03-02-2018, 14:39
(03-02-2018, 14:10)Duman : Rastgele eklenmiyor, ülke eklerken uygarlıkların ve liderlerin farklılıklarına ve her coğrafyada farklı kültürlerde, farklı dinlerde uygarlıkların oyuna eklenmesine çalışıyorlar. Örneğin son duyurulan uygarlık Mapuche, düz baktığınızda (belki de haklı olarak) "Mapuche ne yahu?" diyebilirsiniz, ancak oyundaki uygarlıkları bir harita üzerine koyduğunuzda Mapuche'nin "Güney Amerika'daki yegane yerli ülkesi" olduğunu görüyorsunuz oyunda, önemli olan kısım burası. Böyle olmasını savunmuyorum ancak oyunda Türklerin olmamasının sebebi Türklerin Tengrist dönemi için oyunda İskitler Moğollar gibi benzer ülkelerin, İslamiyet dönemi için ise Müslüman Arabistan'ın olması ve ekstra sebep olarak Türklerin Civilization serisinde "Türkler" olarak değil, Osmanlılar olarak bulunması. Türkler yerine bu zamana kadar Osmanlılar denmiş olması esasen o önemi azaltıyor, adamlar günümüzdeki bir halkın devletini değil sanki Sümerler gibi tarihten bir devlet ekliyor gibi yaklaşıyorlar Osmanlı eklemeye.ama farklı medeniyetlerin farklı özelikleri çok rastgele verilebiliyor mesela osmanlıya bir dönemideki deniz zaferleri sebebi ile barbary corsairs özeliği verilmişdi civ5de halbuki bu osmanlıyı genel olarak yansıtan bişey değil daha çok en iyi zamanında ortaya çıkan bir özeliği bunun gibi her medeniyetin farklı ve genel olmayan bir özeliğini koyup onları oyuna çok rahat adapte edebilirler yani demek istediğim şey aynı coğrafyada benzer özeliklere sahip medeniyetler ve liderler bile basit bir kaç detayları ile oyuna eklenebilirki bu civilizationın her zaman yaptığı bir şey
Ben Civilization VI'nın önünde daha geniş bir geliştirme süreci olacağını ve bu süreç kapsamında "elbet" Osmanlı'nın geleceğini düşünüyorum. Ancak bundan öncesinde ilk olarak Civ6 kitlesinin belki de PDX kitlesinden daha farklı olarak illa ki tarihle ilgilenmesinin gerekmediğini ve Total War kitlesinden daha farklı olarak simetrik başlangıçta uygarlıkların tamamen birbirlerinden farklılıklarına odaklanan bir ülke seçimi barındırdığını düşünürsek neden oyunda Kutsal Roma İmparatoru Frederik'in "Almanya" lideri olduğunu, oyunda neden Portekiz yokken Brezilya olduğunu, neden Persia'nın logosunun Zerdüşt sembolü olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
A man's greatest joy is crushing his enemies