21-04-2017, 02:09
(Son Düzenleme: 30-04-2017, 11:29, Düzenleyen: napolyon94.)
17. SS Panzergrenadier Tümeni Götz von Berlichingen
Geliri: 75/125/130
Tümen Ekim 1943'de kurulmuş, tipik bir SS tümeni olarak çok sonraları resmiyet ve görev tanımı kazanmış. Bünyesinde çok sayıda Rumen Almanları ve Fransız gönüllüler bulunmakta. Haziran 1944' den evvel araç gereç eksikliğini tamamlayamamış bir tümen olarak 17.SS' de sadece 50 kadar Stug IV ve az sayıda STUG III bulunmaktaydı. Birliğin araç sayısı da yetersizdi. Birçok bölüğe eski ele geçirilmiş fransız motorlu taşıtları verilsede bazı taburlara sadece bisiklet verilebilmiş. 17.SS elit bir birimden ziyade bir gönüllü lejyoner misyonunda bir tümendi. Bu şartlar altında tümen Normandiya Çıkartmasını sırtladı. Amerikan 101. ve 82. Hava indirme tümenlerine karşı başladığı çatışmalardan sonra Temmuz ortasına kadar sert çatışmalara girdi. Falayze Kuşatmasında Alman 7.Ordusunun diğer unsurları gibi kuşatma altında kaldı. Çok azı kuşatmayı yararak Sen Nehrini geçti ve kurtuldu. 17.SS tümeni oyuna ise 19 Nisan 2017' de eklendi.
17.SS'in Genel hatları
Ağır oranda piyade ağırlıklı bir birim, gördüğüm kadarıyla amfibik birkaç birime de sahip. Ayrıca Anti-tank ve artylery yönünden de zengin durmakta. Fakat tank konusunda hayli kısır bir tümen. Hava da ise ilk defa Stuka'ları görüyoruz. Genel olarak savunmaya el verişli bir tümen izlenimi uyandırıyor. Oyunun özellikle destruction modunda iyi iş görse de taarruz kapasitesi hayli sınırlı bir tümen. Geliri ise hayli dengeli hatta B fazı için fazla bile. B fazı da tümenin yapısı gereği en teknik imkanları ile müttefik tümenlere üstünlük sağlayabileceği zaman dilimi. Nebelwerfer ve Stuka kullanımı B fazında 17.SS'e oyunun kaderini değiştirme şansı verebilir.
17.SS'in Birimleri
A. Recon birimleri
Keşif yönünde bir çok birim çeşidi bulunuyor. 12.SS tümenine büyük oranda benziyor. Normalde zırhlı birimler yönünden kısır olan 17.SS tümeni keşif araçlarında bolca zırhlı birime sahip. 5 adet keşif slotumuz bulunmakta bu sayede istediğimiz sayıda ve çeşitte keşif birimini destemize ekleyebiliyoruz. Birimler ise;
- SPÂHTRUPP : Bir adet kübelwagen maliyetsiz olarak onları taşırken toplamda 4 kişilik 1 mangadan ibaret bir keşif kolu. Bu birimin bedeli 30 puan ve bir kartta 4 adet bu birimden var. Ayrıca 3 kart olarak seçeneklerimiz arasında. SPÂHTRUPP' lar A fazında çağırılabilen ucuz bir birim. Manga içerisinde 1 adet mp40, 2 adet kar98k ve bir adet mg34 var. Diğer keşif birimlerine göre kendini bir noktaya kadar savunabilir, diğer keşif kolları ile çatışabilir bir birim.
-AUFKLÂRER (28mm): İşte bu benim 17.SS'de en sevdiğim birim oldu. SPW 221 PzB41 zırhlı aracı içinde 2 kişilik bir manga ile geliyor. Manga iki adet mp40 lıdan ibaret zayıf bir keşif birimi olsa da , SPW221 efsane bir araç! 800 metre menzilde 28mm topu ile ölüm kusuyor ve zırhlı birimlere karşı "8" delme kapasitesi var ki A fazında bu gerçekten hayati bir özellik! Fiyatı ise 55 puan olarak biraz fazla ama en büyük dezavantajı SPW221'de bir makineli tüfek yok, ana silahın cephanesi de hayli kısıtlı. Arkasından bir mühimmat kamyonu dolaştırmak gerekebilir. A fazı olması en büyük artısı. Ayrıca bir kartta 3 adet bulunup toplam 2 de kart var.
-BMW R75: Yine bir başka A fazı keşif birimi, adından da anlaşılabileceği gibi BMW R75 kullanan bir birim. 40 puana çağırılıyor, üstünde ki personel araçtan inmiyor. R75'e bir adet mg34 konumlandırılmış, 600 metre menzilden baskı ateşi yapabiliyor ki bu güzel bir özellik. R75 bir kartta 3 adet olmak üzere 2 kart halinde bulunuyor. 40 puan bence fazla olsa da , hızlı bir birim ve 600 metre menzil ile piyadelere acı çektirebilir.
