Sohbet: Fikir Söyleşileri #3: Türkiye'de Dindarlık Azalıyor Mu?
#39
Ateist ülkeler ve dünyada ateizm oranları
 
Hollanda’da ateistlerin oranı son 20 yılda yüzde 10 arttı. Böylelikle Hollanda, nüfusunun yarısından fazlasının ateist olan Avrupa Birliği (AB) üyeleri Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Estonya’nın arasına katıldı. Peki dünyada dinlerin oranı nedir? Ateist ülkeler hangileri?



Hollanda’da istatistik bürosunun yayınladığı rapora göre kendisini ‘ateist’ olarak tanımlayanların sayısı yüzde 50’yi geçti.

Hollanda’da bir dine mensup olanların oranının ilk defa nüfusun yarısının altına düştüğü bildirildi. Hollanda İstatistik Bürosu, ülkenin 2012-2017 arasında 15 yaş üstü için din haritasını ortaya koyan rapor yayımladı.

Rapora göre, 2012’de kendisini ‘ateist’ olarak tanımlayanlar yüzde 46.2 iken bu oran 2017’de yüzde 50.7’ye çıktı. Böylece ülkede bir dine mensup olanların oranının ilk defa nüfusun yarısının altına düştüğü belirtildi.

Söz konusu verilere göre, Hollanda, nüfusunun yarısından fazlasının ateist olan Avrupa Birliği (AB) üyeleri Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Estonya’nın arasına katıldı.

Hollanda’da 2012’de yüzde 42,8 olarak tespit edilen Hristiyan nüfus, 2017’de yüzde 38,5’e geriledi. Müslüman nüfus ise aynı yıllarda yüzde 4.5’ten yüzde 5.1’e çıktı.

Kiliseye gidenlerin sayısının giderek azaldığı belirtilen raporda, camiye gidenlerin sayısında ise değişiklik olmadığı ifade edildi.

Hollanda’da bir dine mensup olduğunu söyleyenlerin oranı 1999’da yüzde 60 iken, 2012’de yüzde 53.8’e, 2017’de de yüzde 49.3’e geriledi.

Dini Eğilimler Araştırması Sonuçları
WIN/Gallum adlı uluslararası araştırma şirketi, geçen nisan ayında, 68 ülkeden 66 bin kişiyle yaptığı, bu yıla ait dini eğilimler araştırmasını yayımladı.

Kültür Servisi’nde yer alan habere göre; araştırma sonucu, dünyadaki hangi ülkelerin daha dindar olduğunu gösterirken ateizmin yaygın olduğu ülkeleri de gözler önüne serdi. Buna göre dünyadanın dinden en bağımsız ülkesi Çin. Çin’de 10 insandan 7’si kendini ateist olarak nitelendiriyor. Araştırmaya katılan Çinlilerin yalnızca yüzde 9’u dindar olduğunu söylerken yüzde 67’si kendini ateist olarak tanımladı.

Çin’i İsveç, Çek Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık takip ediyor. Birleşik Krallık’ta kendini dindar olarak tanımlayanların oranı yüzde 27, ateistlerin oranı ise yüzde 11. İsveç’te bu oran yüzde 18.

Türkiye ise her ne kadar ateist olduğunu belirtenlerin oranı düşükse de yapılan araştırmaya göre Türkiye dindar ülkeler arasında yer almıyor. Türkiye’de araştırmaya katılanlar arasında kendini dindar olarak niteleyen kişilerin oranı yüzde 74, ateistlerin oranı ise yüzde 6. Tanrıya inanıyorum ama dindar değilim diyenlerin oranı yüzde 12.

Dünyanın en dindar ülkeleri yüzde 98 ile Tayland ve yüzde 97 ile Nijerya. Onu Kosova, Hindistan, Gana takip ediyor.

Ateist ülkeler ve dünyada ateizm oranları
Dünyanın En Önemli Dini Gruplarının Büyüklüğü ve Coğrafi Dağılımı
ABD’deki Pew Araştırma Merkezi’nin Din ve Kamu Yaşamı Forumu, “2010 Dünyanın En Önemli Dini Gruplarının Büyüklüğü ve Coğrafi Dağılımı” adlı raporunu yayımladı.

230 ülke ve bölgede yapılan anketler ve nüfus kaydı araştırmalarına göre hazırlanan rapora göre dünyada 10 kişiden 8’i bir dini grup içinde yer alıyor. Bu da 2010 yılında 6,9 milyar olan dünya nüfusunun yüzde 84’üne denk düşüyor.

Yahudilerin nüfusu
Rapora göre dünyada 2,2 milyar Hıristiyan (yüzde 32), 1,6 milyar Müslüman (yüzde 23), 1 milyar Hindu (yüzde 15), 500 milyon Budist (yüzde 7) ve 14 milyon Yahudi (yüzde 0,2) yaşıyor. Bunlara ek olarak Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya’da geleneksel dinlere inanan 400 milyon kişi (yüzde 6) var.

58 milyon kişi (yüzde 1) ise Jainizm, Sihizm, Şintoizm, Taoizm, Tenrikyo ve Zerdüştlük gibi diğer dünya dinlerine inanıyor.

