04-04-2019, 13:32
Amerikanın savaşa katılması Japonların dikkatini bir süre için dağıtmıştı yaklaşık 40 gün boyunca hazırlıklarımıza devam ettik 1 Eylül'den sonra Japon donanması Bismark denizinde çeşitli manevralar yapmaya başladı bunun üzerine genel kurmay donanmamızı Gine'nin güneydoğusunda bulunan Moresby limanına göndererek hazır ol talimatı verdi, 7 ve 8 Eylül'de bölgedeki aktivitelerin artması üzerine Donanma demir alarak Adanın kuzeyine yol almaya başladı.
İlk Japon saldırısı 20 Eylül de başladı 7 Japon Tümeni Bismark takım adalarının en batısındaki liman bölgesine çıkarma yaptı, sık ormanlık arazide iyi yerleşmiş olan 3. Tümen düşmanın 52. Tümenini ileri unsurlarını pusuya düşürerek ağır zayiatlar verdirdi, direnmekten başka şansının olmadığını bilen 3. Tümen donanma yetişene kadar düşman çıkartmasının olgunlaşmaması için elinden geleni yapacaktı.
Savunma birlikleri için 11 Eylül günü çok sıkıntılı geçmiş, ciddi kayıplar verseler de düşmanın karaya çıkmasına engel olmuşlardı. 12 Eylül'de düşman baskısı arttığıı sıralarda donanmamız savaş alanına yetişti ve düşman ile görsel temas kuruldu.
Japonlar bizi hafife almanın bedelini 2 gün süren kaçma kovalamanın ardından ödedi, Bu koca denizde çok az koruma ile gönderdikleri 6 Tümeni tamimiyle yok etmeyi başardık.
Donanmamız Bismark denizinde görevine devam ederken Hükumetimizde boş durmuyordu yeni eskort uçak gemimiz için kullanacağımız uçaklarımızın üretimi yaklaşık bir buçuk ay sonra başlayacaktı.
25 Eylül'de ilk savaş kruvazörümüz HMAS New South Wales donanmanın geri kalanına katılmak için Sydney limanından demir aldı.
Eylül sonunda Donanmamızı Rabaul Limanına çekmemizi fırsat bilen Japonlar yine adaların batı noktasına bir çıkarma girişiminde bulundular 3.Piyade Tümeninin iyi savunması karşısında Japonlar fazla etkili olmayı başaramadılar her ne kadar savaşın gidişatı lehimize olsa da donanmayı bölgeye göndermeye karar verdik.
Donanmayı çatışma bölgesine göndermemizin ne kadar doğru bir karar olduğu hemen anlaşıldı 9 Eylül'de çıkarmaya yardıma giden japon görev gücü ile karşılaşan donanmamız hemen saldırıya geçti ertesi gün Japan görev gücüne ait 2 Hafif Kruvazör, 6 Muhrip ve 4 taşıma gemisi batırıldı 4 muhrip kaçmayı başardı, bu savaşta ilk görevine çıkan New South Wales Japon Hafif Kruvazörü Kumano yu batırmayı başardı.
11- 13 Ekim tarihleri arasında Mariana bölgesindeki ABD kuvvetlerine yardıma gönderdiğimiz donanmamız Japon görev gücüne saldırdı çarpışmanın sonunda HMAS Napier muhripi ve HMAS hafif kruvazörü batarken HMAS Perth ağır hasar aldı karşılığında 2 Hafif Kruvazör 10 muhrip ve 3 taşıma gemisinden oluşan Japon görev gücü tamamen yok edildi. Donanmamız bakım amacıyla Bismark adalarında bulunan tersanelere gönderildi.
Biz Pasifikte kendi savaşımızı verirken Almanlar Leningrad'ı istila ettiğini açıkladı.
9 Kasımda Meksika devleti de müttefiklere katılıyor.
Donanmamız bakımdayken Japonlar 21 Kasım'da 3. kez Bismark adalarına taarruza geçiyor 6 Japon Tümenine karşı 3.Piyade Tümeni adayı canı pahasına savunmaya başlıyor. özellikle Japon 21, 132 ve 9. Tümenlerin saldırıları sonucunda 3. Piyade Tümeni ağır kayıplar verseler de düşmanı sahilde tutmayı başarıyorlar.
Donanmamız bir fedakarlık daha yaparak 5 adet hasarlı gemiyi limanda bırakıp çıkarma bölgesine doğru harekete geçiyorlar.
23 Kasımda donanma muharebe bölgesine geliyor ve Japon kuvvetleri ile temas kuruluyor Gine den kalkan 200 adet Swordfish uçağının da desteklediği donanmamız 24 Kasımda 1 uçak kaybına karşılık 2 Hafif Kruvazör 10 muhrip ve 11 taşıma gemisi batırmayı başarıyor, savaş sırasında özellikle HMAS Canberra, Hobart kruvazörleri yaptıkları katkılardan dolayı özel sancaklarla ödüllendiriliyor. Filo komutanı muharebe sahasından kaçmayı başaran 11 Japon gemisini bulmak için operasyona devam etme kararı veriyor.
