09-02-2019, 19:02
Knezlik'ten
Çarlık'a
Bir Rus Hikayesi
Bölüm 4 - Belosselskyler'in Yükselişi Ve Çarlık'ın İlanı
(1520-1555)
(1520-1555)
IV. Vasily Belosselsky, bu isim yüzyıllar sonra bile ülkeler tarih dersi verirken kullanılacak. Çünkü IV. Vasily sadece uzun süreli Rurikovich yönetiminden sonra fırsattan istifade yönetimi ele geçirmemiş, Almanları bir kez daha korumuş ve bu savaşın sonunda ise Leh gücünü tamamen kırıp en sonunda kendini tüm Ruslar'ın Çar'ı ilan etmiştir.
IV. Vasily asla elindekiyle yetinen biri değildi. Yeni Çar'ın ilk işi Hindistan seferine çıkmış olan Timur Hanı'na bir ültimatom ile barış yapmasını emretmek oldu. Bunun kabul edilmemesi üzerine Rus Çarlığı savaşa dahil olmuştu fakat kısa bir süre sonra Osmanlı'dan gelen ültimatom ile birlikte savaş muharebe yaşanmadan bitirilmişti. IV. Vasily hiç zaman kaybetmeden ordularının yönünü tekrar batıya çevirip İskandinavya üzerine bir sefere çıktı. Böylelikle Norveç devleti üzerinden büyük toprak parçaları alınarak Rus Çarlığı'na bağlı olan Finlandiya uydu devleti genişletildi.
IV. Vasily, en iyi savunma yolunun saldırmaktan geçtiğini düşünen bir liderdi. Bu yüzden "ordunun felsefesi defansif olmaktan değil ofansif olmaktan geçmelidir" demiştir. IV. Vasily'in bu sözlerinden sonra ordunun başına -kesinlikle Belosselsky ailesi ile alakası olmayan- yeni generaller geçirilip ofansif felsefe uygulanmaya başlanmıştır.
IV. Vasily, bunlarla yetinmemiş kısa bir süre sonra ise yeni ordunun nasıl işlediğini görmek üzere Kazak Hanlığı'na savaş ilanında bulunmuş, Orta Asya'daki topraklarını genişletmiştir. Ve beklentilerini karşılayan asla durmak bilmeyen Rus Savaş Makinesi daha da güçlenmiş hatta IV. Vasily'in sözlerinde adeta yenilmez olmuştur.
Bölüm 5 - Batıya İlerleyiş
(1555-1581)
(1555-1581)
Ruslar. Ruslar durmak bilmeyen bir millettir ve başlarında IV. Vasily gibi akıllı ve kurnaz bir lider varken gerçekten çok büyük işler başardılar.
Lehler'in gücünün kırılması ve Litvanya'nın bağımsızlık savaşı sonucunda özgür kalması ile Ruslar hızlıca Batıya ilerleyişlerini sürdürdüler ve Litvanya üzerinde büyük toprak kazanımları elde ettiler. Bu sırada Timur Hanlığı tekrar Hindistan üzerine sefere çıkmıştı fakat bu sefer Ruslar bununla ilgilenmedi ve kendi işlerine devam ettiler. Bu ne kadar Delhi Sultanlığı'nın yıkılması ve Babür İmparatorluğu'nun kurulması ile sonuçlansa da Ruslar'ın yaptıkları şeyden pişman olduğundan bahsedilemez.
Bütün bunlar olurken IV. Vasily ilerlemiş yaşı itibariyle de kaçınılmaz sona ulaştı ve tahta artık oğlu V. Vasily'nin geçmesi gerekiyordu. Hızlıca bir Taçlandırma Seromonisi düzenlendi ve V. Vasily Moskova Patrikhanesi'nde taç giyen ikinci Çar oldu.
V. Vasily kişiliği itibariyle babasından pek farklı değildi. Aynı babası gibi bir savaşçı, bir yönetici ve hatta daha iyi bir diplomattı.
İlk işi İskandinavya'da tüm müttefiklerini kaybetmiş İsveç'e savaş ilanında bulunmak ve Finlandiya'yı daha da genişletmek oldu. Hemen ardından ise Litvanya'ya ikinci bir sefer düzenleyip Batıya olan ilerleyişi devam ettirmişti. Aynı zamanda ise Rus emri altındaki Kazaklar öncülüğünde Sibirya Keşifleri ve Kolonizasyonu'nu devam ettirdi.
Ruslar'ın zayıflatmasını fırsat bilen ve kendini Prusya'daki Kral ilan eden Brandenburg Prensi, Polonya üzerine bir sefer düzenlemiş ve büyük oranda toprak elde etmişti fakat bu Rus müttefiği Osmanlı'nın hoşuna gitmemiş, Ruslar'a bir teklifte bulunmuş bunun üzerine ise Almanlara karşı ortak bir savaş ilanında bulunulmuş; Ruslar baltıkta, Osmanlı ise Polonya üzerinde toprak elde etmişti. Fakat bu barış sonucunda ufak bir toprak anlaşmazlığı sonucu V. Vasily babasının kurmak için çok uğraştığı Moskova-Konstantiniyye İttifakı'nı feshetmiştir. Osmanlı ise anlaşmazlık yaratan topraktan çekilmiş ve tekrardan anlaşma masasına oturmuştur. Moskova-Konstantiniyye İttifakı'nın tekrar kurulması için görüşmeler hala devam etmektedir.
Önerilen yeni Moskova-Konstantiniyye İttifakı Arması: