09-12-2018, 12:48
(Son Düzenleme: 09-12-2018, 13:04, Düzenleyen: tolga11522.)
(03-02-2018, 14:10)Duman : Rastgele eklenmiyor, ülke eklerken uygarlıkların ve liderlerin farklılıklarına ve her coğrafyada farklı kültürlerde, farklı dinlerde uygarlıkların oyuna eklenmesine çalışıyorlar. Örneğin son duyurulan uygarlık Mapuche, düz baktığınızda (belki de haklı olarak) "Mapuche ne yahu?" diyebilirsiniz, ancak oyundaki uygarlıkları bir harita üzerine koyduğunuzda Mapuche'nin "Güney Amerika'daki yegane yerli ülkesi" olduğunu görüyorsunuz oyunda, önemli olan kısım burası. Böyle olmasını savunmuyorum ancak oyunda Türklerin olmamasının sebebi Türklerin Tengrist dönemi için oyunda İskitler Moğollar gibi benzer ülkelerin, İslamiyet dönemi için ise Müslüman Arabistan'ın olması ve ekstra sebep olarak Türklerin Civilization serisinde "Türkler" olarak değil, Osmanlılar olarak bulunması. Türkler yerine bu zamana kadar Osmanlılar denmiş olması esasen o önemi azaltıyor, adamlar günümüzdeki bir halkın devletini değil sanki Sümerler gibi tarihten bir devlet ekliyor gibi yaklaşıyorlar Osmanlı eklemeye.
Ben Civilization VI'nın önünde daha geniş bir geliştirme süreci olacağını ve bu süreç kapsamında "elbet" Osmanlı'nın geleceğini düşünüyorum. Ancak bundan öncesinde ilk olarak Civ6 kitlesinin belki de PDX kitlesinden daha farklı olarak illa ki tarihle ilgilenmesinin gerekmediğini ve Total War kitlesinden daha farklı olarak simetrik başlangıçta uygarlıkların tamamen birbirlerinden farklılıklarına odaklanan bir ülke seçimi barındırdığını düşünürsek neden oyunda Kutsal Roma İmparatoru Frederik'in "Almanya" lideri olduğunu, oyunda neden Portekiz yokken Brezilya olduğunu, neden Persia'nın logosunun Zerdüşt sembolü olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Arkadaşlar; ben de civilization oyununun hayranlarından bir tanesiyim ve Civilization II'den beri tüm seriyi oynadım. Civ 5 hariç diğerlerinde de Türkler ya da herhangi bir Türk devleti yoktu. O zaman da bu duruma çok kızıyordum. Nitekim Civ 5'te Ottomans adıyla Türkler oyunda yer alınca inanılmaz mutlu oldum ve oyunu daha bir keyifle oynamaya başladım. Malumunuz Civ5'de diğer müslüman ülkeleri seçince dahi Türkçe sözlü ve Türk ezgili, çok iyi seçilmiş fon müzikleri çalıyordu. Bu da beni hem gururlandırıyor hem de bu anlamda beklentimi yükseltiyordu. Dolayısıyla, Civ 6'da Türklerin kesinlikle yer alacağını beklerken, onca küçük ve anlamsız medeniyet ve/veya milletin yanında Türklerin ya da herhangi bir Türk devletinin olmadığını görmek beni çok hayal kırıklığına uğrattığı gibi şaşırttı da. Ben şahsen burada kasıt ve siyasi bir tavır algılıyorum. Bizi kıskanıyorlar geyiği yapmıyorum ama böyle bir gerçeğin görmezden gelinmesine veya atlanmasına imkan ve ihtimal vermiyorum. Bu oyunu yazanlar ve hazırlayanlar bütün bu gerçeklerin ve bu arada Türk milletinin tarihteki yerinin son derece farkındalar bence. Yani kasıt olduğu kesin. Anlamak hakikaten güç ve bu durum kesinlikle kabul edilemez. Ben de kendi çapımda protesto ederek oyunu almadım. Bu saatten sonra ekleseler de bence bir anlamı yok. Ayrıca mail atarak adamları uyarmanın da bence bir manası yok. Bu adamlar Türkleri, Türk medeniyetlerini, Türk tarihini, Türk devletlerini ve Atatürk'ü yok saymakta kararlı. Akılları sıra böylece kendilerini tatmin ediyor ve aslında hastalıklı bakış açılarını ortaya koyuyorlar.