Öz Tamgası
#1
Öz Tamgası

Öz Tamgası veya farklı deyişlerle Öd, Od, Ög, Oz tamgası eski çağlardan beri neredeyse tüm uluslar tarafından kullanılmış olan bir kültürel semboldür.

a1qON5.jpg

(Arnavutluk’ta bulunan bir İlir betimlemesi. Atın kıç tarafında bir Svastika çizilmiş.)

yzd7JL.jpg

(Budistlerde Svastika sembolü)

6yRAEv.jpg

(Hindularda Svastika sembolü)

3p8bV0.jpg

(Japonlardan bir Svastika sembolü)

WG2Mzm.jpg

(Türk dünyasından Svastika sembolü)

Gördüğünüz gibi dünyanın pek çok yerinde Svastika sembolü kullanılmıştır. Svastika’nın çıkış yeri net olarak Hindistan’dır. Svastika’nın en önemli manası Tanrı’ya tam manasıyla erişmektir. Neredeyse Svastika’ya sahip olan tüm kültürlerde bu mana çıkarılmıştır. Günümüzde hala bazı şamanlar bu sembolü kullanmaktadır.

mJlYA4.jpg

(Oz tamgalı davulları ile kamlar)

Kubilay Han’ın kemerinde de bu Oz Tamgası dediğimiz sembol bulunmaktadır. Fakat aslında çoğu kişi bunu yanlış yorumlamaktadır. Böyle söylememin sebebi Kubilay Han’ın zaten Budist olmasıdır. Kemerindeki sembol ise Oz Tamgası olarak değil Svastika olarak yapılmıştır.

Oy21pn.jpg

İndus Vadisi’nde ortaya çıkan bir uygarlık ilk defa Svastika olarak bilinen sembolü eserlerine işliyor. 
İndus Vadisi Uygarlığı bilinen ilk İzole dine sahip. Günümüz Hinduizm’i olan bu din aynı zamanda dünyanın en eski dini.
5G95Od.png
İndus Vadisi Uygarlığı kaybolduktan uzun zaman sonra M.Ö 6. Yüzyılda, Hindistan’da yeni bir din yayılmaya başlıyor. Budizm. Budizm de aynı Hinduizm gibi Svastika’yı kendine sembol olarak alıyor. 

2E7Xpd.png

Büyük İskender M.Ö 4. İran’ın ötesine geçmiştir. Civardaki Budist ve Hindu kültür dolayısıyla Svastika Makedonlara geçmiştir (Günümüz Bulgar kökenli Makedonlar değil eski Rum kökenli Makedonlar). Makedon askerlerinin kasklarında Svastika’ya rastlanmasının sebebi büyük ihtimalle budur.

0GVMQR.jpg

Zaman ilerledikçe Budizm giderek yayılmıştır. Fakat Budizm’in kendi içinde bulunan bir sembol, belki de dönemin Hintlilerinin haberi dahi olmadan, İskender ve Rumlar sayesinde Avrupa içlerine kadar ilerlemiştir. İskender’in Makedonları tarafından, İskender'den  sonra kurulan Batlaymuslar sayesinde Mısır’a ve oradan Araplara geçmiştir. Bu sayede günümüz İslam dininde bu sembole rastlayabiliriz. Batlaymuslar ile Mısır'a, Kuzey Afrika’ya ve belki de İberya’ya kadar ilerleyen Svastika, Asya’da ise dönemin saldırgan ulusları ve Budizm’i ülkesinde istemeyen Çinliler yüzünden uzun süre doğu Asya’ya yayılamamıştır.

Hun devri geçtikten ve Göktürkler yıkıldıktan sonra dışarıdan gelen yeni fikirlere açık ve kendi içlerinde zayıf bir Rönesans yapmış olan Uygurlar inandıkları Zerdüşt mezhebi Maniheizm sayesinde Budistleri hoşgörüyle karşılamıştır. Bu nokta çok önemlidir çünkü Türk tarihinde Svastika, Uygurlardan sonra görülmeye başlamıştır.