-AUFKLÂRER (20mm): Az önce ki Aufklârer ile hemen hemen aynı. Topu 28 yerine 20 mm. Bu deliş kapasitesini yok etsede HE mermiler de oldukça başarılı. Fiyatı da 55 yerine 50 puan. Ayrıca bir B fazı birimidir. Bunun dışında 28mm versiyon da ki ile aynı mangayı taşır (2 tane mp40). Bence B fazı için geç kalmış bir araç, yine de HE mermileri ve olağanüstü hızlı atış kapasitesi ile tam bir piyade katili. Bir kartta 3 adet olmak üzere toplamda 3 kartı var.
-SPW 231 : Bir B fazı birimi. Üstünde bir manga taşımıyor, sadece araç geliyor, 60 puan fiyatı ile biraz cep yaksa da 20mm topu hem AP hem HE atışı yapabiliyor. Sadece 4 delme kapasitesi olsa da HE'si fena değil. Dayanıklı bir birim, ön zırhı 3 diğer yanları da 2 kalınlığında. Üstü de açık olmadığından kolay kolay yok olacak bir birim değil. Cephane kapasitesi de iyi, 88 km/saat hızı ile göz dolduruyor. SPW 231 B fazında bir kartta 2 adet olmak üzere 2 kartı bulunuyor. Fakat C fazında da bir kartta 4 adet olmak üzere 2 kartı daha bulunuyor.
-SPW 233: Bir B fazı birimi daha. Üstünde yine bir manga yok. Aslında SPW 231 ile aynı. Sadece topu 75 mm ve üstü top sığmadığından açık. Kalan zırhları yine aynı, Top 75 mm olsa da delmesi sadece 4, HE mermide atıyor. Cephane kapasitesi 15+35 ki gayet iyi. Dakika da 6 atış da 75mm kalibreye kabul edilebilir. Fiyatı ise 80 puan. B fazında bir kartta 2 adet toplam 2 kart iken C fazında bir kartta 4 adet ve 2 karttı daha bulunuyor. Tıpkı SPW 221 gibi.
Recon kısmında başka da bir birim 17.SS de bulunmuyor, 6 çeşit recon ile bir çok senaryoda görev icra edebilirsiniz. Ben Aufklârer 28mm' ye aşık oldum, diğerleri ise beni pek etkilemedi, sizin tercihleriniz farklı olabilir.
B. Piyadeler
17.SS Panzergrenadier tümeni adına yakışır bir biçimde piyadelere sahip. Piyadeleri de tıpkı 12.SS Hitlerjugend tümenine benziyor.
-Pz.Gr.FÜHRER : Bir A fazı birimi. Swımmwagen ile gelir yani amfibik bir otomobile sahiptir. Buda nehirlerden geçerken köprülerden bağımsız geçme olanağı sağlar. Bir komuta birimidir, çevresinde ki birimlere de tecrübe yani yıldız verir. Tek yıldızlı gelir, 4 kişilik bir mangadan ibarettir. 2 adet mp40 ve 2 adet kar98k ile hayli çatışma performansı kötüdür. Fakat smoke bombası atabilir ki bu da açık arazi de muazzam bir üstünlüktür. Pz.Gr.Führer açık arazi taarruzlarını piyadeler ile yapmak isteyenler için biçilmiş kaftandır. Fiyatı yanlızca 15 puan olması da onu hayli kullanılabilir kılıyor. bir kartta 3 adet olmak üzere toplamda 3 karta sahiptir.
-SS STOBTRUPP : Bir A fazı birimi daha, SS stobtrupp lar 5 kişilik bir manga ve bir swımmwagen den meydana gelir. Bu da onları yine Pz.Gr.Fuhrer gibi amfibik yapar. bu 5 kişilik birimde 3 kişi rus cephesinden ele geçirlme PPsh kullanırken 2 kişide mp40 kullanır. Bu da birimin yanlızca 100 metre de çatışmaya girebilidğini gösterir. Fakat 100 metre içinde hayli etkili bir çatışma becerisine sahiptirler. Tek yıldız olarak gelen SS STOBTRUPP' lar şehir içi meskun mahalle çatışmalar için bire birdir. Ayrıca 150 metre menzile sahip ölümcül panzerg Fiyatı da yanlızca 20 olması onu hayli kullanılabilir yapıyor. Bir kartta 4 adet olmak üzere toplamda 2 kartı bulunur. Ayrıca B fazında da bir kartta 6 adet olmak üzere 3 kartı bulunur.
