Puzzle: Papers, Please
Papers, Please Türkçe Bilgi ve Ekran Görüntüleri
PapersPlease_byWar36.png

Paper, Please

Tür: Puzzle
Dağıtımcı: -
Yayımcı: 3009
Yapımcı: 3009
Platform: Microsoft Windows, OS X, Linux, iOS, Playstation Vita
Çıkış Tarihi: 8 Ağutos 2013 (Windows, OS X), 12 Şubat 2014 (Linux), 12 Aralık 2014 (iOS), TBA (Ps Vita)
Resmi Site: http://papersplea.se/
Steam: http://store.steampowered.com/app/239030

Paper, Please

"Arstotzka'da sen işini seçemezsin, yoldaş, iş seni seçer."

"Paper, Please", 2013 bir puzzle oyunu. Puzzle oyunu dediysek öyle "Candy Crush gibi" yüzeysel şeyler beklemeyin. Kendine benimsediği temayı çok iyi kullanarak keyifli bir oynanış sunuyor oyunculara.

Oyun, hikaye kısmını birazcık sizin elinize bırakıyor. Kesin bir hikayesi yok oyunun. Kısaca özetlemek gerekirse ; distopik bir evrende bulunan hayali ülke Arstotzka'da yaşayan bir vatandaş rolündeyiz. Ülkemiz 6 yıldan beri Kolechia ile savaşta ve bu durum yüzünden Arstotzka sınırlarını kapalı tutmaktadır. Nihayetin savaş biter, sınırlar açılır. Lakin sınırdan geçiş denetimleri arttırılmış ve yeni gümrük memurlarına ihtiyaç vardır. Ülke genelinde Ekim ayında yapılan çalışan piyangosu size vuruyor ve sınıra gümrük memuru olarak atanıyorsunuz. Böylece oyunumuz başlıyor. Bundan sonra kendi hikayeyenizi kendiniz yazmanız gerek.

Belli bir hikaye yok dedik ama oyun içinde yapabileciğimiz seçimler mevcut. Seçimler olur da farklı sonlar olmaz mı ? Oyunda toplam 20 tane farklı son var. Bu sonlar az biraz birbirlerine benziyor ama oyunun sonunda hangi tarafta yer alacağınızı kendiniz seçiyorsunuz.

Biraz da oynanışdan bahsedelim. Oynanış her ne kadar kolay gözükse de ülkemizin aldığı yeni önemler ile işimiz bir hayli zorlaşıyor. İlk başlarda sadece vatandaşı olduğu ülkeye ve pasaportlarının son kullanma tarihine bakmamız yetiyorken, oyun ilerledikçe insanların kilolarına, fotoğraflarına, ülkeye neden geldiklerine, ne kadar kalacaklarına, çalışma, kalma  veya ziyaret etme izinlerinin olup olmadığına, bize söyledikleri ile pasaportlarında veya izinlerinde yazanların uyup uymadığına bakmak, gerekirse üstlerini aramamız gerek. Bir de şu amca ile uğraşmak gerek :

r97EzM.png

Bunları yaparken bir de zaman sınırımız olduğunu söylemiş miydim ? Belirli mesai saatlerimiz var ve bu süre içinde ne kadar çok kişiyi sınırdan geçirirseniz o kadar para kazanıyorsunuz. Ha, eğer pasaportunda yanlış bir bilgi olan kişiyi sınırdan geçirirseniz, maaşınızdan belli bir miktar kesiyorlar. Bazen küçük bir kesinti ile kurtulamıyorsunuz sınırdan içeri aldığınız bir adam kendini bir kaç metre ilerde havaya uçarabiliyor veya eğer çok yanlış işlem yaparsanız işinizden olup hapse atılabilirsiniz...

Peki oyunda para ne işe yarıyor ? Bakmamız gereken bir de ailemiz var. Kira masrafımız dışında, masaya yemek koymanız, evi iyi ısıtmanız bazende küçük masrafları karşılamanız gerekiyor. Paranızı iyi yönetmelisiniz yoksa iflas edebilirsiniz. İflas etmemek için bazı şeylerden kısmanız gerekiyor fakat neyi kıstığınıza dikkat edin. Ailenizi aç bırakır veya evi iyice ısıtmazsanız aileniz hastalabilir ve bu da ek masraflar demek. Paranızı idare etmeniz gerek. Tabi rüşvet teklif edenlerden para alabilirsiniz ama sonucu sizin için ne kadar hayırlı olacaktır ? Bilinmez. :p

Oyunda pek fazla ses ögesi bulunmuyor. Bu konu da bahsetmeye değecek tek şey :

Genel olarak zevkli olan "Paper, Please", çerezlik bir yapım. Canınız sıkıldığında, işten veya okulda eve geldiğinizde stresinizi atmak için açıp oynayabileceğiniz bir yapım. Bir oyun 1 ila 2 saat arasında sürüyor. Birkaç farklı sonu görmek için tekrar oynana bilir ama maksimum 8 saat daha sizi oyalayabilir.  Oyunun iOS için mobil versiyonu da bulunuyor fakat hiç deneyim etmedim. Hâlâ oynamadıysanız, Steam indirimlerinde (Normal fiyatı 18.00 TL) satın alıp oynamanızı tavsiye ederim.

Puanım : 85/100
Bir ara çok oynardım.
Ara
İlk mesaj güncellendi, teşekkürler @Doraemon
Oyunu oynadım ama ne zevk aldım ne de bitirebildim. Çok kişi seviyor bu oyunu. Ben bi yerde bir şeyleri yanlış yapıyorum ama neyse. Güzel oyun ona lafım yok.
Sic Parvis Magna
Ara
Papers Please kısa filminden resimler

DBCTu2lU0AAjQNu.jpg

DBCUDxnU0AAJ0_L.jpg

DBCUDyNVYAA2rkC.jpg

DBCUD7DVwAArMy8.jpg
[+] 3 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Yanlış bilmiyosam adamın bir karısı,çocuğu,enişte ve ya amca gübi bi şeyi ve kayınvalidesi vardı.Tabi illa adamı yapacaklar diye bi şey yok.Sonuçta adamın başına gelebilecek "olası" şeyleri biliyoruz.
Ara

Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.