27-12-2018, 08:48
(Son Düzenleme: 27-12-2018, 09:05, Düzenleyen: astrofizikist.)
(27-12-2018, 01:32)Tetsure : Söylememe ne kadar gerek var bilmiyorum ancak elinden geldiğin kadar özgün olmanı tavsiye ederim. Alacaksan en iyisinden al derler ancak kimsenin ikinci bir Buz ve Ateşin Şarkısı okumak isteyeceğini sanmam. Başarılar dilerim, yazmak güzel şey.
Fikirlerin için teşekkür ederim. Garanti ederim ikinci bir bir Buz ve Ateşin Şarkısı olmayacak :)
(27-12-2018, 03:40)fodunkiran : Asoiaf okuyup diziyi daha fazla beğenen birine ilk defa rastladım. Fantastik bir esere gerçeklikten uzaklaşmış yorumunu ilginç buldum.
Ne kadarlık bir uzunluk planlıyorsun ? Tahmini kafanda ki kurgunun muhtemel uzunluğu ne kadar ?
Konsept olarak Asoiaf kullanıldığından seride biliyorsun çok fazla sembolizm, forshadowing, tarihi olayları kullanma, mitolojileri kullanma gibi şeyler var. Senin romanı yazarken nasıl bir yapı kurmayı düşünüyorsun ?
Böyle bir kurguda tarihi arka planı iyi kurgulanmak gerekir. Bununla beraber coğrafyanın da doğal durması gerekir. Tarihi arka planın coğrafyaya uyması çok ayrı bir şey Asoiaf'ta Westeros'un kuzeyi ve güneyi ile ilgili farklılıklar burada en iyi demek istediğim şey olacak mesela kuzey güneyden bir işgal yememiş Andallar kuzeye çıkamamış felan niye coğrafyası nedeniyle boğazın Kuzeyi koruyan bir kalkan durumunda olmasından gibi gibi çok örnek verilebilir. Bunlara dikkat etmeni öneririm. Haritaya baktım arkadaşlar haklı bazı eleştiriler yapmışlar. Mesela yükseltiler, ormanlar, çöller, nehirler, adalar, konumlandırılırken biraz doğallığa dikkat etmek gerek. Genellikle çok adanın yakın bulunduğu yerler sular altında kalmış yükseltiler, birbirinden ayrışmış bölgeler gibi şekillerde oluşur. Asoiaf'ta Dorne ile Essos'u zamanında birbirine bağlayan kırık kol bölgesi gibi, Varlyria felaketi gibi fantastik şeyler kurgulayarak coğrafyasını şekillendirebilirsin.
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. Uzun bakımından düşünürsem doya doya anlatmak ve kafamda oluşturduğum onlarca hikaye var 12 kitap civarı sürer. Romanlara ön yargısı olan birisiyim ama 17 seneye 852 kitap sığdırdım(azınlığı roman olsa bile). Sembolist bir bakış açısıyla yazıyorum genelde zaten ki bu daha ilgi çekici ve insanı hayrete çeken bir yapıt haline getiriyor. Bilinen mitolojilerden yararlanmıyacağım daha iyisi kendim mit oluşturucam. Harita boş bir harita dağ, nehir vs yok. Zaten geliştiriyorum. Benim amacım işi aceleye getirmek değil daha sistematiği oturtmam bir ayımı alır muhtemelen. Varlyria felaketine benzer bir olayı alt tarafta gördüğün gri ada için geçerli kıldım :)
(27-12-2018, 04:12)Duman : Harita oluştururken - fantastik olaylarla şekillenmiş/deforme olmuş da olsa - coğrafi gerçekleri korumak gerekiyor diye düşünüyorum, çoğu fantastik haritada takip edilen bir ilke değil tabi.
O şekilde olucak zaten. Ama mit ve dinleri ayrıca kültürü vs yaratmadan haritanın deformasyonu ile uğraşmak istemedim çünkü hepsi birbiri ile bağlantılı noktalar bir tarafın diğer tarafı geçmesini istemem.
(27-12-2018, 06:27)PhasisMjora : Bir eser üretebilip ortaya koyabilmek önemli birşey. O yüzden başarılar diliyorum. Ama o seviyede bir eser sunmak ayrı bir uğraş tabi, adam onyıllarını vermiş ki öncesinde bir o kadar da senaristlik tecrübesi var bildiğim kadarıyla. Denemek bile bir başarı.
Benim yorum yapmak istediğim nokta ise en son yayınlanan sezonu beğenmemen olmuş, ben son sezona bayıldım ve yenisini iple çekiyorum :) bunda fantastik elementleri sevmiyor olman etken olabilir ama zaten fantastik dozun yavaş yavaş artıp bu seviyeye geleceği dizinin başından beri belliydi.
Bir iki ay içersinde ilk kitabı çıkarmayı planlamıyorum. Zamanım var ve bol bol entrika ve fantastiklerle doldurucam. Önceden deneyim sahibi olduğum için sorun çekmem. Ben bilim kurgu ve fantastik tür aşığıyım. Ama dizi bir anda sendelemeye başladı. Orta çağ havasıyla başlıyıp entrikalarıyla beni bağladıktan sonra çok farklı bir havaya girdi ve çoğu olay geçiştirildi.