27 Kasımda Gine den kalkan devriye uçakları 12 gemiden oluşan Japon filosunu tespit ederek tepelerine biniyor savaşın sonunda 1 muhrip ve 2 nakliye gemisini suların dibine yolluyorlar 25 ve 27 Kasım muharebelerinde 4 destroyer 2 nakliye gemisi batırmayı başaran uçaklarımız adaların bölge için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
25 Kasımda bir önceki gün elimizden kaçan gemileri uçaklarımız tespit ediyor ve saldırıya başlıyor bölgede bulunan ve malzeme taşıyan Japon gemileri ve onların koruması olan destroyerde saldırıdan nasibini alıyor, Gine den kalkan 200 pike bombardıman uçağının Japon filosundan kalanların üzerine çullanmasından sonra filomuz da yetişerek savaşa dahil oluyor çarpışmanın sonunda Japonların 5 muhribi yine kaçmayı başarırken 7 Muhrip ve 2 nakliye gemisi denizin dibini boyluyor. Filo komutanı şimdilik bu kadar avlanmanın yeterli olduğunu düşünerek limana dönme kararı veriyor.
8 Aralık'ta HMAS Princess Elizabeth savaş gemisi donanmaya katılmak için Sydney limanından demir alıyor.
12 Aralıkta Müttefiklerimiz ABD ve İngiltere müşterek bir harekata başlayarak 53 Tümenle Fransa'nın güneyine bir saldırı başlatıyorlar. Fakat yeteri kadar planlanmamış bu saldırı sonucu 5 tümen tamamen kaybediliyor ve geri çekilmek zorunda kalıyorlar.
11 Ocak'ta yaklaşık 2 aydır sessizliğini sürdüren Japonlar bu kez de Gine ye çıkarma yapmaya karar veriyorlar ve hedef olarak Lae limanını belirliyorlar fakat bölgede bulunan 9.Piyade Tümenini bir türlü geriye atmayı başaramıyorlar.
Lae saldırısından istedikleri sonucu alamayan Japonlar Lae'nin kuzeyindeki kumsallara bir tümen çıkartarak 9.Tümeni tekrar zorlamaya çalışıyorlar fakat 9.Tümenin katı savunması ve yer yer gerçekleştirdiği karşı saldırılar sonunda başarı elde edemiyorlar. Aynı gün Genel Kurmay Karargahına gelen keşif raporlarında 1 adet Japon Filosunun Guadalcanal'a doğru ilerlediği belirtiliyor, vakit kaybetmeden filomuzu Solomon denizine gönderiyoruz.
16 Ocak'ta Japon Filosu ile ilk temas sağlanıyor, tüm gün ve gece süren çarpışmanın ardından Japonların 1 Hafif Kruvazör 6 Muhrip ve 4 nakliye gemisini batırıyoruz çatışmadan kurtulan 3 muhribinde imhası için operasyona devam edilmesine karar verilse de Japonların bir kez daha Bismark adalarına taarruza geçmesi üzerine filomuz Bismark denizine doğru dümen kırmak zorunda kalıyor.
19 Ocakta 3.Piyade Tümeni adayı cesurca savunmaya devam ederken filomuzda çatışma bölgesine varıyor özellikle Japonların Banzai hücumuna başarılı bir şekilde direnen 3.Piyade Tümeni bir kez daha bölgedeki en önemli birlik olduğunu kanıtlıyor.
19 Ocakta Bölgeye gelen filomuz 20 Ocak'ta Gine'den kalkan uçaklarla birlikte Japon filosuna saldırıya geçiyor savaşın sonunda Japonlar 6 muhrip ve 11 nakliye gemisini kaybediyor, 3 muhrip ise yine elimizden kurtulmayı başarıyor.
5 Şubat'ta Japonlar bu seferde Burneo adasının kuzey bölümüne saldırıya geçiyorlar kumsallara çıkan Japon kuvvetleri Kuching limanını ele geçirmek için saldırsa da bölgede bulunan Tümenlerimiz karşı saldırılarla düşmanı tamamen imha etmeyi başarıyorlar.
5 Şubat'ta Japonlar bu seferde Burneo adasının kuzey bölümüne saldırıya geçiyorlar kumsallara çıkan Japon kuvvetleri Kuching limanını ele geçirmek için saldırsa da bölgede bulunan Tümenlerimiz karşı saldırılarla düşmanı tamamen imha etmeyi başarıyorlar.
11 Şubat'ta Almanlar Sovyetler Birliğinin başkenti Moskova'yı almayı başarıyorlar. Almanların Moskova'ya girmesi dolaylı yoldan bizi de etkileyecek gibi gözüküyor, Sovyetlerin savaşı kaybetmesi İngilizlerin Avrupa'da tek kalmasına böylelikle bize zaten az gelen yardımların tamamen kesilmesine yol açabilir.
Sovyetlerin durumu her ne kadar kafamızı karıştırsa da şuana kadarki savunma savaşımız bizi umutlandırıyordu.
10 Eylül 1941 - 10 Şubat 1942 arasında geçen,1 Muhrip ve 1 Hafif Kruvazör kaybettiğimiz çatışmalarda Japonlara;
- 7 Hafif Kruvazör
- 46 Destoyer
- 65 Nakliye gemisi
- 29 Tümen
zayiat verdirmeyi başardık.
7.BÖLÜMÜN SONU.
Sovyetlerin durumu her ne kadar kafamızı karıştırsa da şuana kadarki savunma savaşımız bizi umutlandırıyordu.
10 Eylül 1941 - 10 Şubat 1942 arasında geçen,1 Muhrip ve 1 Hafif Kruvazör kaybettiğimiz çatışmalarda Japonlara;
- 7 Hafif Kruvazör
- 46 Destoyer
- 65 Nakliye gemisi
- 29 Tümen
zayiat verdirmeyi başardık.
7.BÖLÜMÜN SONU.