Deutsches Kaiserreich
1860 senesinde tüm Alman ulusları toplanmış, bütün prenslikler birleşmiş, Fransa ile masaya oturulup Madagaskardan feragât edilerek Elsass-Lothringen'deki
Alman ulusu Alman ulusal birliğine katılmıştır. Zollverein gümrük birliği lağvedilmiş, lağvedilen gümrük birliği yerine Avusturya-Macaristan devleti ile
Ticari İşbirliği ve Gümrük birliği antlaşmaları imzalanmış ek olarak dış tehditlere karşı ortak savunma konusunda anlaşmaya varılmıştır.
(Otto von Bismarck, Wilhelm'i Kaiser ilan ederek Alman Reich'ını ilan ediyor.)
*
Reich'ın ilan edilmesinden sonra, Sanayileşme konusunda büyük adımlar atıldı. İmparatorluk 20 yıllık hızlı ekonomik büyüme döneminin sonuna doğru kurulmuş, Alman devletleri çelik üretiminde ve demiryolu yapımında Fransa'yı geride bırakmıştı. 1850'de Kuzey Alman Konfederasyonu'nun kurulması ekonomik büyümenin önündeki engelleri yok etti. Tefecilik yasaları ve iç göç sınırlamaları kaldırıldı. Bismarck ve müttefiki Ulusal Liberaller'in girişimiyle altına dayalı tek bir para kabul edildi. İmparatorluk bankası kuruldu. Çok ortaklıklı şirketlerin oluşmasını önleyen katı kuralları bir yana bırakıldı. Sonuçta 1865-72 arasında toplam 1,4 milyar pound sermayeyle 857 yeni şirket kuruldu, bu sayılar önceki 20 yılın toplamının üzerindeydi. 1865-75 arasında demiryolu ağı iki katına çıktı. On binlerce Alman ilk kez hisse senedi almaya başladı.
*
Dünyayı etkisine alan Sosyalizm Rüzgarları etkisini en güçlü şekilde Reich'da hissettirdi. Reformlar yapılmasına rağmen Sosyal bir hükümet talep eden isyancılar
ve yanlarında ayaklanan komünist devrimciler Reich'ı iç husularda ve dış meselelerde zayıf duruma düşürdü.
1870'den itibaren bütçe tasarısında Ordunun payının düşürülmesi üzerine 1872 Fransız Harbi parlak verdi. Savaş boyunca İngiliz-Fransız Ablukasına alınan Alman limanları ve alım gücünün düşmesiyle Alman savaş yorgunluğunun artması üzerine Almanya harbi bitirme kararı aldı.
Yaklaşık 2 yıl süren savaş 29 Ocak 1874'de ateşkes antlaşmasının imzalanmasıyla sona erdi. Alsas topraklarında uzun süren muharebelerde Sadece Metz'de Alman zaferi söz konusu olurken diğer 2 muharebe bölgesi sonuçlanamadan savaş bitti. Savaş boyunca Fransız tarafı 477 bin kayıp verirken. Reich ve Avusturya-Macaristan 518 bin kayıp verdi. Almanya'yı tiranlıkla suçlayan Fransa, Alsas toprağını ele geçirdiği andan itibaren Elsass-Lothringen'da asimilasyon işlemlerine başladı.
*
Reich'ın çılgınca büyümesi 1872'te ki Fransa harbi ile sona erdi. Tarım ve sanayi fiyatları düştü; net millî hasılanın düşüşü altı yıl durdurulamadı. Yeni kurulan çok ortaklı şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si iflas etti. Borç içindeki Junker'lar Alman pazarına dolan Amerikan ve Rus tahıl fazlasının rekabetiyle karşılaştı. Kırsal Prusya nüfus kaybetti.; 1860'larda 600 bini bulan Kuzey ve Güney Amerika'ya göç edenlerin sayısı 1870'lerde bunun iki katını aştı. Gene de 1870-80 arası sürekli bir bunalım dönemi olmadı. 1880'lerde tarımda değilse bile, sanayide önemli canlanmalar görüldü ve Britanya yeni rakibinin gücünü tanımaya başladı.
*
Bunalım koşulları Alman liderleri 20 yıllık serbest ticaret uygulamasından denetimli ekonomiye dönmeye yöneltti. Yeni döneme damgasını vuran yoğunlaşma oldu. Almanya büyük sanayi, büyük tarım, büyük bankacılık ve büyük yönetim ülkesi hâline geldi. Devlet korumasındaki kartel anlaşmalarıyla pazar bölüşüldü; mamul mallarda standartlaşmaya gidildi; sabit fiyat uygulamasına geçildi. Kartelleşme çelik, kömür, cam, çimento, potas ve kimya sanayilerinde hızla yayıldı. 1870-80 arasında toplam işyeri sayısı yüzde 4,6 ama 10000'den fazla işçi çalıştıran işyeri sayısı yüzde 90 arttı. 1878-79'da muhafazakâr partilerle birleşip Ulusal Liberaller'e sırt çeviren Bismarck ayrıca sanayi ve tarımın gümrük duvarlarıyla korunmasını öngören bir ekonomi politikasını benimsedi. Tarım ürünlerinde gümrük iki kez yükseltildi ve toprak sahibi Junker'lere sübvansiyon sağlandı. Böylece toprak sahipleri, büyük sanayi, ordu ve sivil bürokrasinin üst kademeleri arasında sosyal demokrasiyi ve siyasal özgürleşmeyi önlemeye, ayrıca piyasadaki dalgalanmalardan korunmaya yönelik bir ittifak oluştu.
