SchrödingersCat :
- İnsanlar neden vegan olur?
- Doğada bulunan kaynaklar insanlık için mi vardır Veganlık buna karşı mıdır?
Sağlık için vegan olanlar, vicdani açıdan rahatlamak için olanlar ve çevre için vegan olanlar var.
SchrödingersCat :
- Doğada bulunan kaynaklar insanlık için mi vardır Veganlık buna karşı mıdır?
İşin etik yönünü bir kenara bırakırsak doğada güçlü olan daha zayıf olanları avlar ve tüketir. İnsanlar henüz evrimleşmeden önce diğer canlılara karşı çok zayıftı ve kolayca yem oluyordu. Ama evrimleşmeye başladıktan sonra yani "homo erectus" yani dik insan olup artik 2 ayak üzerinde durabilecek güçe eriştiğinde boşta kalan öndeki iki ayağını silah yapımında ve kendini savunmada kullanmaya başladı. Ayrıca dik durabilmesi ona çevresini daha iyi gözetleyebilmesini ve ona potansiyel bir üstünlük kazanmasını sağladı. Böylece daha kolay avlanabilen ve daha iyi beslenebilen insanlar beyinlerinin gerekli proteini alabilmesini ve gelişmesini sağladı. Ateşin de bulunmasıyla artık insanlar kesin bir şekilde doğadaki tüm rakiplerine üstünlük kurmuş oldu. Artık insanlar doğayı istediği gibi yönetebilmeye başladılar ve bugünkü duruma bakılırsa ne yazik ki bu durum hem bize hem de doğaya pek yaramadı. Çünkü doğaya zarar verdikçe, doğa bir şekilde bizden intikamini aliyor.
SchrödingersCat :
- Vegan beslenme daha mı sağlıklıdır?
Net bir yorum yapmak zor. Bazı bünyeler için veganlık zararlı olabilirken, bazen de hayvansal ürünlerin bazı bünyelere zararlı geldiği malumunuz. Yapılan bazı araştırmalara göre vegan beslenme eğer doğru biçimde düzenirse sağlıklı ve yeterli olabildiğini gösteriyor.Ama süt,yumurta,bal gibi temel besin ögelerinden günlük minimun alınması gereken protein,aminoasit ve kalsiyum ve vitaminleri bitkisel gidalardan temin etmeye çalışması ekonomik olarak zor gözüküyor.
SchrödingersCat :
- Veganlar hayvanlara insanlardan daha çok mu değer veriyor?
Genel kanının aksine bu durumun veganlıkla çok bir alakası olmadığını düşünüyorum. Yani bir kimse hayvanları çok sevmesine rağmen hayli hayli et ve et ürünleri tüketebilir. Veganların hayvanlara karşı işlenen suçlardan dolayı bazı insanlara olan kızgınlıklarını genele yaymadıklarını vegan arkadaşlarımdan biliyorum.
SchrödingersCat :
- Bir haftalığına vegan olmak sizi ne kadar zorlardı, hangi gıdalardan vazgeçmeniz gerekirdi?
- Vazgeçemeyeceğiniz* bir gıda var mıdır varsa nedir?
Tam olarak vegan olmasa da bir süreliğine bir iddia sonucu raw food akımına girmiştim ve zannettiğim kadar zor olmadığını görmüştüm. Çiğ gıda akımı olarak bilinir. Gıdaların 45 derece üstünde herhangi bir pişirme yöntemi uygulanmaz böylece yüksek sıcaklıklarda içindeki vitaminleri ve sağlıklı enzimleri kaybetmez. Ağırlıklı olarak çiğ meyve, sebze, kuruyemiş, tohum tüketmiştim. Neredeyse hiç et,tavuk,yumurta tüketmemiştim. Sadece istisna olarak ceviche olarak bilinen sitrit asitte (limon) pişmiş karides ve levrek tüketmiştim.
Ama bu akım çok sevdiğim peyniri tüketmeme engel değildi. Süt tüketmemek ise zor olmuştu. Çünkü market sütleri sterilizasyon veya pastörizasyon işleminde yüksek ısıya maruz kaldığından tüketmemem gerekirdi. Ama sonuç olarak vazgeçemeyeceğim gida yok