Victoria 1'in avantajları say say bitmez muhtemelen ama oynamanın zorlukları da saymakla bitmiyor. Comodore 64'de oynarmışçasına çok zor kontrolleri var ve savaş sistemi çok da iyi değil. Oyunu dondurmak için space tuşu, hızı arttırmak için hız tuşu bile bulunmuyor. Oyunu sağ yukardan donduruyor ve hızı ayarlardan yükseltiyorsunuz.
Benim için avantajları oyunda en beklenmedik şeylerin bile eventinin olması. Ben Bourbon isyanına yenildikten sonra ülke değişti ve zaman zaman bourbonlarla ilgili eventler geldi. Oyun olabildiğince basit yapılmış mekaniklere sahip olduğundan dolayı yapay zeka cidden oyuncuya kafa tutabiliyor. Birliklerini toplayıp düşman ordusunu kıstırma gibi planlar da yapabiliyor.
Fabrikalar ve popülasyon mekanikleri çok daha hoş, direkt olarak popülasyonunuzu manipüle edebiliyorsunuz. Tabi bunu liberalken yapamıyorsunuz, State Capitalism veya Planned Economy gibi politikalara ihtiyacınız var. Bu politikaların avantajı bu oyunda iyice işlenirken Victoria 2'de işlenmiyor.
Diplomasi daha basit ve mantıklı işliyor, birine defensive dostluk atabiliyorsunuz böylece eğer bot bir tehdit içindeyse sizi dost alıyor. İsyanlar ise oyuncu ülkesini cidden batırabiliyor. Bölgeleriniz sürekli 10klık isyanlar tarafından ele geçirilip durduğundan dolayı vergiyi aşağıda tutmanız gerekiyor.
Halkınız ani vergi yükselişlerine baş kaldırıyor ve isyanlar yavaş yavaş fakirliğe bağlı olarak büyümek yerine tepkilerini çok hızlı şekilde veriyor. Benim oyun hakkında pozitif ve negatif düşüncelerim bunlardı. Az da olsa oynamanızı öneririm.