İleti Sayısı: 1,959
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
39
18-07-2017, 18:37
(Son Düzenleme: 25-07-2017, 10:07, Düzenleyen: napolyon94.)
FIRTINA
Bir Barbarossa Hikayesi
Etkinlik Hakkında;
Adm ile ben bir etkinliğe başlıyoruz. Bu etkinlikte ;
- Ben Almanya'yı, o ise Bolşevik çapulcuları oynayacak.
- 1 saatlik oturumlar ile gerçekleşecek seanslar ile oyunu harp oyunları düzeyinde oynamayı amaçlıyoruz.
- 2 farklı konu açılacak, Bir tarafta Almanya tarafını okurken, diğer tarafta benim tarafım olan Sovetler'i göreceksiniz.
- İki oyuncu da asla birbirlerinin konularına bakmayacak, kayıt dosyalarına bakmayacak!!!!
- Oyunda Sovyetler olarak Ocak 1942'ye kadar "Great Purge" den kurtulmayacağım.
- Bir çok konuda tarihi gideceğiz, ama gelecek farklı şekillenecektir elbet.
- Eğer Almanya Leningrad, Moskova ve Stalingrad'ı alırsa kazanmış sayılacak.
- Eğer ben Berlin, Prag ve Viyana'yı alırsam kazanmış olacağım.
- Harp 22 Haziran 1941'de yana ona en yakın tarihte patlayacak.
- Şimdiden rakip arkadaşa başarılar diliyorum.
KURALLAR
-Sovyet Oyuncusu 1 Ocak 1942'den evvel Lessons of War alamaz.
-Taraflar birbirlerine coup yapamaz.
-Elden geldiğince Barbarossa öncesi tarihi davranılmalı ve sınırlara ulaşılmalı.
-Oyuncular birbirlerinin hikaye konularına ve kayıt dosyalarına bakamazlar.
-2 tarafta 3 kutsal şehrin kaderi netleşene kadar oynamalıdır.
-Barbarossa başladığında oyun hızı 2'dir.
-Geri kalan her şey oyunda serbesttir.
Okurlara Hitaben
Değerli okurlarımıza karşı da son derece şeffaf oynayacağımı temin ederim. Eminim Kayzer de böyle oynayacaktır. Fakat sizlerden ricam lütfen gizli kalması gereken askeri konuları , 2 ayrı tarafın konuları arasın da sızdırmamaya gayret etmeniz. Sonuçta ortada ciddi ve kırılgan bir rekabet olacak. Anlayışınız ve dikkatiniz için teşekkür ederim.
Ayrıca taraf tutmak serbest, kimin tarafını tutacağınız size kalmış. Sizi temin ederim Kızılları haritadan sileceğim. Yada bunu denerken şerefimle yok olacağım.
Imperium:
39
18-07-2017, 19:33
(Son Düzenleme: 18-07-2017, 19:37, Düzenleyen: napolyon94.)
Imperium:
39
18-07-2017, 20:03
(Son Düzenleme: 20-07-2017, 00:22, Düzenleyen: napolyon94.)
İspanya'da durum beklentilerin altında ilerlemekte. Elimden geleni yapsam da Adm denen bolşevik özellikle Batı İspanya'da tozu dumana kattı. İspanya'ya belkide 450 uçak sevk etmiş olmasının bunda etkisi büyük. Ben İspanya'yı tüfek ve teçhizatla donatmayı uygun gördüm. O ise hava araçları ile, bu yüzden gökler de yükselen bir düşman üstünlüğü bulunmakta.
Geçen Bölümde kuşatmamıza ramak kalan Sovyet tank tümeni malesef durumun farkına varıyor ve geri çekiliyor. Manstein büyük bir hayal kırıklığı ile an azından 1-2 piyade tümenini imha etmek için taarruza devam ediyor.
Sadece tek bir tümeni imha edebildim. Şimdi İspanya'daki kritik havayı lehime döndürmek ve insiyatifi elde etmek istiyorum.
İlk olarak kayıplarını yenileyebilmesi için Franco'ya el silah üretimimin %75'ini ayırıyorum ki bu da 9 fabrikayı ona hibe etmek olarak kabul edilebilir. 50 BF109 daha sevk ediyorum.
Bolşevik tanlarından 2 tümen Batıda aptal bir hücum ile limanı ele geçirmeye oynuyor. Hızla Manstein bölgeye tanklarını sevk ederek onu imha etmeyi amaçlıyor.
