CK2 - Kısa Sorular & Kısa Cevaplar
Yaratılabilecek yeni düklükler sadece ülkenin iç yönetiminde küçük ince ayarlar yapmak ve genel olarak vassal limitini kontrol altında tutabilmek için yapılabilir, bunun yanı sıra atıyorum 4 topraklı bir düklüğün 3 toprağı senin kontrolündeyse 4. toprağa de jure savaş sebebi elde etmek için oranın düklüğünü yaratırsın.

Asker sayısına herhangi bir etkisi yok.
(02-01-2017, 08:03)Duman : Yaratılabilecek yeni düklükler sadece ülkenin iç yönetiminde küçük ince ayarlar yapmak ve genel olarak vassal limitini kontrol altında tutabilmek için yapılabilir, bunun yanı sıra atıyorum 4 topraklı bir düklüğün 3 toprağı senin kontrolündeyse 4. toprağa de jure savaş sebebi elde etmek için oranın düklüğünü yaratırsın.

Asker sayısına herhangi bir etkisi yok.

Bu arada aklıma şöyle bir yöntem geldi.

Şimdi ben Britanya kurduktan sonra genel yönetim sistemi olarak ülkeyi krallıklara bölüştürüp her bölgeye bir kral atasam ve ben sadece kendi kurduğum krallığımın mutlak sahibi olsam hani artık ne kadar demesne size varsa hepsini kendi krallığım için harcasam.

Ama bunun yanı sıra en büyük parça olan İngiltere kralını hep varisim yapsam. Bu sayede sanırım bir şekilde devrilecek olsam bile oyun bitmez başa varis geçer üstelik tahminimce bana da sadık olur. Sizce nasıl yöntem?

Bu arada harbi varis falan demişken en ideal nasıl yetişir varis? Ben genelde kendim yetiştiriyorum. Ama daha iyi bit metot varsa neden olmasın.
Ara
Genel olarak iyi bir fikir değil.

Oyundaki en önemli faktör dilediğin takdirde çıkarabileceğin asker sayısı, bu asker sayısı vassallarınla olan birebir ilişkilerinle belirleniyor. 30 tane vassalın olduğunda eğer karakterin kişisel olarak çok felaket traitlere sahip değilse, bazı vassallarla aran kötüyken bazı vassallarla aran elbet iyi olur ve yine de yeterli seviyede bir askere sahip olabilirsin. Ancak Britanya İmparatoru olup İskoçya ve İrlanda Krallıklarını başkalarına verdiğinde ilk başta kral yaptığın kişiler onlara ünvan verdiğin için senle iyi ilişkiye sahip olup sana yüksek asker sağlarken, onların varisleri sana karşı herhangi bir minnettarlık duymayacağı için senle kötü ilişkilere sahip olmaları durumunda bu durum tüm İskoçya'dan, tüm İrlanda'dan, tüm Galler'den hiç asker elde edememenle sonuçlanır.

Varisini İngiltere Kralı yapabilirsin ne de olsa toprak ona kalacak diye, ancak birine düklük/krallık gibi ünvanlar vermeden önce onların en az 1 toprağa sahip olmaları gerektiğini unutma. Diyelim ki 1 toprağını varisine verdin, sonra da onu İngiltere kralı yaptın, o vassallar tek topraklı Krallarını rahatlıkla indirebilirler. Yerine başkaları geçebilir. Evet belki iç dinamikler bakımından daha eğlenceli ve daha tahmin edilemez bir oyunun olur ama başarılı bir oyun için tehlikeli bir hamle.

Varis yetiştirme hususunda eventlerden olabildiğince doğru yararlanayım diyorsan yapman gereken şey kendin yetiştirmek ama atıyorum senin karakterinin özellikleri 3 4 2 1 3 gibi çok beterken sarayında 18 21 15 19 24 adam varsa o adamın şefkatli kollarına (öncesinde traitlerini kontrol ederek) varisi bırakmak daha doğru bir hamle olur bana kalırsa.
(03-01-2017, 11:02)Duman : Genel olarak iyi bir fikir değil.

