(26-05-2021, 23:28)Duman : "Ben senin yanında benim ülkemle alakasız bir savaşta savaşayım, sonra sen benim yanımda senin ülkenle alakasız bir savaşta yardım et" demek ileriyi düşünmek olmuyor. İki ülke kendileriyle alakasız savaşlarda müttefiklerine yardım etmişler oluyor. Bizim orada 3. (ben niye bu ülkeyle savaşıyorum? sorusunu soracak) oyuncuyu da düşünmemiz gerekiyor ve bunun yanıtı "çünkü müttefikiz" veya "o da bana yardım etmişti ben de şimdi ona yardım ediyorum" basitliğinde olmadı hiçbir zaman.1- Ben çinde birşey kaybetmedim
Ben olsaydım şöyle yapardımların bir anlamı yok. Ben Mewar'ın yerinde olsam Bahmanilerle birlikte hareket eder Çin'i kuşatmak yerine Hindistan'da toplayabildiğim kadarını toplar sonra Osmanlıyla diplomasi yapardım. Sonuç verir miydi vermez miydi bilemem ama şunu biliyorum yenileceksek bile Oirat için Çin'de değil kendi ülkemiz için Hindistan'da yenilirdik. Mesela Great Horde bunu yapamadı. Tabii ki bu sadece benim bakış açım, farklı oyuncular farklı yaklaşımlar benimseyebilir fakat tekrarlıyorum 2 yanlış 1 doğru yapmıyor. Önceki sayfalarda bunun örneğini verdim, o mantığı biz kabul edersek "o da bana Fransa'ya karşı yardım edecek" diye İspanya'nın Osmanlı'nın yanında İran'a, Timur'a, Rusya'ya asker göndermesine de makul bakmamız gerekiyor. Bu da savaşlarda tüm mantığın çökmesi anlamına geliyor.
2- Bahmanis bana yardım etmeye çok istekli değildi önceki mesajlarımda söyledim. 3 mesaj atıyorsam 1 tanesine cevap veriyordu %60 afkydi. Ayrıca bahmanisle dediğini uygulayıp birazcık güçlenseydik bile timura karşı şansımız sıfırdı.
3- Oiratın diplomasisi onu bağlar ama onun beni Timura karşı ek bir cephe olarak gördüğünü düşünüyorum.
Yani senin politikana göre en azından hindistanda değil hindistanda kesin kaybedicektik.
Malesef ordaki güç dengesinde Timura karşı güvende hissedebilceğim bir alternatifim yoktu. Osmanlıyla diplomasi yapabilirdim ancak 4 topraktım ve osmanlıda avusturyaya toprak kaybediyordu yani Timura karşı çok caydırıcı bir gücü yoktu ki evliliği bile vardı Timurla.
Not: Benim bu yaptığım bu mpde bile bir değil birkaç kez yaşanmıştır. Önceki mpleri saymıyorum bile eğer öyleyse bu kuralın daha bir resmileştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.