1 hafta içinde bölge de kontrolü sağlıyorum fakat o tank tümenini imha edecek ve tüm cepheyi sabit tutacak kadar personele sahip değilim. Bu yüzden cephe hattını olabildiğince kontrol altında tutmayı tercih ediyorum. Fakat şans eseri bir tümeni daha kuşatıyorum. Eğer bu tank tümenini imha edersem, İspanya'da insiyatif benim olacaktır.
Adm tümeni kurtarmak için alabildiğine saldırıyor. Elimde onu durduracak personel yok, ayrıca tank gücüm neredeyse yarı yarıya düştü, Adm giderek tümenlere daha fazla tank bölüğü ekliyor. Onları yok etmek için tümenlere takviye yapmak zor olsa da ne motorize birimlerim, ne de tanklarımı takviye edecek sanayiye sahip değilim. Şu an cephanelikteki kovayı adeta ekmek ile sıyırıyorum.
Çok yaklaştım ama her yandan kurtarmayı deniyor.
Tümenini kurtardı, işler karışıyor. Geri çekilmek zorundaymışım gibi hissediyorum.
O lanet tümeni imha edemedim. Son anda bende imha olacakken geri çekilip kurtulmayı başardım. Cumhuriyeçileri baktığımda muazzam sayıda uçağa saihp olduğunu görüyorum. 600 kadar uçağı toplamda göndermiş olmalı. İspanya için her şeyini ortaya döküyor.
Kuzeyde hava bozguna dönüyor. İspanya'da tüm insiyatifi kaybetmiş görünüyorum. Bundan sonrası savaşı uzatmaktan başka bir hamle olmayacak.
Yine kuşatıyorum ama yine tutunamıyorum.
Fakat bizim generalin oynayacağı hale birkaç kart daha var. Elinden geldiğince Sovyet hatlarını taciz ediyorum, ve belki yine bir kuşatma ile 1-2 tümenini imha edebilirim.
ispanya'daki fatura çok ağır, 6 ayda 310 panzer kaybettik. Çoğu Panzer I'lerden oluşan tümenlerimizin canına okuyorlar.
Barcelona düştü, ki buda aklımda ki Barcelona havzasında savunma yapma fikrini suya düşürüyor. Artık savunulması mümkün tek yer pirene dağları fakat panzerler ile orada ancak kendi kendime ölerek hattı tutarım.
Bilbaor limanı çok önemli, o liman ve çevresini elimde tuttuğum takdirde kuşatılsam da erzak alabilirim. Her zerrem ile o limanı elimde tutacağım.
Savaşın 8.ayında İspanya.
45 günde 100 den fazla Panzer daha kaybediyorum. Artık kayıpların asıl sebebi dağlık araziler.
Zaragoza'nın düşüşü ile Doğu da ki güçlerin kaderi de belli oluyor.
Bilbao limanını ölümüne tutacağım. Son damlama tek Alman Zırhlıları şehrin ve limanın güvenliğini elden bırakmayacak.
Bir miktar AI tümenini imha ederek cepheyi rahatlatmak istiyorum fakat bu pek mümkün olmuyor. Adm den aptalca bir hareket ile Barcelona havzasına direk girmesini bekliyorum.
Saolsun o aptalca hareketi yapıyor ve direk eldeki tüm güçleri le kuşatma manevralarına başlıyorum. Yılbaşında Sovyet tankını yiyeceğiz.
Yine kuşatmayı başarıyorum. Fakat hattı tutacak malzeme ve personelden yoksunum. Düşman uçakları ebemizi ağlatıyor. Eğer bunları imha edebilirsem, bir umut İspanya kurtulabilir.
2.bölümün sonu...
İleti Sayısı: 1,120
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
10
güzel hikaye oluyor adm de SSCB de az dişli bir rakip değil baya dikkatli detaylı oynamak lazım ispanyada işler karışmış baya 2 tümen gitcek mi gitmicek mi acaba Almanya :D
Imperium:
39
(18-07-2017, 22:55)Feldmarschal : güzel hikaye oluyor adm de SSCB de az dişli bir rakip değil baya dikkatli detaylı oynamak lazım ispanyada işler karışmış baya 2 tümen gitcek mi gitmicek mi acaba Almanya :D
Adm zorlu bir rakip, bayağı zorlu bir rakip, her zamankinden daha iyi oynamalıyım.
•
İleti Sayısı: 1,154
Imperium:
3
Şarkı seçimi güzel olmuş. Bu forumda benden başka o şarkıyı bilen olduğunu bilmiyordum.