Oyundaki en önemli faktör dilediğin takdirde çıkarabileceğin asker sayısı, bu asker sayısı vassallarınla olan birebir ilişkilerinle belirleniyor. 30 tane vassalın olduğunda eğer karakterin kişisel olarak çok felaket traitlere sahip değilse, bazı vassallarla aran kötüyken bazı vassallarla aran elbet iyi olur ve yine de yeterli seviyede bir askere sahip olabilirsin. Ancak Britanya İmparatoru olup İskoçya ve İrlanda Krallıklarını başkalarına verdiğinde ilk başta kral yaptığın kişiler onlara ünvan verdiğin için senle iyi ilişkiye sahip olup sana yüksek asker sağlarken, onların varisleri sana karşı herhangi bir minnettarlık duymayacağı için senle kötü ilişkilere sahip olmaları durumunda bu durum tüm İskoçya'dan, tüm İrlanda'dan, tüm Galler'den hiç asker elde edememenle sonuçlanır.

Varisini İngiltere Kralı yapabilirsin ne de olsa toprak ona kalacak diye, ancak birine düklük/krallık gibi ünvanlar vermeden önce onların en az 1 toprağa sahip olmaları gerektiğini unutma. Diyelim ki 1 toprağını varisine verdin, sonra da onu İngiltere kralı yaptın, o vassallar tek topraklı Krallarını rahatlıkla indirebilirler. Yerine başkaları geçebilir. Evet belki iç dinamikler bakımından daha eğlenceli ve daha tahmin edilemez bir oyunun olur ama başarılı bir oyun için tehlikeli bir hamle.

Varis yetiştirme hususunda eventlerden olabildiğince doğru yararlanayım diyorsan yapman gereken şey kendin yetiştirmek ama atıyorum senin karakterinin özellikleri 3 4 2 1 3 gibi çok beterken sarayında 18 21 15 19 24 adam varsa o adamın şefkatli kollarına (öncesinde traitlerini kontrol ederek) varisi bırakmak daha doğru bir hamle olur bana kalırsa.

Anladım ama sanırım 2 3 vassalla da arayı iyi tutarız. Yani gift göndererek, ha bire royal marriage yaparak falan. Ama gene de çok mu zor birkaç vassalla arayı iyi tutmak? Çünkü öbür türlü 30 tane kişiyle birden muhatap olmak zor oluyor kimsenin isteği bitmiyor. Özellikle kral değiştiği zaman millete gift yollaya yollaya para bitiyor. Buna rağmen isyan ediyorlar :P. Hani 30 kişi yerine 3 5 kişi daha iyi olur.

O toprak olayını biliyorum onu yapmadan ayarlarız illa birileri komploya karışır onun toprağını alıp veririm bir şekilde. Ama aklıma mesajı yazdıktan sonra şöyle olası bir senaryo geldi, benim varis eğer ölecek olursa İngiltere krallığının başına varisin oğlu geçer benimde varisim ortanca oğlan olur muhtemelen. Yani benden 3 kat büyüklüğe sahip nur topu gibi bir rakibim olmuş olur :D. Sanırım emperors landing gibi şeyler yerine böyle yapılacaksa bile en büyük parçayı tutmakta yarar var. Ama gene de oyunu zaten eu4'e atma düşüncem olduğu için oyun bitene kadar Britanya'dan dışarı çıkasım yok pek sadece Kuzeydeki adaları alırım ve Haçlı seferlerine katılıp pastadan pay kapmaya çalışırım. 

Birde oyunda magna carta gibi şeyler var mı? Ya da EU4'de olduğu gibi tarihsel eventler de ayrıntı var mı? Mesela bir şekilde yüzyıl savaşları tarzı yapay bir event geliyor mu?
Ara
Karakter ne kadar güçlüyse o kadar çok para gerekir gift'te, faction kısmında senin orduna oranla çoğunluğu ele geçirenler elbet ülkene zarar vermenin yolunu bulur. Bu illa seni devirmek değil, çeşitli yasaları zorlamak şeklinde de olabilir. Ben gift yollamam genelde, bırak isyan etsinler isyanı bastır sonra hepsini ransom yap onlara para vereceğine onların parasını sen al. Eskiden kullandığım 'taktik'lerden bir tanesi bu sebeple vassal sayısını olabildiğince çok tutmaktı (eskiden vassal limit de yoktu oyunda, good ol' times)

Britanya'nın dışına çıkmak gibi bir niyetin yoksa optimum genişlemeyi sağlamak için çok da dikkatli oynamana gerek yok, kendi RP'n dahilinde oyunu kendin için ilgi çekici kılmaya devam edecek şeyler yapmanda sakınca yok bence.

