Rehber: Magic: The Gathering Arena - Draft Rehberi
#1
thb_1080p_en.png

Magic: the Gathering Arena'nın belkide en eğlenceli ve heyecanlı oyun modu olan Draft modu ile alakalı genel bilgi ve tüyolar vereceğim. 

Draft nedir? Draft, sekiz oyuncu arasında oynanan 24 booster paketten çıkan kartlardan deste oluşturup mücadele ettiği bir oyun modu. Her oyuncuya üç paket booster verilir. Her oyuncu kendi boosterını açtıktan sonra o boosterdan bir kart seçip solundaki oyuncuya verir. Bu şekilde boosterlar bitene kadar kartlar seçilip alınır. Ardından seçilen kartlarla en az 40 kartlık bir deste oluşturulur. Arena'da tek fark bunu botlarla yapıyor oluşumuz. Kısaca draft iki bölüme sahip biri Drafting yani kartlarımızı seçip deste oluşturduğumuz kısım diğeri ise draftladığımız desteyi oynadığımız kısım. Draftingi iyi yapamadığımız takdirde oyunları kazanmamız güç olabiliyor.

Arena'da draft iki moda ayrılmış, Traditional Draft ve Ranked Draft. Traditional Draft'da 5 zafer veya 2 yenilgiye kadar Bo3 maçlar oynuyoruz. Kısaca oyunlar daha uzun sürüyor ve sideboard var. Ranked Draft ise Bo1 maçlar oynadığımız, 7 zafer veya 3 yenilgiye kadar süren oyun modu. 

Traditional Draftlar 1500 Gem giriş ücretine sahipken, Ranked Draftlar 750 gem veya 5000 gold istiyor. Etkinliğin sonuna vardığınızda aldığınız zafer sayısına göre elde edeceğiniz ödüller ise aşağıdaki ekran görüntülerinde var.

wQM8LmwSGIFdIXmNcCS_ujAcCnu5XQ-BAB6MncYO...OI8PDl.png
e6HQPOGnmlbvudKMa_NZtesWHj_l-0vGBKzdPDFZ...b4qD8L.png


Genel Stratejiler ve Tüyolar

Draftingde dikkat edilmesi gereken bir kart seçme sıralaması vardır. Tabi bu sıralama elimizdeki kartlara göre değişebiliyor. Seçme Sıralaması ise genelde BREAD denen kelimenin baş harflerinden oluşan bir sıralama, şöyle: Bomb - Removal - Evasion - Aggro - Duds Peki şimdi de bu kavramları açıklayalım. 

Bomb: Oynandığı vakit oyunun çehresini değiştirebilecek büyük etkiye sahip kartlar. Örnek vermek gerekirse son set olan Theros Beyond Death'deki Ashiok, Nightmare Muse; Heliod, Sun Crowded; Archon of Sun's Grace, Nadir Kraken ve Dream Trawler iyi örnekler olduğunu düşünüyorum. 
 
Removal:
Rakip oyuncunun karşımıza çıkardığı tehditlerle başa çıkmamızı sağlayacak rakiple etkileşim halinde kalmamızı sağlayacak kartlar. Murder, Banishing Light, Prey Upon, Pacifism ilk aklıma gelenler. En kötü deckler bile yeterince removala sahipse oyun kazanabilir.

Evasion: Rakip savunmasını ortalama bir karttan daha kolay geçen kartlar evasion kartlarıdır. Flying, Menace, Unblockable, Deathtouch, First Strike ve Double Strike keyworduna sahip kartlar ilk aklıma gelenler. 

Duds: Genelde destede yer bulmakta çok zorlanacak kullanım alanı dar veya çok kötü kartları oluşturuyor. Duress, Disenchant, Inspire Awe, Fruit of Tizerus gibi kartlar genelde oynanılmayacak kadar kötü veya kullanımı dar kart örnekleri.
 
BREAD stratejisi dışında dikkat edilmesi gereken şeyler daha var. Mesela her setin limited içerisinde renk kombinasyonlarına göre temalar var. Bu temaları anlamanız için gold kartlara yani birden çok fazla renge sahip kartları inceleyip anlayabilirsiniz. Mesela Thereos Beyond Death'de siyah ve yeşil Escape ve graveyard matters temasına sahip. Mono renkli yeşil ve siyah kartlarda bolca Escape ve graveyard ile etkileşime giren kart var ve bu temaya uygun gold kartlara sahip olursanız desteniz daha da güçlenebilir. Temanın dışında sinerji meselesi de var bazı kartlar diğer kartlarla çok iyi çalışabiliyor veya destenin temasını çalıştırmasını kolaylaştırabiliyor. Aşağıda iki kart örneği hem sinerjik anlamda hem temasal anlamda birbirleriyle iyi çalışıyor. Örnek olarak Acolyte of Afficliction kart avantajı yaratıp üzerine graveyardı doldururken, Devourer of Memory hem bu durumdan yararlanıyor (evasion özelliğine sahip) ayrıca gerekirse kendisi de Escape için graveyarda kart doldurmaya başlayabiliyor. Diğer sinerji örnekleri ise Goblin Smuggler ile Lavakin Brawler ikilisi ve diğer bir ikili olan Shimmerwing Chimera ile Omen of the Sea arasındaki basit ama çok etkili olan value engine.