-Pz.Grenadier: Bir A fazı piyadesi daha. Tümenin ismine yakışmayan bir birim. 12.SS tümeninde ki pz.grenadier ler aksine burada ki pz. grenadier ler da panzerfaust yok. Bu da tanklara karşı onları etkisiz kılıyor. Yinede 10 kişilik bir manga barındırıyor. Bu manga da 1 mp40, 2 mg34 ve 7 adet kar98k bulunuyor. Ateş gücü olarak 400 metreden itibaren düşman piyadeleri ile sert çatışmalara girebilir. Kalabalık mangası ile uzun bir süre mücadeleye devam edebilir. Beraberin gelen araç ise KFZ.70 isimli bir traktör kırması. Bir işe yaramıyor. Pz.Grenadier ler 30 puana çağırılabiliyor. Bir kartta 4 adet olmak üzere toplamda 3 kart olarak seçilebilir durumda. Ayrıca B fazında da bir kartta 6 adet olmak üzere 2 kart daha bulunmakta.
-MG 42: 2 kişilik bir ağır makineli tüfek birimi, 600 metre menzili ile piyadelere kan kusturabilir. Swımmwagen ile geldiğinden amfibik özelliktedir. Fiyatı 35 puan olup bir kartta 3 adet olmak üzere 3 kartta desteye eklenebilir. Şahsen 2 kişi olması ve fiyatından dolayı çok tercih ettiğim bir birim değil. 600 metre menzili olsa da anında telef olan bir birim. Bunun yerine recon kısmında R75'i 40 puana çağırmak daha mantıklı. Onunda 600 metre menzili var, bir miktar daha dayanıklı ve recon özelliğe sahip olması büyük bir artı.
-PIONEER FÜHRER : Bir başka komuta özelliği olan piyade, yine tek yıldız tecrübeli fakat B fazında. Fiyatı aynı kalsa da smoke bombası yerine klasik el bombası 1 tane atabiliyor. Bu da onu Pz.Gr.Führer'den ayırıyor. Pıoneer Führer de yine bir kartta 3 adet olmak üzere 3 farklı karta sahip. Ucuz fiyatı ve etkili el bombası ile saha da kullanılması gereken birimlerden.
-PIONEER : Bir B fazı piyadesi. Fiyatı 30 puandır. Aracı KFZ.70 traktör kırması kamyondur. 10 kişilik bir mangayı taşır, 2 mp40, 7 kar98k ve 1 adet mg34. Ayrıca klasik el bombasından 2 adet sahiptir. A fazında ki panzergrenadier lardan çok farklı olmasa da sahip olduğu el bombası onu seçilebilir yapıyor. Pıoneer ler bir kartta 6 adet ! olmak üzere 3 kartta seçilebilir.
-STURMPIONEER: Bir B fazı piyadesi daha. Fiyatı 30 puan ve Opel Bilitz ile birlikte geliyor. Opel Blitz off-road performansta yürüme ile eşit hıza sahip. Önceki KPZ.70 ler off-road konusun da çok daha efektif. STURMPIONEER'ler 6 kişilik bir mangadan meydana gelir. 3 adet kar98k, 2 adet mp40 ve bir adet ALEV MAKİNASI. Bu öyle bir silah ki, alevi yiyen anında teslim oluyor yada ölüyor! Bir kartta 6 adet olmak üzere toplamda 3 kartı bulunmakta.
Sözde mekanize bir tümen olan 17.SS Panzergrenadier tümenin de gördüğünüz gibi yokluktan tek bir mekanize birim bulunmamakta! Yinede iş görür birimleri var, fakat piyadeler genel olarak tanklara karşı etkisizler.
C.TANKLAR
17.SS tümeni malesef tarihte zırhlı yönünden çok zayıftı. Bundan bahsetmiştik, oyun da da bu zayıflığı aynen aktarılmış. STUG'dan başka hiçbir şeyimiz yok tank konusunda. Sadece 5 adet tank slotuna sahip olmamız ise zırhlı gücümüzü iyice daraltıyor.
STUG III F/8: Neden direk F değil de F/8 yazdığını çözemedim. Fakat bu tank bu tümen de A fazında seçilebilir olan tek tanktır. 2 yıldız tecrübe ile gelir, delişi 14'tür ve zırhı önden sadece 8'dir. Buda onu dikkatli kullanmayı gerektirir. Tüm stug tanklar da görünmezlik seviyesi "bad" tir. Yani çalıların içine vs koyarsanız iyi pusu atarsınız. Diğer tanklar hep "very bad" olarak gözükür. 1000 metre menzili vardır. 150 fiyatı ile cep yaksa da sonuçta A fazında seçilebilen tek tanktır. Bir kart içinde sadece 1 adet bulunur.
