doğru; gelirinizi, insan gücünüzü, askeri gücünüzü, yurttaşlık gücünüzü, hitabet gücünüzü, ülkenizin istikrarını, agresif genişleme puanınızı ve tiranlık puanınızı temsil eder.

Görsel


Ülke bayrağınızın aşağısındaki küçük butona tıkladığınız zaman bir menü açılacaktır. Bu menüde sağ en üstten aşağı doğru küçük simgeler mevcuttur. Yukarıdan aşağı doğru bu simgelere tıkladığınız takdirde inşa edebileceğiniz yapıları, yetiştirebileceğiniz askerleri, yetiştirebileceğiniz nüfusunuzu, dönüştürebileceğiniz nüfusunuzu, asimile edebileceğiniz nüfusunuzu ve ithal edebileceğiniz ticari ürünleri görmektektesiniz. 

Görsel


Daire içerisinde resimler barındıran sekmelere ister tıklayarak istersenizde sağdan sola doğru F1 tuşundan F10 tuşuna kadar sıralı şekilde tuşlara basarak ulaşabilirsiniz. Sadece en sonda yer alan paralı asker sekmesinin klavyede yeri yoktur. 

İlk sekmemizi inceleyecelim. Ulus genel bakış sekmesine tıklarsanız ulusunuz hakkında genel olarak toplanmış bilgileri bulacak olursunuz. Sekmenin en üstünde yönetim biçimi yazmaktadır. Sol tarafta ulusunuzu yöneten kişinin portresi yer almaktadır. Sağında adı yazmaktadır. Yöneticinizin adının hemen altında ulusunuza ait genel bilgileri göreceksiniz. Bunlarında altındaki iki adet soru işaretli kısımda ise ulusal fikirleriniz yer almaktadır. Soru işaretlerine tıklayıp istediğinizi seçebilirsiniz. Ulusal fikirlerinizin hemen solunda ise Soru işareti kutularının üzerindeki simgelere ait olan fikir gruplarından seçtiğiniz takdirde aktif olacak bonusu görmektesiniz. Eğer bu fikir gruplarını seçerseniz kırmızı X işareti yeşil tik işaretine dönecektir. Yönetici portresinin hemen altındaki simgeler yöneticinizin popülerliğini ve yolsuzluğunu göreceksiniz. Sağdaki tablolar ise ülkenizin ülkenizin kültürünü, dinini ve nüfus tiplerini göstermektedir. Aşağıdaki listede ise ülkenizin sahip olduğu eyaletleri, yöneticileri, nüfus tiplerini, ticaret rotalarını ve sadakatlerini görebilirsiniz.

Görsel


Soldan ikinci sekme iste yönetim sekmesidir. Tıkladığınız zaman ülkenizi yöneten kişi, varisi ya da bir sonraki seçim adayını ve yönetim kadrosunu görebilirsiniz. Bunların aşağısındaki sol atta bulunan insanların yer aldığı bölüm ise olası halefleri göstermektedir. Resimleri ve aşağısındaki simgeler ile kişisel özellikleri mevcuttur. Resimlerine tıklayarak kişiler hakkında daha detaylı bilgilere ve seçeneklere sahip olursunuz. Hemen soldaki bölümde ise yönetiminizin meşruluğu hakkında bilgiler mevcuttur.

Görsel


Yönetim sekmesinin hemen sağında askeri sekme yer almaktadır. Askeri gücünüz ile alabileceğiniz gelenekleri görmektesiniz. Yeterli askeri güce ulaştığınızda tıklayarak alabilirsiniz. İki butondan aşağıdakine tıkladığınız zaman ise ülkenizin yetiştirdiği asker türlerini ve sahip oldukları özellikleri detaylıca görürsünüz.

Görsel


Teknoloji sekmesinde ise ülkemizin araştırabileceği teknolojileri görebiliriz. Bu teknolojileri yurttaşlık gücü ile açabiliriz Solunda ise dört farklı teknoloji grubuna ait araştırmacı yetkilendirebiliriz.

Görsel


Din arayüzünde kehanet puanınız ile alabileceğiniz geçici bonusları görebilirsiniz. Almak istediğiniz bonusun üzerine imlecinizi götürürseniz süresi hakkında bilgiye sahip olursunuz.

Görsel


Ekonomi sekmesinden gelirlerinizi ve giderlerinizi bir tablo halinde görebilirsiniz. Vergi ve harcama seviyelerinizi yönetebilirsiniz. Hazinenizde bulunan altınları ise askeri, yurttaşlık, hitabet ve dini güce çevirebilirsiniz.

Görsel


Diplomasi sekmesinde ülkenizin iktisadi bilgilerini, var olan anlaşmalarınızı ve diplomasi yapabileceğiniz ülkeleri görebilirsiniz.

Görsel



Kararlar sekmesinde belirli koşulları sağladığınız takdirde uygulayabileceğiniz kararlar listesi yer almaktadır.

Görsel


Ticari Rota sekmesinden ticari malları, rota sayılarınızı, ithalat ve ihracatınız hakkındaki detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Görsel


Karakterler ve Aileler sekmesinde ise solda bulunan buton ile karakter listesine, sağda bulunan buton ile de aile listesine erişebilirsiniz. Aile listesinde ülkede görev almamış aileler kırmızı X ile gösterilmektedir. Aile bireylerinin portrelerinin yanı sıra aile şöhretleri de bu sekmede yer almaktadır. 

Görsel


Paralı asker sekmesinden paralı asker ordularının asker türleri ve sayılarına, general bilgilerine ve hangi şehirde olduklarını görebilirsiniz. Kiralama maliyetleri de bu tabloda yer alır. 

Görsel


Herhangi bir şehrinize tıkladığınız zaman yukarıdaki sekme açılır. Bu sekmede portrede eyaletin yönetici görülmektedir. Yanındaki iki butondan üstteki ile eyalet politikanızı belirleyebilirsiniz. alttaki ile yöneticinizi değiştirebilirsiniz. Bunların hemen sağında ticari ürünler yer alırken trade route butonu ile ticari rota kurabilirsiniz. Bu butonun yukarısında kaç adet rota hacminiz olduğu ve kaçını kullandığınız yazmaktadır. Solda liste olarak eyaletteki şehirler yer alır. Sağındaki tabloda ise şehre ait askeri ve iktisadi bilgiler, şehirdeki nüfus tipleri, şehrin sahip olduğu inanç tablosu, şehrin kültürü, geliri ve inşa edebileceğiniz asker türlerini açan inşa butonu yer almaktadır. 

Oyunun sağ alt köşesinde harita ve yukarısında harita modlarını temsil eden butonlar vardır. Sağ üst köşesinde tarih yer alırken bu bölümün altındaki butonlar ile ilerleyiş hızınızı ayarlayabilrisiniz. Tarih bölümünün solunda skorunuz ve oyundaki ülkelerin skor tablosunu gösteren buton yer alır. 





[+] 3 üye Gurt nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Güzel rehber olmuş eline sağlık
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
[+] 1 üye KARTAL nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.