en_rdWqWjeMBo.png en_DPAe31A14W.png en_EkIy62chgY.png 
en_3PFExBlMMS.png en_qacXHpV8Fh.png en_7ih0zHbPW8.png
Draft Sırasında Kart Seçme/Pickleme: Yine dikkat edilmesi gereken şeylerden biri draft yaparken kaçın paket ve pickte olduğumuz. 1. pakette kolaylıkla birkaç renkten kart alabilirken, artık 2. pakettin ortalarına doğru, renk konusunda bir karar vermemiz gerekebiliyor. Eğer elinizde birkaç renkten çok iyi kartlar varsa veya iki renk belirleyip, ardından 3. bir rengin bomb kartını bulursak ve tabi yanında Removal ve Evasion'a sahip kartlar da varsa mananızı fixleyecek tercihen renksiz kartlar kullanabilirsiniz. Tabi koca desteye sadece bir tane farklı renkten kart koyacaksanız basic landlerin arasında iki adet o karttın basic landini koymanız yeterli olabilir. Renksiz kartlara örnek olarak Evolving Wilds, genelde her sette basılan ''3 mana artifact add any mana color'', dual tapped land ve destenizden basic land arayan artifactler iyi örnekler olabilir. Tabi bazı setlerde yeşilde manayı fixlemenize yardımcı olarak kartlar basabiliyorlar. Son setten birkaç mana fixingi iyi yapan kart örneğini aşağıda verdim.
en_xxRA8Tm7Ya.png en_1UAFvdQu6r.png travelersamu.png 
en_XRlGlWNxmn.png unknownshores.png
Mana Curve: Constructed'da olduğu gibi draftda da mana curve önemli bir yer kaplıyor. Genelde iyi bir curve genelde 2. land dropdan başlayıp (bol miktarda 1-2 mana spellerin olması gerekiyor ağırlıklı olarak creature öneririm.) 6 veya 7. land dropa doğru o manaya özel olarak kart sayısı azalarak azalır. Curve'u iyi ayarlanmamış bir deste elinizi gerçek anlamda bağlayabilir, stabilize edemediğiniz bir board yüzünden aggro oyuncusu tarafından yok edilebilirsiniz. Kısacası destenizi 3 ve üzeri mana ücretine sahip kartlarla doldurayım demeyin, dolduracaksanız board'u stabilize edebilirim diyebiliyorsanız doldurun. En azından hızlı destelerle takasa girebilmek için birkaç 2 drop creature'a sahip olmaya çalışın.
Genel Tüyolar:
  • Elinizde savaş alanını etkileyecek bir kart yoksa kartlarınızı Main Phase 2 veya olabildiğince Instant Speed oynayın. Özellikle ataklar deklare edildiğinde combat trickler ile rakibinizi gafil avlamınız olası. Combat trickler constructed'a göre limited'da çok daha fazla olduğundan hem rakibinizi psikolojik bağlamda da tedirgin edecek doğru kararlar almasını zorlaştıracaksınız.
  • Eğer destenizdeki oyun kazandıracak kartlara güveniyorsanız düşman canavarlarının sağladığı erken tehditleri kendi canavarlarınızla takas etmekten çekinmeyin. Tabi takastan ziyade rakibinizle de yarışabilirsiniz. 
  • Removallarınız muhtemelen sınırlı olacağından küçük tehidtlere harcamayın. Hemen hemen her draft destesinin bir ''büyük balığı'' oluyor. Eğer oyunda çok gerideyseniz ve acilen board'u stabilize etmeniz gerekiyorsa mecburen de olsa removalları kullanın. 
  • Eğer destenizde çok fazla evasion yoksa evasion yaratan veya soft evasionı olan kartlardan birkaç tane destenize koymayı düşünebilirsiniz. Theros'dan örnek olarak bütün canavarlarınıza trample veren yeşil kart var. Bu kart yeşil için çok değerli çünkü yeşilde çok nadiren evasion olur. Bunun dışında renksizlerde kartlarınıza flying veren equipment var bu da çok iyi bir alternatif çözümdür. Ayrıca istediğiniz zaman mananız yettiği takdirde bu evasionı başka kartlarınıza sağlayabiliyorsunuz. Nedeni ise rakibinizde evasion var  ise ve sizde yoksa üstüne oyun tıkanırsa rakip sizi birkaç turda yenme ihtimaline sahip bunu önlemek için siz de kendi tehditinizi oluşturmalısınız.
  • Bazen sinerji yakalayacağım diye bireysel olarak güçsüz kartlarla destenizi doldurmayın. Özellikle top deck'e mecbur kaldığınız durumlarda canınız çok sıkılabilir.
  • Draft oynadıkça tecrübe kazanılan bir şey. Bu yüzden test etmekten korkmayın, en iyi oyuncular bile 0-3 gidebiliyor. 
  • Draft özellikle yeni çıkan setler için iyi bir ekonomik stratejiye sahip. Goldlarınızı draft'a harcayıp rare pick yapabilir, sonra draftlardan gelen gemler ile o setin Mastery Pass'ini alabilir, en son draftlardan kazandığınız paketleri draft oynamayı bıraktıktan sonra (goldları bitirdikten/arta kalan gemleri harcadıktan sonra) toplu açarak çoğu rare'e sahip olabilirsiniz. Tabi ağır constructed oyuncusuyum diyorsanız Wildcard peşinde koşmanız gerekiyor o da paket açarak mümkün. Tabi draft ile infinite gidenler var o ayrı mesele :). 
  • Draft yaparken sürekli curve'ünüzü ve kartlarınızın ne iş yapabileceğini inceleyin. Yeterince Removal varsa Evasion kartları aramaya başlamak iyi bir örnek olabilir. Tabi oyun tarzınızı da hesaba katın.
Eksik, yanlış veya eklenmesini istediğiniz şeyler varsa belirtiniz. Sorularınızı bildiklerim kadarıyla cevaplarım. Umarım ileride oynayacağınız draftlarda size bu konu yardımcı olur. Okuduğunuz için teşekkürler.
[+] 2 üye SatanistKesenKedi nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
Magic: The Gathering Arena - Draft Rehberi - Yazar: SatanistKesenKedi - 11-02-2020, 20:20



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.