İleti Sayısı: 26,429
Imperium:
139
Konsept olarak çok hoş, HoI4'te bu şekilde 1v1 oynanışlara müsait.
Aşağıdaki 1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• napolyon94
İleti Sayısı: 120
Imperium:
0
(19-07-2017, 15:50)zencefil : Şarkı seçimi güzel olmuş. Bu forumda benden başka o şarkıyı bilen olduğunu bilmiyordum.
bu parçayı bende severim
Imperium:
39
1 seans daha yaptik. 1939 aralik sonundayiz.
•
Imperium:
39
20-07-2017, 00:18
(Son Düzenleme: 20-07-2017, 00:29, Düzenleyen: napolyon94.)
Imperium:
39
20-07-2017, 01:01
(Son Düzenleme: 20-07-2017, 01:01, Düzenleyen: napolyon94.)
Çin'deki çatışmalar iyi gidiyor, Adm henüz Çin'e gönüllü gönderdiğimin farkında bile değil. 1938 boyunca sahra hastahanesi, sinyal bölüğü, support weapons gibi yan dal araştırmaları bitirmeye baktım.
Çin'de ki en büyük düşmanımız bozuk altyapı, lojistik bölüklerimiz olmadan Asya'da operasyon yapmak çok zor. Fakat kararım kesindir ki lojistik bölükler kullanmayacağım. Saldırdığım her yere otoban yapmak daha az maliyetli.
Aşağılık ÇİN yapay zekası beklentimin üstünde savunma manevraları yapıyor. Wuhan kentini kayıpsız almak hayli zor olacak, hızla kenti alıp Güney Eyaletleri panzerler ile süpürmek istiyorum. Japonya ne kadar az hasarla bu savaşı atlatırsa benim için o kadar iyi.
2 haftadır çabaladığım Wuhan'ın düşmeye hiç niyeti olmadığından genişten kuşatmaya başlıyorum. Wuhan'a kadar nereye saldırdıysak orayı ele geçirdik fakat Wuhan ve çevresinde ki akarsular ve en kötüsü de lanet altyapı yüzünden bir miktar şapa oturuyorum.
Adm ise gidip erkenden ulusal birlik arttıran danışmanı alıyor. Bu bayağı aptalca bir hareket, benim için güzel bir haber.
3 yeni Sharnhost Sınıfı Savaş gemisi Kriegsmarine'e 12 ay içinde katılacak. Graf Zeppelin sınıfı 2 uçak gemisini de suya indirebilirsem Büyük Britanya ve onun zavallı deniz kuvvetlerini yerle yeksan edebilirim.
Ops, Adm farketti ve 4 tümen göndermiş bile, hatta şimdi fark ediyorum ki SS'i daha aldığımda bile adam gitmiş birliklerini benim yakınıma koymuş bile.
Wuhan çevresinde ki savunmaya Adm'nin 4 dağcı tümeni de katılınca işin rengi iyice laciverte dönüyor. Çok fazla nehir var ve yeterince cepheyi sarsacak personelim yok.
Adm üşenmemiş 600 uçakta Çin'e atmış, üstüne hala daha yüzlerce malzeme gönderiyor. Gönder bakalım Adm, kaybeden ata çok para basıyorsun. 1941 Eylül'ünde Moskova düşerken o uçak ve malzemeleri mumla arıyacaksın heheheheheh.
tam 8-9 haftadır şu lanet şehir Wuhan'ı almaya çalışıyorum. En sonunda nehri geçebildim, bundan sonrası onlar için toplu çöküş olacak. Japon hava kuvvetleri her yerde üstün olsa da Çin'in 600 kadar uçağı var.
Çin endüstirisi ise uzun vade de kendini onaracak ve karşı koyacak kadar iyi durumda. Bir an önce bu devleti sindirmeliyiz.
Wuhan'nın dibinde ki nehirde de tıkanıyoruz. Bizim zırhlılar da ciddi bir problem var.
Altyapı o kadar kötü ki motorize birimlerin ayaklı piyade den bir farkı kalmıyor.
Wuhan'ın güney doğusundan çevirerek nehri geçmeyi deneyeceğim. Kasım ayında hala şehir inatla direniyor. Japon kuvvetlerinden de pek destek alamıyoruz.
Nehri Güney doğudan geçmek faydalı oluyor ve on sonunda Wuhan'ı kuşatıyorum. Adm ve onun zavallı birimleri arkasına bakmadan kaçıyorlar.