BEF PANZER IV H: Hep Stug serisi var desek de pz4 de bulunmakta. Fakat bunlar komuta tankları. 2 yıldız tecrübe ile geliyorlar. Zırhı ve delmesi STUG III F/8 ile aynı. Sadece stealth olarak "very bad" . Ayrıca komuta olduğundan çevresinde ki tankların gücünü arttırır. Fiyatı yine 150'dir. Bir kart içinde bir adet bulunmak üzere 3 kartı bulunur.
STUG III G : Diğer F/8 modelinden farklı olarak zırhı 8 değil 10'dur. Topu aynı kalmıştır, fiyatı ise 165'e yükselmiştir. B fazında gelir. Diğer tüm özellikleri STUG III F/8 ile aynıdır. Bir kartta 4 adet olmak üzere iki kartı bulunur.
STUG IV: STUG III'ler ile aynı topu taşır. Yine 1000 metre menzilli ve 14 delmesi bulunur. Fakat ön zırhı 12'dir ki buda fena bir rakam değildir. 175 olan fiyatı ile cep yaksa da alternatif pek yoktur. Bir kartta 3 adet olmak üzere 2 kartı bulunur. Ayrıca tek yıldız tecrübeli olarak çağırılabilir. Tecrübeliler ise bir kartta 2 adet olmak üzere 2 karttır. C fazında ise yine tecrübeli olarak bir kartta 4 adet olmak üzere 3 adet kart vardır. Son olarak C fazında bir de bunların ÇİFT YILDIZ tecrübeli versiyonları vardır ki onlar da bir kartta 2 adet olmak üzere 2 karta sahiptir.
Görüldüğü üzere 17.SS tümeni tank konusunda tamamen STUG'lara dayanıyor. Özellikle STUG IV modelleri çok çeşitte ve bol olsa da tanklar da slot sayımız sadece 5 adet! ve A fazında sadece tek bir tank çağırabiliyoruz. BEF pz4'lerde güzel olsa da tek tank tek kartta olduğundan buna da birden fazla slot harcamak olanaksız görünmekte. 17.SS oyuncularının tank seçimi hem basit hemde zor olacağa benziyor. Ben yumdum gözümü ölümüne STUG IV'ler ile doldurdum.
D.SUPPORT
17.SS çeşitli destek birimlere sahip. Kısa menzil topçular, mühimmat kamyonları ve komuta araçları bulunmakta. Ayrıca 6 slot da hayli yeterli bir miktar.
SPW 223: Recon kısmında gördüğümüz SPW 221 ve SPW 222'den farklı olarak (aufklârer birimlerindeydiler ) SPW223 sadece mg42 ile donatılmış bir araç. 2 yıldızlı olsa da sadece makineli tüfeğe sahip bir araca 30 puan gömmek pek mantıklı gelmiyor. Menzili 600 olsa da mühimmatı hayli sınırlı. Dakika da 350 atış yapan bir silahın sadece 1500 mühimmatı var. Buda onu birkaç dk den fazla çatışmaya sokmak için mühimmat kamyonlarına yakın tutmak gerektiğini gösteriyor.
IG 18: 75mm kısa namlu bir howitzer top. Opel Blitz ve onun berbat off-road çekişi ile birlikte geliyor. Sadece 800 metre menzili var ve attığı mermi de sadece 9 HE gücünde . Fakata 29 metre çapında etkisi var ki bu muazzam bir detay. Tek tecrübe yıldızı ile gelen birimin fiyatı 45 puan. Bir kartta 3 adet olmak üzere üç farklı kartta seçilebiliyor.
Opel Blitz Mun. : Eh ordunun mühimmata ihtiyacı var. Bu kamyonda mühimmat taşıyor. 10,000 mühimmat kargo kapasitesi ile her yere gidiyor. Berbat bir off-road performansı olsa da 88 km hız ile yollarda deli dana ulaşabiliyor. Fiyatı 50 ve bir kartta 2 adet olmak üzere iki karta sahibiz. Ayrıca B fazında da bir kartta 4 adet olmak üzere üç karta sahibiz.
SPW 232: B fazı birimi. Recon kısmında SPW 231 ve 233 modellerini gördük. Bu model de ise SPW 231'den hiç bir teknik farkı bulunmuyor. Sadece artık recon özelliği bulunmadığından fiyatı 60 yerine 45'e düşmüş durumda. Fakat 2 yıldız tecrübeye sahip. Aslında tercih edilebilir bir model. Kullanmasam da 45 puana 20mm top ve hafif zırhlı bir ünite kulağa hoş geliyor. Bir kartta 2 adet olacak şekilde 3 karta B fazında sahip. Ayrıca bir kartta 4 adet olarak C fazında iki karta daha sahip.