Orta Asya’ya nazaran Anadolu’da bu tamgaya daha fazla rastlarız, İskender’in halefleri vasıtasıyla Arap yarımadasında da görülmeyen başlayan ve İslam’ın da içinde motif olarak yer alması üstüne bizim kültürümüze de Budistlerle girmesi tamgayı, İslam ile karşılaştıktan sonra tam manasıyla benimsememize neden olmuştur. 

Bu sembolün Moğollara geçişi ise Budizmi kabul etmelerinden sonra gerçekleşmiştir. Özellikle Kubilay Han, Budizmi resmi din yapınca Svastika, Moğolların çok yaygın kullandığı bir sembol haline gelmiştir. Japonya’ya ise Zen Budizmi sayesinde gelmiştir.

bL8z30.jpg
[+] 2 üye Dionysos nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Güzel bir bilgilendirme eline sağlık :)
Ara
Cevapla
#3
Almanlar bunu nasıl benimsiyo peki?
Ara
Cevapla
#4
Bu sembolü Karl Haushofer'ın seçtiği, Hitler'in ise gamalı haç sembolünü okültik negatif değerini dikkate alarak onu ters yöne çevirterek Nazi bayrağına koydurduğu söyleniyor. Saat yönünde çizildiği zaman olumlu değişimleri ve devrimleri sembolize ettiği, ters yönde çevrildiği zaman ise yıkım anlamına geldiği söyleniyor... sonrası malum.
Ara
Cevapla
#5
Öncelikle tamganın ismi öz değil oz tamgasıdır. Oluşumu da Ön Türkler dönemine aittir. Ön Türkler dönemi M.ö. 100.000 - M.ö. 2000 tarihleri arasındadır. Yukarıda budizmden geçtiği söylenmiş ancak oz tamgasının kullanımında budistlerin herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Ters L harfiyle gösterilen ög tamgasından gelmektedir ve dört cihanı temsil etmektedir. Ayrıca İslam inancındaki ahiret inancı gibi oz tamgasıda Tengri dininde ölümden sonra varoluşu temsil eder. Türk tarihinde yeri geldiğinde kağanlardan daha önemli olan ozanların isminin ilk hecesinin oz olmasının sebebi de bu tamgadır. 

Profesör Doktor Firudin Ağasıoğlu Azerbaycan'ın Göytepe Taşkoç adlı bölgesinde taşkoç geleneğinin 3 bin yıllık örneklerini bulduğundan bahsetmektedir. Ayrıca Çin'in kuzeybatı bölgesinde bulunan Sinkiang'da da oz tamgasına rastlanılmıştır. Turkish Kurgans E-Book bu bölgedeki kurganlara ve çalışmalara ait bir kitabın pdfsi. 

www.masivaturk.com :Sivas Şifaiye Medresesi, kule ve kümbetinde OZ damgaları.

sivas-sifaiye-medresesi-kule-ve-kumbetin...galari.jpg

Sivas Karlı Köyünde, çeşme üzerindeki taşta OZ tamgası 

sivas-karli-koyu-cesme-uzerindeki-tasta-oz-tamgasi.jpg


tamgalar.jpg

Son olarak yukarıdaki resimlerde oz tamgasının çeşitli yöresel kullanımları mevcuttur. 1-3 Azerbaycan Türkleri, 4 Kırgız Türkleri, 5-6 Türkmenler, 7 Kazak Türkleri, 8 Özbek Türkleri, 9 Tuva Türkleri, 10 Başkurt Türkleri, 11 Çuvaş Türkleri, 12 Yakut Türkleri, 13 Balkar Türkleri, 14 Karaçay Türkleri, 15 Hakas Türkleri ve 16 numaralı tamga da Ukrayna Kazak Türklerinin motiflerine işledikleri oz tamgalarıdır.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 5 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.