Sohbet: Fikir Söyleşileri #1: Yahudilerin Gelişme Sebebleri
Sıra bende. Sıcak kahvemi aldım, kollarımı sıvadım, başlıyorum.  :grinn:

Aşkenazi Yahudileri için cevap ''Yahudi dahiliği'' olurdu. Aşkenazi Yahudileri orantısız bir biçimde her alanda, her disiplinde diğer etnik gruplardan bir; hatta on adım önde. Aşkenazi Yahudilerinin zekası ortalama olarak 108 ile 115 puan arasında değişiyor. Bu oran diğer tüm etnik grupların üstünde. Tanrı vergisi işte.

Genel olarak Yahudileri ele alacak olursak bunun cevabı da Yahudilerin kültür ve gelenekleri olurdu. Tüm Yahudilerin başarılı olmadığı bir gerçek. Ve yine de başarılı olanların sayısı başarısız olanların sayısını örter nitelikte olduğu da bir gerçek. Bu tamamen kültürel sebeplerden kaynaklanıyor. Belki Tevrat'ın öğretileri de eklenebilir.

Yahudiler; hatta en fakirleri bile -ve evet, fakir olanları da var- sonraki neslin en iyi şekilde eğitilmesi için her zaman ellerindeki tüm kaynakları kullanırlar. Yahudi geleneklerinin öğretileri, kelimelerin önemli olduğunu ancak bu kelimelerin hiçbir zaman anlamsal olarak bir kesinlik ifade etmediği, ifade edildiği düşünülen anlamları kendilerinin ortaya çıkarmaları ve değerlendirmeleri gerektiğini öğretir. Anlam bulma çabası Yahudileri her yönden anlam arayan okur-yazarlığa götürür.

Yahudi okulunda öğretilen bir diğer önemli husus ise Yahudilerin hem etnik bir insan hem de dini bir grup olduğudur. DNA ve din birbirine kör bir düğümle bağlıdır. Her bir Yahudi, Tanrının dünyadaki bir temsilcisidir. Tevratın öğretilerini takip eder ve bu sorumluluğu taşırlar. Sina Yarımadası'nda ''Tanrının halkı'' olarak yaşamayı kabul etmeleri sonucu kendilerine Tanrı tarafından ruhun bir parçası olarak ekstra bir manevi boyut verildiğini düşünürler. Bu, Yahudilerin kendilerinden ötesini aramalarına, daha yüksek bir manevi varoluş için çaba göstermelerine ve Tanrıya aynı konseptte bağlanmalarına neden olur.

Teori; bu fazladan manevi boyutun durmadan Yahudileri daha yüksek ve daha ileriye gitmeleri için baş nedenlerden biri olduğudur. Bunun neticesi olarak benim ''Tikkum Olam Yahudileri'' olarak adlandırdığım Yahudilerin ortaya çıkmasıdır. Bu cevap pek bilimsel değil ama fazlasıyla anlamlı.

Tarihe baktığımız zaman son 1600 yılın büyük bir bölümünde; hatta tamamında Hristiyan yönetimi altında hayatlarını sürdüren Yahudiler birçok ayrımcılığa maruz bırakıldı. Yahudilerin toprak sahibi olmaları veya loncalara katılım sağlamaları yasaklandı. Yahudiler, başkalarının yapmaktan kaçındığı meslekleri icra etmekle sınırlandırıldılar. Yahudilerin ellerindeki tek seçenekler para, ilaç ve ticaretti. Yahudiler de parayı kullanarak nasıl para kazanacaklarını öğrendiler. İhtiyacı olana borç para ver, fazlasıyla al, ucuzdan ilaç al, pazarlama taktikleriyle daha pahalıya sat gibisinden. Ve nihayetinde de bankacılık sektörüne giriştiler. Çünkü en iyi yaptıkları şey parayı kullanarak daha fazla para kazanmaktı. Bu sayede işlerini daha da büyütme fırsatı yakaladılar. Güçlü devletlere dahi yüklü miktarda borç para verecek duruma geldiler. Parayı kontrol eden Yahudiler paraların değerleriyle oynayarak verdikleri borçların kendilerine geri ödenemeyecek duruma gelmesini sağladılar. Zamanı geldiğinde borçlarının yarısını bile ödeyecek durumda olmayan devletler Yahudilere eşi benzeri olmayan politik ve ekonomik imtiyazlar verdiler. Bu imtiyazlar sonucunda Avrupa'nın hatta dünyanın tek süper gücü uzun bir dönem Yahudi bir banker ailesi oldu. Bir günde imparatorluk yıkacak kadar güçlü pozisyona geldiler; özellikle Napolyon Savaşları sırasında müttefiklere sağladığı absürt ekonomik yardımlardan sonra kazandığı absürt statülerle.

''Peki Yahudiler neden bu kadar başarılı?''

Başarılı olanlar arasında yer alanlar, elindeki fırsatları kaybettikten sonra başka fırsatları sorgulamayı, görmeyi öğrenenler ve devam etmeye istekli olan bağımsız düşünenlerdir. Gerçekleşmesi yüzde yüz kesin olmayan hedefler doğrultusunda bile pes etmeyip hedeflerini doğrultusunda ilerleyenler ve gerçekleşmesi kesin olmayan hedefleri mümkün kılanlardır.

Bir de Karl Marx bilim insanı oldu da benim mi haberim yok ya? Yazdıklarını bilimsel bir temele oturtacak biri çıksın ondan sonra bilim insanı olup olmadığını tartışırız.  :grinn:
[+] 2 üye EspadadelAlba nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Fikir Söyleşileri #1: Yahudilerin Gelişme Sebebleri - Yazar: EspadadelAlba - 08-02-2019, 12:04

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.