Hızla Güney Eyaletlerini sindirmeye başlıyorum. Bir an evvel burada ki endüstri Japonya kontrolüne geçmeli.
Panzerlerimizin hızları göz dolduruyor. Şu savaş bitse de bu lanet coğrafyadan kurtulsak. Her şeye rağmen Manstein tankçılıktan ustalaşmalı ve ileride kuracağım 9.Panzer Ordusunu yönetmekte sıkıntısız olmalı.
Ciddi miktarda malzeme kaybetsek de elde edilen deneyim için bu gereken bir bedel.
Kaçma Adm , senmisin İspanya'da bana zorlu anlar yaşatan, o tümenlerinin hepsini yok edecem. Ütelik bunu Manstein ve birimleri eğitim deyken yapacağım. Hakikaten benimkiler niye egzersiz yapıyor.
İkisini paketledim, birkaç güne de yok oldular. Bu güzel oldu. Şimdiye kadar Adm'nin bir tank ve 2 dağcı tümenini yok ederken o benden hiç bir birim alamadı ve yok edemedi.
Wuhan'da kaybettiğim haftaları Hong-Kong havzasında ki başarılar ile telafi ediyorum. Çin artık dayanamaz, endüstriyel bölgelerini ve madenlerini kaybetti.
4.bölümün sonu...
Imperium:
39
Imperium:
10
on numara iki bölüm gayet güzel ve detaylı çinde stalhelm hikayesinde daha fazla zorlanmıştın heralde diye hatırlıyorum demekki işler baya yolunda 600 uçakda çinde heba oldu adm nin gerçi neden çyle bi hamle yaptı anlamış değilim sonuçta japon hava gücü zorlu seviyede ve asker olarakda baya zorlu yani çin gg olacağı dünden belliydi ellerine sağlık göm şu kızılları meydana :D
Imperium:
39
(20-07-2017, 03:06)Feldmarschal : on numara iki bölüm gayet güzel ve detaylı çinde stalhelm hikayesinde daha fazla zorlanmıştın heralde diye hatırlıyorum demekki işler baya yolunda 600 uçakda çinde heba oldu adm nin gerçi neden çyle bi hamle yaptı anlamış değilim sonuçta japon hava gücü zorlu seviyede ve asker olarakda baya zorlu yani çin gg olacağı dünden belliydi ellerine sağlık göm şu kızılları meydana :D
Gömeceğim
•
Imperium:
39
Imperium:
39
2 Kasım - 20 Aralık 1939 tarihlerinde ki fetihler ile Alman Sanayisi %120 büyüdü. Ani büyüme muazzam dertleri de başında getirdi. İlk olarak ham madde bulmak çok zorlaştı. Rubber bulmak imkansız gibi, akaryakıt temin edemiyoruz, tungsten kaynağı olan Portekiz çok kötü bir noktada . Konvoylarımız sürekli batırılıyor. Müttefik ablukası altında Harp Sanayisini hem diri tutmak hem de güçlendirmek zorundayız. Bir diğer problem ise teröristler. Yada partizanlar kibarca. Bu direnişçi gruplar çok faal ve aktifler, sürekli altyapıya yada fabrikalara zarar veriyorlar. Sırf onlar ile mücadele etmek için 600 bine yakın personel ayırmak zorunda kalabilirim.
Yeni nesil Panzer IV B modeli artık daha ateşli ve daha dayanıklı.
Müttefik güçleri zavallı bombardıman uçakları ile güzel ülkemi bombalamaya çalışıyorlar. Çift motorlu avcı uçaklarının eksikliğini hissediyorum. Belki de bir an evvel ME110 projesini başlatmalıyım.
Vichy hükümetini kurmuyorum, tüm Fransız sanayisi benim olmalı. Göklerde hala çetin bir mücadele var.
Rudolf Hess elimde ki tek BF110 prototipi ile uçup İngiltere'ye çakılıyor.
Teröristler her yerde, hepsiyle mücadele edeceğim. Alman Jandarması hızla genişliyor. Jandarma dediğimde süvariler oluyor bu arada.
Terörle mücadele birimlerinden topçu ve mühendis bölüklerini çıkarıyorum. Yerlerine 4 yeni süvari bölüğü daha ekliyorum.
İngiliz Kanalı'nda ciddi sorunlar var. Konvoylarım sürekli batıyor, ve tam abluka altına girmek üzereyim. Kriegsmarine'i hazırlıyorum, yakında eklenecek olan bir hafif kruvazör ve savaş gemisinin ardından denize açılıp müttefikleri tokatlayacağız.