IG33 : KFZ.70 ile birlikte gelen bu obüs te 1000 metre menzil ve 150mm kalibre bulunmakta. Dakika da sadece 3 kez ateş edebilse de 51 metre çapında ! ve 27 HE gücünde ! muazzam mermiler atmakta kendisi. Fiyatı da 80 puan olduğu düşünüldüğün de her deste de bulunması gereken bir birim. B fazında olsa da bir kartta 3 adet çağırılabiliyor ve 3 farklı karta sahibiz.
Grille : IG33 ile aynı topa dolayısıyla aynı etkiye sahip!! Bence IG33'e göre daha tercih edilebilir. Fiyatı 110 puan olsa da çok daha seri bir alet. Fakat mühimmat kapasitesi de sadece 15 , IG33'de bu 30'du. B fazında olarak bir kartta 2 adet olmak üzere 2 farklı karta sahip.
E. ANTI- TANK
17.SS'in en güçlü olduğu noktalardan biri de tanksavar seçenekleri oluyor. 7 slot ile bu zengin seçeneği de cepheye aktarabiliyoruz.
Pz.SHRECK: Ölümcül omuz üstü tanksavar. 250 metre menzili ile bir piyade koca bir churhill VII tankını alevlere gömebilir. Kötü tarafı ise sadece 2 kişilik bir mangadan meydana gelmesi ve fiyatının 30 olması. Belki en ucuz ve etkili tank savar olarak görülebilir , delme kuvveti belirsiz olsa da genelde isabet ettiği aracı imha ediyor. Fakat sadece 6 mermiye sahip oluyor bir manga. Ayrıca 2 adet mp40 ile de gerektiğinde cılız da olsa karşılık verebiliyorsunuz. Yinede olabildiğince düşman piyadesinden ve düşman topçucundan kaçırmakta fayda var. Bir kartta 3 adet olmak üzere üç karta A fazında ulaşılabilir. Ayrıca bir kartta 5 adet olmak üzere B fazında da 2 kart daha bulunmakta.
PAK 38 50mm :50 mm kalibresi ile "10" delme gücüne sahip. 1000 metre menzili ve 55 fiyatı ile A fazında tercih edilebilir. Yinede bir kere kuruldumu hareket etmesi çok zor ve mürettebatı sadece 2 kişi. Bir kartta 3 adet olmak üzere üç kartta A fazında ulaşılabilir.
PAK40 75mm: 75 mm kalibresi ve 15 delme kapasitesi ile yüz güldürüyor. A fazında çağırabilmek de gayet güzel. Yine de hala 1000 metre menzile sahip ve fiyatı 90 puan. Birde A fazında çağırmaya kalkarsanız tek kartta tek birim çağırabiliyorsunuz. A fazında tek kartta tek birim olarak iki kart var. Ayrıca B fazında tek kartta 3 adet olarak üç kart var.
MARDER III M: bir 75mm kalibre daha! Fakat delme sadece "13". MARDER III M düşük delmeye karşı 1200 metre menzil sunuyor fakat aracın zırhı sadece 2 yani yok sayılabilir. Ayrıca üstü de açık bir araç. Uzun menzili sebebi ile tercih edilebilir olsa da bu kadar kırılgan bir aracın fiyatı 110 puan olması bir kez daha düşündürüyor. Bir kartta 3 adet olmak üzere iki karta B fazında sahibiz. Ayrıca C fazında bir kartta 5 adet olmak üzere tam 3 karta sahibiz. MARDER III M düşük koruımasına rağmen belkide 21 defa cepheye sürülebilme potansiyali ile 17.SS'in en önemli tanksavar mukavetmelerinden birini oluşuturuyor.
PAK43 88mm: Efsanevi 88 mm topun geliştirilmiş versiyonu. Tiger II ve Ferdinand' ın topunu kullanıyor. Bununla 1200 metrede "22"delme yapabilirsiniz. 4 kişilik mürettebatı ile bir süre daha dayanabilir düşman baskısına. Fakat dakika da sadece 6 atış yapıyor. 75mm de bu rakam 8, 50mm'de bu rakam 10'du. 130 puan fiyatı cep yaksa da B fazında bir kartta bir adet çağırabilirsiniz. Ayrıca C fazında 1 yıldız tecrübe ile bir kartta 2 adet olarak üç karta sahibiz. Birde 2 yıldız tecrübe ile bir kartta 1 tane olarak 2 karta daha sahibiz.
17.SS'in tanksavar imkanları hayli geniş ve etkili. Özellik 88 lik efsane bir delmeye sahip. C fazında 2 yıldızlı bir tanesi ile terör estirmek hayli zevkli oluyor. Fakat düşman Allah ne verdiyse buna saldıracaktır her daim.
