Sohbet: Bilişim Sohbetleri #5 - Blockchain
#1
Bilişim Sohbetleri #5 - Blockchain

blockchain.jpg


Bilgisayar kulübü olarak hazırladığımız Bilişim sohbetlerinin beşinci konusuna hoşgeldiniz. Bu hafta Blockchain teknolojilerini konuşuyoruz.

2000'lerin ortasında filizlenmeye başlayan blockchain teknolojileri, Bitcoin ve ardından gelen kripto paralar ile son kullanıcılara ulaştı. Şu an ise web 2.0'ın temellerinden birisi olarak görülüyor. Peki bunların geleceği nedir, Blockchain gelecekte hangi alanlarda kullanılabilir?

Konu başlıkları

Blockchain Nedir?
Kripto Paralar
Blockchain'in geleceği
Ara
Cevapla
#2
İlk olarak güvenli bloklardaki çalışmalar 1991 senesinde başladı. Çalışmaları açıklayan Stuart Haber ve W. Scott Stornetta 1992 senesinde Merkle Ağaçları'nı dahil etti. Merkle Ağacı sayesinde veriler blok halinde bir belgede toplandı. Merkle Ağacı büyük veri yapılarının verimli ve güvenli bir şekilde doğrulanmasını sağladı. 
index.php?q=aHR0cHM6Ly91cGxvYWQud2lraW1l...nN2Zy5wbmc
Yukarıda Merkle Ağacı'nın çalışma prensibini gösteren ikili hash örneğinin tasvirini görmektesiniz. Buraya değinmemin sebebi bu yapının Blockchain'in merkezsiz ve güvenilir kişiden kişiye veri aktarımını sağlaması. Merkle Ağacı bilgisayarlar arası transfer edilen verilerin hem eksiksiz (hata meydana gelmeden) aktarımını sağlarken hem de aktarılan verilen değiştirilip değiştirilmediğini hatta sahte olup olmadığını anlamamızı sağlar.

İlk blok zincir (blockchain) 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından bitcoin çekirdek bir bileşeni olarak uygulandı. Blok ve zincir kelimelerini 2016'ya kadar hep ayrı ayrı kullanan Nakamoto 2016 yılında blok zincirini (blockchain) kullanır. 
http://www.wiki-zero.net/index.php?q=aHR...96aW5jaXJp : The Economist, bu ikinci nesil programlanabilir blok zincirinin bir uygulamasının "kullanıcıların daha karmaşık akıllı sözleşmeler yazmasına olanak veren bir programlama dili, böylece, bir gönderi geldiğinde kendilerine ödeme yapan veya karlarını belirli bir seviyeye ulaştığında sahiplerine otomatik olarak dağıtan sertifikaları paylaşan faturalar yaratır. " ile geleceğini açıkladı. Blockchain 2.0 teknolojileri, işlemlerin ötesine geçer ve "para ve bilgi hakemleri olarak hareket eden güçlü aracılar olmadan değer alışverişini" mümkün kılar. Dışlanan kişilerin küresel ekonomiye girmelerini, katılımcıların gizliliğini korumalarını, insanların "kendi bilgileriyle para kazanmalarını" sağlamalarını ve içerik oluşturucuların fikri mülkiyet haklarını telafi etmelerini sağlamak için kabiliyet sağlamalarını beklenmektedir. İkinci kuşak blok zincir teknolojisi, bir bireyin “kalıcı dijital kimliğini ve kişiliğini” muhafaza etmesini ve “eşitliğin dağılma şeklini potansiyel olarak değiştirerek” toplumsal eşitsizlik sorununu çözmeye yardımcı olacak bir yol sağlar.
2016 yılında Rusya Federasyonu'nun menkul kıymetler depozitosu Blockchainle ilgili pilot projesini duyurdu. IBM, Temmuz 2016'da Singapur'da bir blok zinciri yenilik araştırma merkezi açtı. Sanayi Ticaret Grupları, 2016 yılında Dijital Ticaret Odası'nın bir inisiyatifi olan Global Blockchain Forum'u oluşturdu.
Blockchain'in Yapısı
Blockchain'i bilgisayarlardaki işlemi kaydeten halka açık ve en önemlisi merkezi olmayan bir kayıt defteri olarak düşünebilirsiniz. Bir blockchain veritabanı, bir peer-to-peer ağı ve dağıtılmış zaman damgası sunucusu kullanılarak bağımsız olarak yönetilir. Bloklar belirli sürelerde yeni bloklar üretir bir başka deyişle kayı defterini güncellerler. Bu belirli sürelerin genel adı blok süresidir. Blok süresi ne kadar kısa olursa işlem hızı o kadar hızlı olur. Ethereum için blok süresi 14-15 saniye iken Bitcoin için bu 10 dakikadır.
Ara
Cevapla
#3
Bu konularla ilgili yazılmış bir iki güzel yazı ;

https://www.coinolog.com/blockchain-bitc...lik-nedir/

http://www.sinaafra.com/bitcoin-gitme-du...usunceler/
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 3 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.