*
Savaşın ve ekonomik bunalımın izleri hala devam etse de, bu etkileri 0!a indirmeye ve tekrar büyümeye odaklandık.
1865 senesine nüfusumuz 40 milyon
GDP 9,5 K
Kişi başı GDP 23,62
Dünya'daki payımız 12,11%
*
1880 senesinden nüfusumuz 61,6 milyon
GDP 15,9 K
Kişi başı GDP 25,78
Dünya'daki payımız 11,8%
*
Japonya, Kanada, Avusturya-Macaristan, İngiltere ve İtalya'nın hızlı ekonomik patlama ile büyüyüşleri göze çarparken
Rusya, Fransa, Almanya, ABD, Hollanda, İsveç ve Brezilya stagnant bir şekilde büyüdüğü gözlemleniyor.
Osmanlı, Çin, İspanya ve Portekiz ise küçülenler veya büyüyemeyenler kümesinde.
İspanya ve Poretekiz'in tarumar edildiğini var sayarsak. Çinin de medeni olmayışını ne büyük nüfusunu göz önüne alırsak.
Son 15 yılın ekonomik olarak kaybeden devleti maalesef Osmanlı dostlarımız olarak gözüküyor.
*
Reich hükümeti Bismarck'ın realpolitik siyaseti çerçevesinde birkaç yıl önce savaştığı Fransız-İngilizlerle masaya oturup Reich'ın, dostlarının ve Avrupa medeniyetinin çıkarı için Afrikanın taksimi için Kahire Konferansına iştirak etmiştir ve aldığı sonuçtan çok memnundur. İngiliz, Fransız ve Avusturya-Macaristan hükümetlerine itidal gösterip yüzyılın anlaşması konusunda mutabık kaldığı için tekrar teşekkürlerimizi iletiriz.
Kahire konferansı dahilinde bulunan ancak konusu Afrika olmadığı için maddelere eklenmeyen bir antlaşmamız daha vardır.
İngiliz hükümeti ile Togo-Volta'daki taleplerimiz hususunda görüşürken buralardan feragât ettik. Karşılığında ise Alman varlığının Okyanusya kıtasında oluşturulması için anlaştık. Anlaşmaya göre Alman Yeni Ginesi kurulmasında İngilizler bizi tanıyacak ve Askeri-Siyasi yardımlarda bulunacaktır.
(İşaretlenmiş Kısımlar)
*
Reich hükümeti Bismarck'ın realpolitik siyaseti çerçevesinde 3 İmparator ligi antlaşmasını imzalamış, Rusya İmparatorluğu, Alman Reich'ı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında Ticari anlamda ve Askeri olarak dış tehditlere karşı ortak savunma antlaşması imzalanmıştır.
*
Henüz tahtı istilaya alınamayan veyahut bazı esbab icaatıyla zapt ve teshiri vakti ahara taalluk olan aksamın dahi matmahı nazırı olduğu Devletin dairei nüfuzuna girerek, ol devletin mahsulatına sınaiye ve ziraiyesi için mahreç teşkil ve bu suretle tezayüdü servet ve samanına hizmet eylemektedir. Ancak Avrupa devletleri ve bilhassa düveli muazzama arasında bu veçhile bir rekabet ve müsabaka kapıları açılmış olup bu müsabaka zuhuru muhtemel olan münazaanın Avrupa'ca bir muharebe zuhuruna bais olabileceğinden devletler akıbeti gayetle vahim olması melhuz olan bu gibi münazaata meydan bırakmamak için her bir devletin dairei nüfuzu tayin edilerek bu tayin ve tahsis maksadıyla arada sırada iki veyahut müteaddit devletler arasında birtakım itilaf ve tesviyeler hâsıl edilmektedir.
Almanya Devleti ol vakte kadar memaliki mezkûrenin işlerine hiçbir suretle müdahale etmeyip oralarda bir güna hukuk ve menafide bulunmadığı halde, muahheren birtakım müddeiat dermeyanı ile işe girişmeye kıyam eyledi.
*
*
*
*
*
*
Reich olarak Tüm Cihan devletlerini saygıyla selamlıyoruz. Bizimle müzakere etmek isteyen her devlete kapımız açıktır.
Son olarak özellikle belirtmek isteriz ki Güneşin doğduğu topraklar Japonya ve üzerinde güneş batmayan imparatorluk Büyük Britanya ile ilişkilerimizi geliştirmek isteriz.