Dinamik tarihsel eventler mevcut, ancak bunlar genellikle doğudan Selçukluların gelmesi tarzı şeyler. Onun dışında eventlerin büyük bir çoğunluğu RPG ağırlıklı.
(03-01-2017, 11:53)Duman : Karakter ne kadar güçlüyse o kadar çok para gerekir gift'te, faction kısmında senin orduna oranla çoğunluğu ele geçirenler elbet ülkene zarar vermenin yolunu bulur. Bu illa seni devirmek değil, çeşitli yasaları zorlamak şeklinde de olabilir. Ben gift yollamam genelde, bırak isyan etsinler isyanı bastır sonra hepsini ransom yap onlara para vereceğine onların parasını sen al. Eskiden kullandığım 'taktik'lerden bir tanesi bu sebeple vassal sayısını olabildiğince çok tutmaktı (eskiden vassal limit de yoktu oyunda, good ol' times)

Britanya'nın dışına çıkmak gibi bir niyetin yoksa optimum genişlemeyi sağlamak için çok da dikkatli oynamana gerek yok, kendi RP'n dahilinde oyunu kendin için ilgi çekici kılmaya devam edecek şeyler yapmanda sakınca yok bence.

Dinamik tarihsel eventler mevcut, ancak bunlar genellikle doğudan Selçukluların gelmesi tarzı şeyler. Onun dışında eventlerin büyük bir çoğunluğu RPG ağırlıklı.

Peki nasıl Anglasakson kültürünü İngiliz yaparım? Tarihsel olarak Norman istilasıyla oluyordu ama illa olacak diye bir şey yok oyunda. Belki bir ara çocuklarımdan birini Norman yapıp, hanedanı Norman haline getirip vassalları da çocuklarını eğite eğite Normanlaştırabilirim. Ama Normanlarda aynı şekilde Vikinglerin Fransa'ya yerleşmesi sayesinde ortaya çıkıyordu. Nasıl olacak acaba :D. Belki Hanedanı Fransız yapmam da etkileyebilir diye düşündüm şimdi. Neticede İngilizlerin oluşmasını sağlayan şey Fransızca.
Ara
İngiliz kültürünün ortaya çıkması için yanlış hatırlamıyorsam yöneticinin Norman olması gerek, yani tıpkı tarihte olduğu gibi. Eğer Anglosaksonlar İngiltere'nin kontrolünü bir şekilde kaybetmezlerse tarihte gerçekleşen o kültürel değişim oyun içerisinde yaşanmıyor.

Dediğin gibi Normanlar da Norse kültüründeki bir karakterin Fransa'ya yerleşip Katolik olmasıyla çıkıyor olmalı. Dolayısıyla Anglosakson'dan İngiliz'e geçiş biraz zor gibi görünüyor.
Bir ara yeni dlc ile Çin'i ekleyeceklerini okumuştum burada mı tam hatırlamıyorum ama mümkün mü ekleyip haritayı iyice büyütürler mi?
Ara
(03-01-2017, 14:15)Duman : İngiliz kültürünün ortaya çıkması için yanlış hatırlamıyorsam yöneticinin Norman olması gerek, yani tıpkı tarihte olduğu gibi. Eğer Anglosaksonlar İngiltere'nin kontrolünü bir şekilde kaybetmezlerse tarihte gerçekleşen o kültürel değişim oyun içerisinde yaşanmıyor.

Dediğin gibi Normanlar da Norse kültüründeki bir karakterin Fransa'ya yerleşip Katolik olmasıyla çıkıyor olmalı. Dolayısıyla Anglosakson'dan İngiliz'e geçiş biraz zor gibi görünüyor.

Sanırım bir şekilde Norse bir karakterin bir Fransız toprağında derebeyi olmasını sağlamam gerek. Fransa'nın kuzeyinden az toprak ele geçirip oraya Norse derebeyi atasam kurtarır mı?
Ara
(03-01-2017, 14:24)zencefil : Bir ara yeni dlc ile Çin'i ekleyeceklerini okumuştum burada mı tam hatırlamıyorum ama mümkün mü ekleyip haritayı iyice büyütürler mi?

Hayır :D

Mesele strateji oyunları olunca Türk oyun siteleri ve forumlarının durumu gözönüne alındığında Strategyturk harici sitelerde yazılan şeylere pek itibar etmemek gerekiyor, Ironclad filminin afişini Medieval 3 sızdı diye duyurandan, Türkçe dil desteğinin gelmesini oyuna Türkler eklendi diye haber yapandan, çeviri hatası sonucu duyurulan dlc'nin SON dlc olacağını iddia edenlere kadar çok büyük bir bilgi kirliliği var malesef.