Dinsizler 3. büyük grup
Herhangi bir dini gruba ait olmayanların sayısı ise 1,1 milyar (yüzde 16) olarak belirlendi. Dinsizler, Hıristiyanlar ve Müslümanların ardından en büyük üçüncü grubu oluşturuyor. Bu grupta Tanrı’ya ya da evrensel bir ruha inanan, ancak kendisini belirli herhangi bir dini grubun üyesi olarak tanımlamayan kişiler de yer alıyor.

Dini grupların coğrafi dağılımına bakıldığında Asya-Pasifik bölgesinde toplanan Hindular ve Budistler, yüzde 99 ile başta geliyor.

Çin’de 700 milyon dinsiz var
Dünya nüfusunun yüzde 58,8’inin Asya-Pasifik, 11,9’unun Sahraaltı Afrika bölgesi, yüzde 10,8’inin Avrupa, yüzde 8,6’sının Latin Amerika, yüzde 5’inin Kuzey Amerika ve yüzde 4,9’unun da Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşadığına işaret eden rapora göre geleneksel dinlerin yüzde 90’ı ile diğer dünya dinlerinin yüzde 89’u da Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor.

Herhangi bir dini gruba üye olmayanların çoğunluğu (yüzde 76) Asya-Pasifik bölgesinde yer alıyor. Sadece Çin’de 700 milyon dinsiz bulunuyor.

Avrupa’nın nüfus oranı
Asya-Pasifik bölgesi, Müslüman nüfusun yüzde 62’sine de ev sahipliği yapıyor. Müslümanların yüzde 20’si Ortadoğu ve Kuzey Amerika’da, yüzde 16’sı ise Sahraaltı Afrika bölgesinde yaşıyor. Avrupa’daki Müslüman nüfusu ise sadece yüzde 2.

Dünyada en çok Müslümanın yaşadığı 8. ülke Türkiye
Türkiye’de 320 bin Hıristiyan, 71 milyon 330 bin Müslüman, 860 bin dinsiz bulunuyor. Türkiye en çok Müslüman’ın yaşadığı sekizinci ülke. Türkiye ve Kuzey Afrika’dan daha fazla göçmen gelmesiyle son 10 yılda Batı Avrupa’da Müslümanların oranının arttığı da raporda belirtildi.

Hıristiyanlar ve Yahudilerin dünyanın dört bir yanına dağıldığını gözler önüne seren rapora göre Hıristiyanların yüzde 26’sı Avrupa, yüzde 24’ü Latin Amerika ve Karayipler, yüzde 24’ü Sahraaltı Afrika bölgesinde yaşıyor. Kuzey Amerika’daki Hristiyan nüfusu ise yüzde 20.

Yahudilerin neredeyse yarısı (yüzde 44) Kuzey Amerika’da ikamet ederken diğer yarısı da (yüzde 41) İsrail’de yaşıyor.

Azınlıklar
Rapor, dini grupları toplum içinde azınlık olarak mı, yoksa çoğunluk olarak mı yaşadıklarına göre de sınıflıyor.

Dini grup üyelerinin yüzde 73’ünün yaşadıkları toplum içinde çoğunluğu oluşturduğuna dikkat çeken rapor, kalan yüzde 27’nin ise azınlık olarak yaşadığını gösteriyor.

Hinduların yüzde 97’si, Hindistan, Moritus ve Nepal’de, Hıristiyanların yüzde 87’si ise Hristiyanların çoğunlukta olduğu 157 ülkede yaşıyor.

Budizm’in yanı sıra geleneksel dinlerle diğer dünya dinlerinin üyeleri, en büyük azınlık grupları oldu. Budistlerin yüzde 72’si yaşandıkları toplumda azınlıkken yüzde 28’i, Budistlerin çoğunlukta olduğu Bhutan, Myanmar, Kamboçya, Laos, Moğolistan, Sri Lanka ve Tayland’da yaşıyor.

Yahudilerin yüzde 41’i İsrail’de mutlak çoğunluk olarak yaşarken, yüzde 59’u azınlık olarak diğer ülkelere dağılmış.

Dini gruplardaki genç oranı
Rapor, bazı dini grupların diğer gruplara oranla daha fazla genç nüfusa sahip olduğunu gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerdeki dini grupların üyelerinin daha genç olduğu, sanayileşmiş ülkelerdeki dini grup üyelerinin ise daha yaşlı olduğu belirlendi.

En yaşlılar Yahudiler
Dini grup üyelerinin ortalama yaşlarına bakıldığında 23 yaş ortalaması ile Müslümanlar ilk sırada, 26 yaş ortalaması ile Hindular ikinci sırada yer alıyor. Dünya nüfusunun ortalama yaşının 28 olarak belirlendiği raporda Hıristiyanların yaş ortalaması 30, diğer dünya dinleri üyelerinin yaş ortalaması 32, geleneksel dinlerin üyelerinin yaş ortalaması 33, dinsizler ile Budistlerin yaş ortalaması ise 34 olarak hesaplandı. Yahudiler ise 36 yaş ortalaması ile en yaşlı grup oldu.

   Dünyada en fazla dinsiz Çin'de. Çin baya müreffeh bir ülke zannimca...
FxO_A92WYAI--2l.jpg
[+] 1 üye jax61 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
Fikir Söyleşileri #3: Türkiye'de dindarlık azalıyor mu? - Yazar: jax61 - 22-03-2019, 23:00



Konuyu Okuyanlar: 8 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.