04-12-2020, 08:45
(Son Düzenleme: 04-12-2020, 08:49, Düzenleyen: denizreyiz1342.)
(03-12-2020, 19:56)esatdemir098 :(03-12-2020, 17:30)denizreyiz1342 : Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir oynamadığım EU4'e yaklaşan sınavların sebebiyle stres atmak amaçlı tekrar gireyim dedim. Oyun çok değişmiş, AI'ın mental özürlülüğünü bir nebze de olsa düzeltmişler.Öncelikle bu büyüklükteki bir osmanlı 400kdan fazla bakabilir trade idea cıkmışsan ticaret büyük paralar kazanabilirsiniz ve dediğine İspanya henüz koalisyona girmemiş böyle durumlarda sana koalisyon kurulurken daha önceden senin yenebileceüin düzeydeyken koalisyon devletleri onlara sakdır bu şekilde büyük koalisyonları önleyebilirsin
Durumlarım bu şekilde:
Osmanlı oyunum. Hindistan'da küçük topraklarım var. Afrika'da Kilwa'ya kadar indim
Kurulan koalisyon haritası
Fransa ve Timurlar müttefiğim.
Yıl 1709. Hangi tarafa genişleyebilirim?
* Fransa Katoliklerin koruyucusu.
* İspanya'da müthiş bir AE var. İspanya da muhtemelen truce'ı bitince koalisyona katılacak.
* Kilwa'nın altında Portekiz var, sömürgeleri ile baya bir ordu çıkarabiliyor. Tek başıma rahatlıkla alırım ama diğer taraftan koalisyonun bana girişmesinden korkuyorum.
*Kuzey Afrika'da yine Portekiz var.
* Timurlar müttefiğim, onlara girişesim var fakat Timurlar, Rusya ve benim ardımdan en büyük üçüncü orduya sahip. Teknolojide de Avrupa ile aynı seviyede. Koalisyon ile birlikte beni yerler
* Avrupa'da kime savaş açarsam açayım direkt savaş açma ekranında koalisyonun da savaşa katılacağını gösteriyor. Üstüne Fransa da katılınca 1.2M milyonluk orduyla savaşmış oluyorum. Benim ordum 400K
Taktiklerinizi, önerilerinizi bekliyorum. Bir Avrupa fethi yapsaydım müthiş olurdu
400K'dan daha fazla nasıl bakılabilir? Force limit'im 396, ki bu bir sürü bina inşaası ile böyle oldu.
quality
quantity
trade
diplomatic
aristocratic
religious çıktım sanırım. üstüne bir tane de force limit artıran policy var. ekonominin el vermemesinden değil. limit yetersiz
bu estate mekaniğini hiç kullanmıyorum. sadece seize land yapıp allahsızlardan toprak alıyorum. force limit buradan mı artırılıyor?
Teşekkür ederim.
(03-12-2020, 19:17)altnkurt : Koalisyonları dert etmeyecek kadar güçlenmiş olman gerekiyor bu yıla kadar. Doğru idealar ve güçlü bir ekonomiyle Osmanlı uçuk sayılarda asker besleyebiliyor. O kadar büyük bir ordun olunca da genelde hiçbir koalisyon savaş açamıyor. Bu kadar Kuzey Afrika veya Kırım'a zorlamak yerine İran ve Hindistan taraflarına sarksan daha iyi olabilirmiş. Şu aşamada Timur'un arkasındakilerden yiyebildiğin herkesi yemeni önericem sanırım.
Vallahi elimden geleni yaptım. Alabildiğim topraklar bu kadar. Aslında 1600'e kadar çok ivmeliydim, sanırım 1500 sonlarında Viyana'ya girmiştim. Daha sonrasında Avrupa'da genişlemem çok yavaşladı. çünkü çok uzun süre Castile katolik koruyucusu oldu. protestanları ezdiler, neredeyse hiç protestan ülke yok. dolayısıyla kime girsem arkasından Castile geliyordu.
ve evet.. Timurlarla müttefik olmak bir hataydı. teşekkürler