(03-01-2017, 14:30)MelaRossa : Sanırım bir şekilde Norse bir karakterin bir Fransız toprağında derebeyi olmasını sağlamam gerek. Fransa'nın kuzeyinden az toprak ele geçirip oraya Norse derebeyi atasam kurtarır mı?

Kurtarır, Fransız bölgesinde Norse olman yeterli.
Doğru eu4 mare nostrum son dlc diye okumuştum öbür forumda demekki yanlış çevirilmiş.
Ara
Şimdi diyelim bir hatuna yazdık. Onu sevgilimiz yaptık. Ancak kız evli ya da bir şekilde babası vermiyor. Hatunu bir şekilde elde etmemize yarayacak bir yöntem var mı? Hani onu kaçırmak vs vs gibi :D
Ara
Sevgilisi olman bir ihtimal sarayına çağırırken normalde kabul etmeyecek bir karakterin kabul etmesini sağlayabilir, bunun yanı sıra yanılmıyorsam CK2+ modunda oyun mekaniği olarak 'kaçırmak' var ancak o kaçırıp zindana tıkmak şeklinde, sevgili kaçırmak temalı oyun içi bir event hiç de fena bir fikir değil.
Babası kızı vermiyorsa kızı saraya çağırmayı dene. Eğer evliyse ilk olarak kocasıyla aranı iyi yapıp saraya getirmeyi dene, sarayında öldür. Gelmiyorsa olduğu yerde öldürmek zorundasın.
Ara
(05-01-2017, 11:55)MelaRossa : Şimdi diyelim bir hatuna yazdık. Onu sevgilimiz yaptık. Ancak kız evli ya da bir şekilde babası vermiyor. Hatunu bir şekilde elde etmemize yarayacak bir yöntem var mı? Hani onu kaçırmak vs vs gibi :D

Sevgili kaçırma gibi bir yöntem yok oyunda. Evli kadınının bir kere boşanması ya da dul kalması lazım evlenenebilmek için. Babasının vermediği kızı saraya davet ederek küçük bir ihtimal evlenebilirsin. Ama saraya daveti kabul etmesi düşük.
Ara
Göcebe veya kabile isen kızın bulunduğu holdingi yağma ile alırsan bir ihtimal kaçırabilirsin. Fakat senin zindana düşer. Ordan alıp cariyen yaparsın. Yabgu Türkleri ile oynarken bir Arap emirin kızını kaçırmıştım. Cariyem yaptım. Bir event geldi bu zilli otağımdan kaçmış. Çok uğraştım fakat geri yakalıyamadım. Şans işi yani.
Ara
(05-01-2017, 12:09)TurkJedi : Babası kızı vermiyorsa kızı saraya çağırmayı dene. Eğer evliyse ilk olarak kocasıyla aranı iyi yapıp saraya getirmeyi dene, sarayında öldür. Gelmiyorsa olduğu yerde öldürmek zorundasın.

Şarlman başlangıcında İtalya'da Corvina diye bir hatun var. Bir kont parçasıyken çağırdım saraya kabul etti. Aram kötü olduğu için başta kabul etmiyordu ama hediye gönderdikten sonra kabul ettim ve evlendim. Bu kadının özelliği genius olması. Aynı zamanda homoseksüel gerçi ama gene de 10 yılda 5 çocuk doğurarak  bayağı hizmet etmiş oldu haneye. Gerçi çocukların hiçbiri genius değil ama olsun. Baba'da olmayınca kız napsın?

Zaten sadece başlangıç için böyle ama sonrasında genius kız her türlü bulunuyor. Ama en başta sadece 3 kadın genius ikisi kapsam dışı zaten sadece bir tanesi yani Corvina var Avrupa'da
Ara
Ben aşk evliliği yapmayı tercih ediyorum :)
[+] 1 üye TurkJedi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Öyle diyorsunda oyundaki karakter tiplemeleri az zaten :D
Ara
Merhaba sizce bunları nasıl tercüme etmem doğru olur
Invite Noble to Court - Soylu bir Beyefendiyi Sarayınıza davet edin
Invite Holy Man to Court - Tanınmış bir Rahipi Sarayınıza davet edin
Present Débutante - Soylu bir Hanımefendiyi Sarayınıza davet edin
böyle düşünüyorum amma biraz uzun olduğu icin tam olarak görükmüyorlar kısaltma teklifleriniz varmı ?
not: küçük bir yama üstünde çalışıyorum o yüzden yardımcı olursanız sevinirim
Ara

Konuyu Okuyanlar: 27 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.