F. ANTI - AIR
17.SS 5 slotu ve nispeten zayıf birim gamı ile nispeten kötü bir hava savunma kabiliyeti sunmakta.
Flakvierling: A fazındadır. Opel Blitz çeker. 4 adet 20 mm namlunun güzel bir birleşiminden meydana geliyor. dakika da 444 mermiyi ateşleyerek büyük bir ateş gücü sağlıyor ve her bir mermisi 12 HE'ye sahip. Ancak menzili 800 metre ve fiyatı da 70 puan. A fazında bir kartta 2 adet olacak biçimde 3 kart varken , B fazında bir kartta 3 adet olacak şekilde 2 kart var.
FLAK 36 37mm: Opel Blitz çeker 1000 metre menzilde dakika da 92 atış yapıyor fakat 9 HE güce sahip. Fakat şarapnel attığından 9 metre çapında etkiye sahip onuda belirtelim. Flakverling de bir şarapnel etkisi yoktu. 75 puan fiyatı normal gibi gelsede A fazında bir kartta 1 adet ancak 2 kart bulunmakta. B fazında ise bir kartta 2 adet bulunurken 3 karta daha sahibiz.
Sdkfz 10/4: 800 metre menzilde 20 mm tek namlu ile mobil hava savunma sağlar. Fiyatı sadece 40 puan olması onu çekici kılsa da gücü sadece 4HE fakat şarapnel etkiye sahip 8 metre. ayrıca of road performansı tam 38KM!!!. Bu bir of-road rekoru kesinlikle .Başka sdfkz 10 modeli görürsem bundan sonra daha dikkatli bakacağım. Bu sevdiğim ve ucuz bir birim oldu. B fazında bir kartta 4 tane olmak üzere 3 kart bulunuyor.
Sdkfz 7/1: Yine 20 mm top var, fakat bu kez atış hızı sdkfz 10/4 modeline göre 3-4 kat daha fazla ve HE mermileri 3 kat daha fazla hasar veriyor aynı 8 metre patlama çapında. Off-road performansıda yine kötü değil ama 10/4' e kıyasla 10 km daha yavaş. Fakat bu araç 2 kat daha pahalı yani 80 puan ve B fazında tek kartta tek araç olarak iki karta sahibiz. C fazında ise tek kartta iki adet olacak şekilde de 3 karta sahibiz. Özellikleri fiyatına göre fena olmasa da B fazında sınırlı ve C fazında etkin bir araç.
Sdkfz 7/2: Bu kez 37mm! top var ve mobil bir araç. İşte bu aradığım bir araç. 12.SS tümenin de de bunun gibi mobil ve yükske kalibreli araç olmasını isterdim. 1000 metre menzili var, dakika da 92 mermi atıyor ve 11 metre çağında 9HE gücü var. Kalibresine göre kötü geldi değerler, henüz saha da etkin test edemedim. Hızı 7/1 ile aynı. Fiyatı ise 90 puan. 7/1' e kıyasla 7/2'de ciddi mühimmat sıkıntısı var. Fakat 7/2'ler her daim tecrübeli olarak geliyor. C fazında TEK YILDIZ TECRÜBE ile bir kartta 2 adet olacak şekilde 3 kartımız var. İKİ YILDIZ TECRÜBE İSTERSENİZ DE bir kartta 1 adet olacak şekilde 2 kart daha var. Yinede bu aracın neden C fazında kaldığına pek anlam veremedim.
Her ne kadar bu araçlar ucuz ve güzel dursa da Flak 81 yani 88mm yok.. Ayrıca araçların A ve B fazlarında ki sayıları da bana yeterli gelmedi. Kaldı ki sadece 5 slota sahibiz. Uçaksavar savunması 17.SS için facia diyemesem de pek istediğim seviye de değil.
G. ARTILLERY
17.SS tümeni değişik kalibreler de güzel çözümlere sahip. 6 adet slot ise bu nokta da hayli yeterli ve nebelwerfer çözümleri oyuncuyu mest edecek seviyede!
GRW 81mm : Adından da anlaşılacağı gibi 81 mm çağında ki havan topu mangasıdır. Bir KFZ.70 vasıtası ile 2 kişilik bir manga olarak gelir. 1200 metreye 30 metre çapında 10HE gücünde mermi atabilir. Yine aynı mesafeye sis de atabilir. Fiyatı 70 puan gibi bence pahalı bir seviyede. Bir kartta 3 adet olacak şekilde A fazında 2 karta sahibiz.