Dayanıklılığı ile ön plana çıkan FW190 üretim hatlarına girdi. BF109 ise üretimde kalmaya devam edecek, Alman havacılık sanayisi ham maddesizlikten kıvranıyor. Birçoğunuz BF109'ları hatta tutmamı eleştirecektir fakat zaman nicelik zamanı, nitelik değil. FW190'nu tüm hatlara uyguladığım an belkide 700 avcı uçağını kaybetmiş oluyorum.
Bir çok piyade tümenini geçici olarak terörle mücadeleye atıyorum.
Güney Fransa'ya muazzam miktarda düşman uçağı kol geziyor. Luftwaffe'yi yeniden organize ederek Güney Fransa'da ki durumu kontrol altına alıyorum.
2 ay evvel çok umursamadığım Nice limanını almak konusunda Jandarma birimleri başarısız oldu, bölgede ki sorun büyümeden 9.Panzer Ordusu'nun zırhlı birimlerini ve Kasselring'in 3.Ordusunu bölgeye sevk ediyorum.
Luftwaffe desteği ile zırhlılarımız bir kez daha Blitzkrieg başlatıyorlar fakat bu kez düşman çok iyi direniyor.
Mart başında durum kontrol altına alınıyor, imha edebildiğimiz her birim kâr olarak hanemize yazılacak. Bir an evvel limanları ele geçirip onları parçalamalıyım.
Himmler'i terörle mücadelenin başına atıyorum.
Müttefik direnişi çöküyor, yine de bazı tümenleri inatla pozisyonlarını savunuyor.
Malesef düşman tümenlerinin yarısını elimden kaçırıyorum. Muazzam Luftwaffe desteği ve ağır zırhlı hücumlarına rağmen ancak 30 tümen imha edebiliyorum. Yine de bu operasyon bana pahalıya mal oluyor.
Romanya, Macaristan ve Bulgaristan arasında ki sınır antlaşmazlıklarını Romanya aleyhine çözüyorum.
Nice Limanı Krizi için başlattığım operasyon bana 60 bin zayiata sebep veriyor. Bu Polonya ve Fransa'yı işgal ederken yaşadığım zayiattan daha fazla bir rakam. Hayli canım sıkılıyor.
Yugoslavya'da bir darbe oluyor ve müttefiklere katılıyor. Direk savaş ilan ederek ülkeyi işgal için gerekli birlikleri bölgeye sevk ediyorum.
7.bölümün sonu...
İleti Sayısı: 670
Imperium:
6
Gelişimini beğenmedim. Daha iyisi olabilirdi.
•
Imperium:
10
bence güzel ilerleme 18 günde 4 ülke ele geçirmek gayet iyi ve 40 bin zayiat ha sadece nice limanı acayip kötü olmuş 60 bin zayiat artı malzeme kaybı falan ama yugoslavya erken savaşı ülkeye sanayi olarak geri dönücek bu güzel atılmış bir adım Himmler zaten Fransa işgalinden sonra bekelnen adam gzüel bölümler ellerine sağlık bakalım müttefikler seni zorlarken uyuyan rusya neler yapıcak :))
•
İleti Sayısı: 1,542
Imperium:
11
Ben olsaydım yerinde reliabilty veren advisor alıp medium tanklarda 3 puanı armora verirdim.Maintance company+reliabilty ile gene 80 civarı kalırdı medium'un armor sonrada 15 adet orta+ağır tanklardan bir tümen yapardım (tabi motla beraber) bu tümenlerde tek gerekense at varkenki piyadelerden daha yüksek armor'a sahip olmak olurdu.2 Heavy 6 Medium 5 Mot gibi (araya birde sp artillery mümkünse) anti tanklar yüzünden takıldığım yerler olursa sürerdim tümenleri ufak bir yarık açıp kovalamak için oradan...
Elbette sana kalmış nasıl oynadığında başka türlü denemek isteyen olursa kullanabilir.
Bakalım nasıl olacak gelecek bölümde savaş...
Aşağıdaki 1 üye TR Ace nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye TR Ace nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Feldmarschal
İleti Sayısı: 670
Imperium:
6
@ TR Ace i ben Adm'nin konuda da gördüm napolyon. orada da paratrooperlardan felan bahsediyordu. valla bu Ace ten korkulur.
Ace knk şakasına diyorum ha takılma xd.
•
|