Carantania dükü olarak tahta çıktığımda daha çocuktum. Şanslıyım ki babamdan bana enkaz değil gayet stabil bir ülke kalmıştı ve hazine ağzına kadar doluydu.
İlk yaptığım iş konseyi toplayıp avrupanın genel hali hakkında bilgi almak oldu. Doğu avrupada katolik devletler ilerleme kaydedemediği gibi batıda da hızlı bir gerileyiş vardı. Konseyden bilgi alırken bir çocuk tarafından yönetilmekten hoşlanmadıklarını anlamak zor değildi. Lakin babamın zamanında verdiği terbiyeden de ödün vermediler.
Babamın vasiyeti üzerine italya seferine hazırlanmadan önce batıdaki sapkın düke sefer düzenledim.
Sefer sırasında ülkenin nitelikli komutana ihtiyacı olduğunu fark ettim. İvedilikle bu eksiği giderdik.
Savaş zor olmadı
Ordumla başkente dönerken bölge ilgimi çekti. İtalya ile uzun sürecek savaşlar silsilesi yerine enerjimi bu bölgeye harcarsam daha kazançlı çıkardım.
Sonunda erişkinliğe ulaştığımda pek hayelimdeki gibi olmadı.
İdeal eş arayışı
Bölgede eski yöntemlerle genişleyeceksek şansölyemden daha iyisini bulmalıydım.
Buldum da.
Bu sırada kızım oldu.
Bölgede genişlemeye çalışan bohem kralı bavaryalı köylülere yenilerek bölgeden atıldı. Bavaryalıların bölgede egemen güç olduklar ama zamanla zayıflayacakları kesin.
Hakkını veriyorsun.
Baverya krallığına claim atmaya uğraşırken bir yandan da çevredeki zındıkları dize getirmeye devam etttim.
Ordumla seferdeyken başkentim barbarlarca yağmalandı. Bu lekeyi bir ömür boyunca unutamadım.
Başkentin düşüşüyle birlekte gücümün azalmasını fırsat vassallardan bazıları isyana kalıştı.
Ard arda gelen kötü haberlerden sonra oğlumun olması bana devam etmem için yeni bir sebep verdi. Pes etmemeliydim korumam gereken bir hanem vardı.
Sonunda galip geldim.
İsayanı bastırmamdan sonra lombardlardan beklenmediğim teklif geldi. İtalya seferini tamamıyla askıya aldım. İtalyanın dirisi ölüsünden daha çok işime yarar.
Yeni müttefiğime ve ağzına kadar dolu hazineme güvenerek saldıraya geçtim.
Düşündüğümden daha zorlu bir savaştan sonra istediğimi almıştım.
Daha kutlama bile yapamadan süpriz bir savaş ilanı aldım. Hadsiz bir zındık bana savaş açmıştı. Papa hazretlerinin savaşa yardım sözüyle birlikte içimdeki tedirginlik tamamen kaybolmuş yerine alacağım yeni zaferin çoşkusu dolmuştu.
Ezici kuvvetlerimiz karşısında hiçbir kuvvet mukavemet gösteremedi.
Kral olmamın ardından taç giyme törenini savaşlar nedeniyle erteliyordum. Son savaşımın ardından taç giymek için uygun zamanı sonunda bulmuştum. Ekonomik sebeblerden dolayı yerel bir papazdan taç giyerek küçük bir törenle işi hallettim.
Bölgedeki hükümdarlar tarafından katoliklik yerine ortodoksluğun tercihi ilginç bir durum.
Dük komşumuza iade-i ziyeretimiz.
Dişe dokunur savaş beklerken kaçan düşman askerini kovalamakla uğraştık.
Savaş uzun sürmedi.
Boş zamanlarımı değerledirmek için tarikata katılmak o zaman için mantıklı geldi.
Sizi unutmuşum.
Küçük yerel isyanlar.
Bu sırada bir oğlum ve kızım daha oldu.
Yasal hakkım olan toprakları krallığa geri kazandırmak önemli olduğundan vakit buldukça savaşmaktan çekinmedim.
Katolik krallığımızda kabile yerleşkelerinin bulunması beni derinden üzdü. Bölgelere yatırım için bütçe ayırdım.
Bir daha ASLA! başkentimin barbarlar tarafından kirletilmesine izin vermeyeceğim.
Bölgeden attığımız bavaryalı köylüler bohemyaya yerlişmişler. Hakkım olan yerleri onlara bırakacak değilim.
Cılız bir direniş.
Pragha girmemle savaş bitti.
Çok uzun süredir vassallarla ilgilenmememin sonucu olarak isyan hareketlenmeleri oluşmaya başladı. Hepsinin derdini dinleyip çözüme kovuşturarak çıkabilecek herhangi bir isyanın önüne geçtim.
Oğlum büyümüş. Very good değil tabiki de üzülmesin diye öyle dedim. Bunlar nasıl stat diye yüzüne karşı söylesem ayıp olurdu.
Ona çok güzel(!) bir kız buldum. Potansiyeli var ileriye doğru işe yarayabilir.
Bir papaza 300 dükat para bayılarak tarikat hazinelerinden birini kendi hazineme aldım. Sohbetlere de pilav yemeğe giderdim zaten.
İhtiyacım olduğu için kilisenin parasına el koydum.
Papa hazretleri bu olayı duyunca biraz sinirlenmiş olmalı.
Papa hazretlerinin kendimi tanrıya adamam koşuluyla aforozu kaldırma teklifini kabul ettim. Zaten yeterince çocuğum vardı sıkıntı olacağını zannetmiyorum
Yinede dini konularda bu kadar git gel yaşamam kendimi birazda olsa dine adamam gerektiği gerçeğiyle yüzleştirdi.
Bu sırada ülkeme yağmaya gelen barbarlarla bir çok savaş yaptım.
Son kalan bir kaç kontluğu sınırlarıma dahil etmeye devam ettim.
Bölgede yükselen zındıklara karşı sayısız sefer düzenledim.
Ne kadar zafer kazansam kazanayım mutlak bir üstünlük kuramadım.
Katolikliğin nüfüzu çok düştüğü için isyanlar tehlikeli hal almış.
Bardağı taşıran son damla hadsizin birinin kendini alaman kralı ilan etmesi oldu.
Savaş ilanından sonra hızla işgale giriştim. Würzburg daki savaştan sonra sözde alaman kralının bölgedeki hakimiyeti kırıldı
Başkenti yerini jeopolitik sebeblerden dolayı değiştirdim. Eskisini nazaran gelişmişlik olarak geri olsada zamanla düzeleceğine eminim.
Yağmacılara karşı verdiğim bir savaşta öldürüldüm.
Uzun süren hükümdarlığım süresince babamın vasiyetini yerine getiremesemde yinede gurur duyacağı işler yaptığıma eminim. Bölgede güçlü ve önü açık bir devlet bıraktım.
vasiyetim: Alman imparatorluğuna yüremek mantıklı olabilir.