BEO PZ 251/18 173mm: Bir adet sdkfz 251/18 haritaya gelir. Belli bir menzili etrafında ki bir noktaya 173mm çapında bir harita dışı obüsü vurdurabilirsiniz. Fakat 600 yarıçağında ki bir alana atış emri verebilir. 54 metre çapında!! 18 HE vuruşu gerçekleşir. 100 puana çağırdığımız için ayıp olmasın diye bir adet de mg42 sahibidir. A fazında olması bir avantaj, pahalı da olsa erken dönem oyunda etkili bir silahtır. Bir kartta bir tane olacak biçimde A fazında 3 karta sahibiz. Belki bazılarınız A fazında 173mm obüs rush ı yapmak ister :)
NEBELWERFER 41: 1600 metre menzile 25HE gücünde !! ve 60 METRE ÇAPINDA!!! ROKETLER GÖNDERİN. ORTALIĞIN KASIP KAVURMAK İÇİN BİREBİR!! Yani hakikaten 17.SS'in en gizli güzel silahı bence bu nebelwerferler. Hemde sadece 60 puana! Tabi 30 saniyede tek bir atış yapabiliyor! ve sadece 6 adet cephanesi var :) Mühimmat kamyonunu peşinde kovalatmalısınız. Ayrıca sadece 2 kişilik bir mürettebatı var ve silah kurulunca mümkün değil kaçması.. Fakat tek yıldız tecrübe ile geliyor bu birim. Bir kartta 2 adet olacak bir biçimde B fazında 3 adet karta sahibiz.
FK18: Support tarafında ki IG18 ile karıştırlamayacak kadar farklı fakat aynı amaca hizmet eden bir obüs. Bir kere bunun 2000 metre menzili var, 9HE gücü 29 metre çapında yıkım yaratıyor. Ayrıca 60 mermilik cephaneliği olup dakikada 75 mm namlusunu 5 kez ateşleyebiliyor. Fiyatı 100 puan .B fazında bir kartta 4 adet olacak şekilde tam 3 karta sahibiz.
GRW 120mm: Adından anlaşılabileceği gibi 120 mm bir havan topu. Yine iki kişilik bir mürettebatı var ve fiyatı 110 puan. 1600 metre menzile 42 metre çapta etkili 20HE mermi atabiliyor. Bence gereksiz hantal kırılgan ve pahalı bir birim. B fazında bir kartta 2 adet olarak tek kartımız varken, C fazında bir kartta 3 adet olacak biçimde 2 kartımız var.
NEBELWERFER 42: 41 modelinden farklı olarak 42 abartılı bir ateş gücüne sahip. Yine 1600 metreye atsada 30HE!! etkiyi TAM TAMINA 120 METRE ÇAPINA ATIYOR!! Yok artık lebron james! Haritada bir sefer ormana bunlardan 2 adet salladım, artık ne olduysa ormandan bana 140 puan ödül geldi. :) Fiyatı bu kez 125 puan ve dakika da yanlzıca 1 kez ateş edebiliyor! Yine de efsane bir alet. B fazında bir kartta yanlzıca bir adet tek yıldız tecrübeli olacak şekilde üç karta sahibiz. Yani en fazla 3 tane bunlardan cepheye gönderebiliyoruz..
SK18 : 130 puana 105 mm obüsünüz oluyor. Dakida 4 kez 15 HE gücünde mermiyi 38 metre çapa gönderiyor ki makul değerler. Ben bu birimi kullanmaktan zevk alıyorum. Çünkü TAM 4000 metre MENZİLİ var!!! Muazzam bir değer. Fiyatıda 130 puan ve tek yıldız tecrübe ile geliyor . Bir kartta 2 adet olmak üzere 2 karta sahibiz B fazında. Ayrıca yine tek yıldız tecrübe ile bir kartta 3 adet olmak üzere C fazında 3 karta daha sahibiz. Yani istediğimiz kadar çağırabiliyoruz.
BEO SCHWIM 210 mm : Bu da C fazında harita dışından 210 mm obüs isterseniz var. 23HE gücü 67 metre çapa gönderebiliyorsunuz. 130 puana çağırılan bu birim 1000 metreden istediğiniz hedefi vurdurtabiliyor. Hem amfibik olmasıda güzel bir artı. Ama son derece kırılgan bir birim. Bir kartta 2 adet olacak bir biçimde 3 adet C fazında karta sahibiz.
Birimlerimiz bu kadar. Ben çoğunu beğendim. Nebelwerfer leri ne kadar övsek te günün sonunda SK18 sizi kurtarıyor. 17.SS Panzergrenadier tümeni artllery kısmında yüzümüzü güldürüyor.
H. HAVA GÜCÜ
17 .SS panzergrenadier tümeni 91.Luftlande tümenine kıyasla hayli zayıf ama yinede etkili bir hava filosuna sahip. En büyük dert sadece 4 slot olması..
