Günlük: EU4 - Diplomatik Geridönüş
#1
Merhabalar, Europa Universalis IV için bir başka geliştirici günlüğüne daha hoşgeldiniz. Bugünki günlükte The Cossacks DLC 'si ile birlikte oyuna eklenecek olan önemli mekaniklerden biri olan "diplomatik geridönüş"  özelliğini inceleyeceğiz. Yapayzeka ülkeleriyle daha etkili bir şekilde iletişime geçebilmek oyuncular tarafından uzun süredir talep edilen bir olaydı. Geçmişte de bu konuda çalışmalar yaptık ancak bu çalışmalarımız daha çok yapayzekanın savaşta nasıl hareket ettiği ile alakalıydı. Diplomatik geridönüş özelliği oyuncuya yapayzeka ile diplomatik etkileşim kurabilme imkanı sağlıyor.

Diplomatik Geridönüş (DLC içeriği)
Diplomatik geridönüş mekaniği oyunda diplomasi kısmında yeni bir tab olarak karşınıza çıkacak. Seçtiğiniz ülkeye göre bu butona basmanız farklı fonksiyonlara sahip olacak. Örneğin :

İlgi alanınızdaki bölgeler:
Kendi ülkenize tıklamışken diplomatik geridönüş tabına basarsanız ilgi alanınızdaki bölgeleri görebileceksiniz. Burada listelenmiş bölgeler sizin hakkınız olarak gördüğünüz ancak kontrol etmediğiniz bölgeler, örneğin başka bir ülke topraklarında bulunan core toprağınız bu listeye dahil ediliyor. Sizinle müttefik olan ve bu müttefikliğe değer veren yapayzeka, bu toprakların sizin hakkınız olduğunu kabul ederek sizle müttefik oluyor ve bu toprakları kendisi almaya kalkışmıyor. Ancak eğer bu yapayzeka ülke o toprakların KENDİ hakları olduğunu düşünüyorsa bu durum müttefikliğin ciddi bir şekilde etkilenmesiyle sonuçlanıyor. Kendi ilgi alanınızdaki bölgeleri haritada tıklayarak belirleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde diğer ülkelerin ilgi alanındaki bölgeleri de haritada görebiliyorsunuz - ancak değiştiremiyorsunuz tabi. 

Yapayzeka ülkelerin 2 tür ilgi alanındaki bölge tipi mevcut, çok mühim bir şekilde ele geçirilmesi gereken topraklar ve stratejik olarak ele geçirilmesinin avantaj sağlayacağını düşündüğü topraklar. Yapayzeka ele geçirilmesini önemli gördüğü toprakları almak için elinden geleni yapacak, stratejik önemi olduğunu düşündüğü topraklar için ise özellikle bir çaba sarfetmeyecek ancak ona savaş esnasında o topraklar verilirse memnuniyetle o toprakları kabul edecek. Oyuncular sadece önemli toprak seçebiliyor. 

Görsel

Görselde Fransa'nın Gascogne bölgesini alınması gereken önemli bölge olarak işaretlediği görülebilir.

Görsel

Görselde Milan'ın Mantua bölgesini stratejik olarak önemli bölge olarak işaretlediği görülebilir.

Tavır belirleme
Başka bir ülkeye tıklıyken diplomatik geridönüş tabına basarsanız o ülkeye diplomatik bir tavır belirleyebiliyorsunuz. Tavrınız tarafsız (umrunuzda değil), dostane (müttefik olma peşindeyseniz), düşmancıl (topraklarını ele geçirmek istiyorsanız) veya tehditkar (o devletten korkarsanız) olabiliyor. Bu şekilde bir tavır belirlemek yapayzeka nın ülkenizi ve isteklerini daha iyi anlamasını sağlıyor. Vassallarınız düşmancıl yaklaştığınız devletin topraklarında claimler almaya başlıyor, dostane bir tavır takındığınız ülkeler aynı şekilde karşılık verirlerse mütteifklik yapmak için sizle ilişki geliştirmeye başlayabiliyorlar. Kendinizi bir ülkenin tehditi altında gördüğünüz zaman o ülkenin rakipleri sizinle müttefik olup sizi korumaya daha yatkın oluyor. Ancak tüm bu tavırların da uygulanabilmesi için belli şartlar mevcut, örneğin sizden zayıf bir ülkeye karşı tehdit altında olduğunuza dair bir tavır takınamıyorsunuz. Bir ülkeyle müttefik olduğunuz zaman ona karşı olan tavrınız " müttefik  " olarak değişiyor ve bu sefer de işin içine " güven " ve " destek " mekanikleri giriyor.

Görsel

Görselde Fransa'nın Bretonya'ya karşı düşmancıl bir tavır belirlediği görülebilir.

Güven ve Destek
Diplomatik geridönüş sistemi aynı zamanda oyun içi güvenin nasıl yansıtıldığını da değiştiriyor. Güven artık müttefiklikler için çok önemli bir faktör, 0 ila 100 arası değişiklik gösterebiliyor 50 seviye güven ortalama kabul ediliyor. Ülkelerin güveni artık onlara sadece savaşlarda yardım ederek kazanılmıyor, artık bir ülkenin güvenini kazanmak için destek puanlarınızı kullanmalısınız. Destek puanları da 0 ila 100 arası değişiklik gösteriyor ve size karşı daha önce yapılmış desteklere karşın ne kadar borçta olduğunuzu gösteriyor. Destek puanları zamanla müttefikler arasındaki güç dengesine göre artış gösteriyor, örneğin Fransa, Doğu Frizya ile müttefik olursa Fransa daha çok destek puanı kazanıyor. Aynı zamanda müttefiklere savaşlarında yardım ederek ve onlara savaşlarda toprak vererek destek puanı kazanabiliyorsunuz.

