25-10-2019, 13:05
(Son Düzenleme: 25-10-2019, 13:18, Düzenleyen: Voidian.
Düzenleme Nedeni: ekleme
)
(25-10-2019, 12:47)altnkurt : O şekilde bir konu yok diye hatırlıyorum. Ama merak ettiğin oyunlar varsa bu konu altında kıyaslayabiliriz. Ben Paradox oyunlarını yazayım mesela.
Hearts of Iron IV - Yalnızca 2. Dünya Savaşı'nı kapsayan daha dar bir oyun. Ekonomi insangücü ve fabrika sayısından ibaret. Birlikler tasarlayıp onları cepheye gönderiyorsun. Cephede nasıl savaşacaklarına dair savaş planları belirliyorsun.
Europa Universalis IV - 1444'ten Osmanlı ve Rusya'nın yükselişinden başlayarak Amerika'nın keşfiyle kolonici devletlerin başa geçmesi ve sonrasında Fransız Devrimi ile devam ederek 1821'de sonlanan bir oyun. Daha çok ülkelerin din ve kültürden başlayarak gelir durumlarına, teknolojilerine, siyasi ve politik güçlerine kadar derinlemesine ele alan bir yapıda. Ülkenin her alanda kontrolünü sana bırakmış durumda.
Stellaris - EUIV'ün uzayda geçen versiyonu da denebilir. Tamamen kendi oynanış biçimine göre belirlediğin ırk özellikleriyle hükümet özellikleri sayesinde kendi tasarladığın galaktik imparatorluğunla içinde bulunduğun galakside lider olmaya çalışıyorsun. Bu esnada yeni gezegenler kolonileştiriyor, yeni teknolojiler keşfediyor ve yeni savaş gemileri tasarlayabiliyorsun.
Crusader Kings II - Ortaçağ Avrupası'nda feodal bir lord olarak bir grand strateji oyununu tek bir karakter gözünden yaşama deneyimi. Daha çok rpg yönü ağır basan oyunda bir yandan yönettiğiniz ordularla dünyayı feth ederken diğer yandan karakterinizle çeşitli entrikalar kurabilir, savaşlara katılabilir, din değiştirebilir, hatta ölümsüz olabilirsiniz. Tartışmasız Paradox'un en iyi oyunu niteliğinde. Geçtiğimiz günlerde 3. oyunu da duyruldu.
Civilization - 5 ve 6. oyunu genelde oynanıyor. Seride ilk çağdan bir uygarlık ile başlayıp çeşitli kazanma koşullarından birini yerine getirmeye çalışıyorsunuz. Oyun haritadaki altıgenler üzerinde ve tur bazlı olarak ilerliyor. Oynanış derinliği olarak sunduğu güzel şeyler olsa da savaşlarda önce tıklayanın kazandığı absürt bi sistemi olduğu için oynamayı bıraktım diyebilirim.
Total War - Bu seride de yine oyun tur bazlı olarak ilerliyor. Fakat burada altıgenlere mahkum değilsiniz. Total War oyunları tarih olarak daha dar kapsamlıdır. Hatta harita olarak da daha dar kapsamlıdır. Ama fantastik (örneğin Warhammer) evrenleri de kapsaması gibi avantajları var. Onun dışında harita üzerindeki oynanış tur bazlı sistemi nedeniyle büyük ölçüde tekrar etme eğiliminde. Total War oyuncuları genelde savaşları kendileri yönetmeyi sever. Total War'ın diğer artısı da bu diyebilirim.
Tekrar belirtmek isterim. Firaxis oyunları yani genel olarak Civilization serisi ve Total War oyunları Paradox oyunlarından farklı olarak tur bazlı işliyor. Hamlelerinizi belirledikten sonra bir tuşa basarak sonraki tura geçiyorsunuz. Paradox oyunlarında işleyiş böyle değil. Tıpkı bir RTS oyunu oynar gibi (örneğin Age of Empires) her şey oyunun akışı içerisinde anlık olarak gerçekleşir.
Öncelikle yardımınız için çok teşekkürler. Aydınlatıcı bir yazı yazmışsınız çok sağolun. Bazı terimleri bilmediğim için tam anlayamadım lakin. Mesela altıgen ve tur bazlı derken neyi kastettiğinizi anlayamadım. Son olarak bu oyunları oynarken dlc'ler büyük önem gösteriyor sanırım. Bu çıkan dlc leri nasıl yükleyebiliriz yada belli bir sıra ile mi yüklemek gerekiyor. Sanırım hiçbirinde Türkçe desteğide yok bu oyunların. Türkçe'ye çevirebilme yöntemleri var mı ? Bu arada anlattıklarınız içinden en çok ilgimi çeken Stellaris oyunu oldu :)