STORCH: Bu abimiz 175 km/saat hızı ile tam bir uçan tavuk, keşif yapsın diye havalanır kurda kuşa yem olur. Yinede recon bir yere sokamıyorsanız buna başvurabilirsiniz. Yada erken oyunda hızlı bir istihbarata kavuşmak istiyorsanız da tercih edilebilir.
JU 87D: Sonunda 17.SS ile oyuna STUKA geldi. 91.Luftlande de olmaması üzücüydü. 300km hızı yeterli ve 1 adet 250kg bomba taşıyor. 15 HE gücünde ve 65 çapındaki bu bombanın yanında 3 adet 7,92 makineli tüfek ile de düşman piyadelerini taciz edebilirsiniz. A fazında TEK YILDIZ TECRÜBELİ her bir kartta 1 adet olarak 2 kart var. B fazında ise Tek yıldız tecrübeli olarak bir kartta 2 adet olarak 3 kart var. Ayrıca 2 yıldızlı isterseniz de yine B fazında bir kartta bir adet olarak 2 kart daha var. Bol stuka var özetle.
ME 109 G2/BR21: A fazında çağıraibildiğimize şaşırdığım ilginç bir birim. 2 adet 210mm roketi var ki bu roketler 36 metre çapında 35HE güç yaratıyor! Bence güzel bir değer. Ayrıca 500 km hızı ile de it dalaşı içinde bire bir! Fiyatı ise 180 olarak klavyeyi duman altı etmeye yetiyor. Ayrıca 1 adet 20mm top ve 2 adet 7,92 mkaineli tüfekle de it dalaşı ve harici yer tacizinde de başarılı. A fazında bir kartta bir adet olmak üzere 2 kart varken. B fazında bir kartta 2 adet olmak üzere 3 kart bulunmakta.
FW190 A8: TAMAMEN it dalaşı için var. 160 puana çağırıldığında 700 km hızı ile düşman uçaklarına terörü yaşatacaktır. B fazında bir kartta 2 adet olmak üzere 3 karta sahibiz.
JU 87 G: Diğer Stukalardan farklı olarak (ju87 lere stuka denir) tek yıldız tecrübedir. Bu bir tane çağırabildiğiniz JU87' de 37 mm anti tank topu bulunmaktadır. Buda 12 delme gücü sağlarayak 1200 metreden itibaren düşman zrıhlılarına terör yaşatır. 12 delme az gibi gelse de tanklar ve zırhlıların üst zırhları çok zayıf hatta yarısının üstü açık :) Fiyatı 160 puan ve bomba taşımıyor. Bir miktar daha D modelinden hızlı bu yüzden. B fazında tek kart ve tek birimdir. C fazında ise bir kartta 2 adet olarak iki kart vardır. Bunların hepsi tek yıldız tecrübelidir.
JU 88 S1 : 14 adet 70 kilo bomba ile halı bombardımanı yapar. 44 metre çapa her bir bomba 14HE hüç verir. 600 km hızı ile de kaçmaya meğillidir ve 13 mm topa sahiptir. B fazında tek kart tek birim iken C fazında her kartta 2 adet olarak iki kart vardır. Fiyat 220 puandır.
JU 88 S2: Diğerinden farklı olarak 2 adet 500kg bomba taşır. Fiyatı 240 puandır. 83 metre çapında 25 HE güç ile bombalar iki bombayıda .Hızı yine 600 km dir ve tıpkı S1 modeli gibi B fazında bir adet, C fazında her kartta 2 adet olarak çift karta 17.SS sahiptir.
SONUÇ
17.SS tümeni sözde mekanize geçse de bir kaç gereksiz amfibik birim dışında pek mekanize durmuyor. 12.SS ve 91.Luftlande ile kıyasladığımız da Hava da 91' den kötü, tank ve piyade de 12.SS 'den yine kötü bir performansı var geldi gözüme. Support kısmı da beni tatmin etmedi. Anti-air da ise 88'in eksiliği can sıkıcı. Fakat Recon, Anti-tank ve artllery kısımlarını hayli beğendim. Buda 17.SS'i biraz daha savunma amaçlı kılıyor. Ayrıca çevresinde ki sağ ve sol oyunculara da büyük faydalar ve destekler sağlayabilecek yapıda. Bence 17.SS oyuncuları her daim merkez de ve en berbat savunulması gereken nokotalarda oynamalılar. Çünkü en iyi yaptıkları iş bu. Eğer sizde yüksek ateş gücüyle şehirleri bombalamaktan haz alıyor, Stuglar ve panzershcreck ler ile hain pusular yapmayı seviyor yada Stuka lar ile hava tacizi yapmak istiyorsanız 17.SS tam size göre.