II. Gustav Adolf ve VIII. Karl Gustav Dönemleri (1485-1529)
Gustav Adolf yönetiminde yapılan ilk şey ordunun 13.000 kişiden, 36.000 kişiye çıkarılması oldu
Bu sırada varis Karl büyük bir hastalık geçirdi. Kuzeninin yaşaması için Gustav Adolf en iyi şifacıları sarayına çağırdı.
Ordunun genişletilmesinden sonra Danimarka'nın adalarına çıkmak için donanmanın da genişletilmesi gerekiyordu. Bunun üzerine Gustav Adolf mühendisleriyle birlikte yeni bir donanma projesi üzerinde çalışmaya başladı. Kısa sürede İsveç donanmasındaki gemi sayısı üç katına çıkarıldı.
Yeni donanma ve ordu ile birlikte Norveç topraklarını özgürleştirmek için Danimarka kontrolündeki Norveç'e savaş açıldı.
Savaşın ilk aylarında Norveç ordusu pusuya düşürülüp dağıtıldı.
313 gün içerisinde Norveç başkenti Akershus ele geçirildi.
Danimarka müttefiği Doğu Frizya ilhak edildi.
İsveç ordusu Danimarka'yı kuşatırken Würtemberg'de Martin Luther'in kilisenin kapısına çaktığı 95 tezi ile reformasyon başlamış oldu. Martin Luther'in izinden gidenler kendilerine Protestan demeye başladılar.
Reformasyonun başlamasından kısa bir süre sonra Kuzey'deki savaş büyük bir İsveç zaferiyle son buldu.
Savaşın sonunda İsveç, Norveç'i büyük oranda ilhak etti.
Savaş sırasında Protestan görüşler çoktan İsveç'te yayılmaya başlamıştı. İsveç halkı Güney'deki Roma'dan yönetilmek istemediklerini krallarına açık bir şekilde belirttiler. Bunun üzerine Kral II. Gustav Adolf devletin dinini resmi olarak Protestanlık ilan etti.
Ve bununla da kalmayıp İsveç'in dinin koruyucusu olduğunu duyurdu.
Halk mutlu ve her şey yolunda giderken İsveç halkı ve kral büyük bir şoka uğradı. Çünkü varis Karl ölmüştü.
Bunun ardından Gustav Adolf hızlıca meclisi topladı ve ortak karar ile amcasının ardından isimlendirilmiş oğlu Karl Gustav varis ilan edildi.
Gustav Adolf her şeyden önemlisi geleneklerine bağlı biriydi ve yıllar önce atalarının yapamadığını yapmaya kararlıydı. Önceki savaşlarda elde edilen Britanya Adası'nın kuzeyindeki birkaç adaya askerlerini gönderdi ve İskoçya'ya savaş ilan etti.
Zaten İngilizler ile savaşmakta olan İskoçya uzun süre dayanamadı ve İsveç birliklerine teslim oldu.
En sonunda İsveç halkının korktuğu gerçekleşti ve Kral Gustav Adolf en büyük hayalini gerçekleştirdikten sonra gözlerini yumdu. Bunun sonucunda hızlıca oğlu VIII. Karl Gustav tahta geçti ve Başkentteki orduyla birlikte ayaklanan isyancıları bastırdı.
Babasının kurduğu İsveç-Polonya ittifakını bozdu.
Ve Konstantinopol'ün fatihi Osmanlılar ile müttefik oldu.
Sonrasında ise İngilizlerin ittifaklarının geçerliliğinin kalmadığını duyurmasıyla birlikte yeni İsveç kralı Fransa'ya elçilerini gönderdi.
Babasının önceki savaşlardaki taktiklerini generalleriyle birlikte inceleyen Karl Gustav kendini askeri anlamda bir hayli geliştirdi.
Meclisteki bir toplantıyla birlikte varis yeni doğan oğlu Adolf Johan olarak belirlendi.
Karl Gustav'ın bu kadar geç yaşta bir çocuğa sahip olması halk arasında bazı söylentilere yol açtı. Hatta karısının genç ve güzel olmasını öne sürerek çocuğun başka birinden olduğunu bile iddia edenler oldu.
Tahtta geçirdiği birkaç yılın sonunda Karl Gustav babası Gustav Adolf'un uzun yıllar üzerinde çalıştığı askeri reformları ordusunda yürürlüğe geçirdi.
Uygulanan reformlar ile birlikte ordu ilk savaşına gidecekti. Karl Gustav hedef olarak Danimarka'yı seçti.
Sjæland açıklarında Danimarka donanması büyük bir bozguna uğratıldı.
Kuzeyde ise talim yapan Norveç orduları gafil avlandı.
Savaş sırasında Lübeck'te Protestanlık'tan ayrı olarak kendilerine "Reformist" diyen bir mezhep ortaya çıktı.
Tabii bu sırada İsveç ordusu durmadan zafer üstüne zafer alıyordu.
Fakat savaş Karl Gustav'ın istediğinden uzun sürmüştü ve bu ülkedeki çeşitli sınıfların hoşuna gitmemişti.
Savaş sırasında Danimarka'da İç Savaş çıkması üzerine artık İsveç'in her türlü antlaşmasını kabul etmek durumunda kalmışlardı.
Aynı zamanda sırtımızdan bıçaklayıp ittifakımızı fesheden İngilizler Roma'nın evcil hayvanı olmaya devam etmeye karar verdiler.
Savaşın üzerinden bir süre geçtikten sonra Doğuda Polonya'nın ikinci kez Osmanlı istilasına maruz kaldığını gören Karl Gustav bunu fırsata çevirmeye çalıştı.
Fakat Osmanlılar'ın savaştan erken çekilmesiyle birlikte çok fazla kayıp ve çok az kazanç elde etmişti.
Savaştan kısa bir süre sonra da Karl Gustav gece uyuduğu yatağından bir daha kalkmadı. Bunun üzerine varis Adolf Johan hızlıca tahta çıktı.
Ve ittifakı daha da güçlendirmek adına Valois hanesinden Jeanne ile evlendirildi.