Destek puanları farklı şeyler üzerinde harcanabiliyor, bir üstteki paragrafta bahsedildiği gibi iki ülke arasındaki güveni arttırmada kullanılabiliyor ve bu durum müttefikliği daha istikrarlı bir hale getiriyor. Destek puanlarıyla aynı zamanda bir ülkeye savaşa hazırlanması konusunda ricada bulunabilirsiniz. Bu onlara sizin yakında bir ülkeye savaş ilan edeceğinizi ve o ülkeyi yardımınıza çağıracağınızı ifade ediyor. Bu bilgiyi alan yapayzeka ordularının bakımını yapıp, 2 yıl boyunca başka bir ülkeye savaş açmaktan kaçınıyor ve bu 2 sene içerisinde sizin açacağınız bir savaşa katılma olasılığı normalden daha yüksek oluyor.

Bu da şu durumu ortaya çıkarıyor, yapayzeka da size yönelik destek puanları kullanabiliyor ve bu destek puanlarının onların savaşlarında geçerli olmasını bekliyor. Yapayzeka ülkeye onun savaşlarına katılmayacağınızı söyleyebilirsiniz ancak bu durum müttefiğinizin hiç hoşuna gitmeyecek. Bu seçeneği seçtiğiniz zaman o ülkeyle herhangi bir destek puanı elde etmeyeceksiniz. 

Görsel

Görselde Aragon'un Fransa'ya 30 destek puanı borçta olduğu görülüyor.

Görsel

Görselde Aragon'la arasındaki 10 destek puanını harcayarak Aragon'un Fransa'ya olan güveni 5 arttırılıyor.

Görsel

Görselde 10 destek puanı karşılığında Aragon'a 2 yıl içerisinde ilan edilecek bir savaşta yardımcı olması konusunda bildiri yapılıyor.

Müttefikleri çağırmak
Destek puanlarıyla yapılabilecek bir başka şey ise müttefikleri açtığınız savaşlara çağırmak. Bundan böyle müttefiklerini sevabına sizin savaşlarınız için kan dökmeyecek. Müttefiğinizi savaşa çağırmak için destek puanları harcamanız ya da açtığınız savaşta onlara toprak vaadetmeniz gerekiyor. Destek puanları harcarsanız ciddi bir miktar puan kaybedeceksiniz ancak istediğiniz gibi barış antlaşması yapabilirsiniz, ancak toprak vaadederek o ülkeyi savaşa çağırırsanız müttefiğiniz savaştan somut bir şey elde etmeyi bekleyecek.

Savaşa katılan her ülkenin savaşa destek skoru bulunuyor, bu skor bu ülkenin katıldığı muharebelere ve kuşatmalara bakılarak hesaplanıyor. Müttefiğiniz savaş ganimetinin paylaşılmasını isteyecek, eğer işin yarısını onlar yapıyorsa savaşın sonunda da ödülün yarısını almayı bekleyecekler. Eğer bu beklentilerini karşılayamazsanız o ülkeyle aranızdaki güven ciddi oranda zedelenecek. Eğer savaş kaybedilirse müttefiğiniz size karşı tavır almayacak. Tabi ki müttefiğiniz o ülkeden hiçbir şey istemiyorsa ona toprak vaadederek savaşa çağıramayacaksınız. 

Görsel

Görselde Fransa, Aragon'a toprak vaadederek yanına çekip Kastilya'ya savaş ilan ediyor.

Bugünlük bu kadar, haftaya perşembe asker ve gemi üretiminden bahsedeceğiz.
[+] 5 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Yeniliklere mi ihtiyacın var ama önce bir DLC al.
Ara
Cevapla
#3
merhaba hocam mevcut oyunumu devam ederken bu dlc yi alsam oyuna devam edebiliyormuyum yeni özellikleriyle ?
Ara
Cevapla
#4
Evet, ancak uyumsuz saveleri gösteren kısma tik atman gerekebilir.
Cevapla
#5
Bende yeni bir günlük sandım okumaya başladım bildirim gelince.
300_b69ab634-c366-4d3d-9536-1dc2a8fdbfaa.png
[+] 4 üye KARTAL nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#6
(26-12-2018, 16:33)Duman : Evet, ancak uyumsuz saveleri gösteren kısma tik atman gerekebilir.

teşekkür ederim cevap için. tik dediğin save dosyasının yanında çıkıyor sanırım öyle mi ?
Ara
Cevapla
#7
Evet save seçerken yanında tik oluyor.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
#8
günlük çıktı diye sevindik bir an
Ara
Cevapla
#9
Hızlıresim olduğu için görselleri göremiyorum.
Ara
Cevapla
#10
Bu hayatın hejyanı mejyanı var ahanda bu (!)
"c" tuşum çalışmıyor copy-paste yapıyorum.Lütfen "c"leri büyük yaz demeyiniz, iyi forumlar :)
Ara
Cevapla
#11
Salın artık konuyu. Ruhu huzur bulsun.
Sic Parvis Magna
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.