Jodorowsky'nin Dune'uyla ilgili hem olumlu hem de olumsuz çok şey söylendiğini gördüm. Belgeseli izledikten sonra şunu söyleyebilirim ki bir taraftan "Çıksa nasıl olurdu?" diye merak edip bir taraftan da "Çıksa tutmazdı." dediğim bir film projesi oldu.
Jodorowsky'nin hiçbir filmini izlemedim ama filmlerinin yabancıların "mindfuck" dediği kıvamda olduğunu biliyorum. Eğer Dune'un filmini Jodorowsky yapsaydı karakterlerin isimleri harici kitapla hiçbir alakası olmayan bir film ortaya çıkacaktı. Buna dair birkaç örnek:
- Leto hadım olacaktı. Jessica, Leto'nun kan damlasını sperme dönüştürecekti ve bu damla sayesinde Paul doğacaktı. Kelimenin tam manasıyla bir mesih yani.
- Leto yakalandıktan sonra konuşması için Peter tarafından bir bir kolları ve bacakları kesilecek, en sonunda Baron Harkonnen sabırsızlanıp Leto'nun kafasını kesecekti.
- Filmin sonunda Paul öldürülecekti. Fakat "mesih" olduğu için herkesin içinde yaşamaya devam edecekti.
- Arrakis finalde yemyeşil bir gezegene dönüşüp galakside seyahat edecekti.
Aslında Jodorowsky'nin kitaba ne kadar önem verdiğini şu garip analojisi açıklıyor:
Alejandro Jodorowsky :Bir film yaptığınızda romana saygı göstermemelisiniz. Aynı evlenmek gibi. Kadın beyazlar içinde. Eğer kadına saygı gösterirseniz hiçbir zaman çocuğunuz olmaz. Kıyafetini açıp geline tecavüz etmeniz gerekir. Ondan sonra filminizi yapmış olursunuz. Ben de Frank Herbert'a tecavüz ediyordum ama aşkla.
Belgeselde Jodorowsky'nin çalışmasının birçok bilim kurgu filmine ilham kaynağı olduğu, hatta çok sayıda sahnenin birebir alındığı iddia ediliyordu. Bu gayet mümkün olsa da belgeselde verilen örneklerin bir kısmını zorlama buldum. Bunun asıl sebebi Jodorowsky'nin topladığı, dönemin en iyilerinden müteşekkil ekibin filmin iptalinden sonra birçok kaliteli yapıma imza atması olabilir. Aklıma gelen ilk örnek Dan O'Bannon, H. R. Giger ve Jean 'Moëbius' Giraud'nun üzerinde çalıştığı Alien.
Kısacası Jodorowsky'nin Dune'u yapılmış olsa sırf taşıdığı isimle alakası olmadığından beğenilmeyecek bir film olurdu diye düşünüyorum. Fakat animasyonu yapılsa ilginç bir deneyim olabilirdi.