
Europa Universalis IV için 1.31.5 yaması çıktı.
Denge Değişiklikleri
- Ticaret merkezlerini seviye atlatmanın gelişmişlik gereksinimi 2. seviye için 10, 3. seviye için 25 gelişmişlik olarak değiştirildi.
- Manufactory binası olan "Impressment Offices" artık yapıldığı topraktaki Gemi İnşa Etme Süresini %10 arttırıp, Gemi İnşa Maliyetini %5 azaltıyor. Salt, Fish veya Naval ürünleri olan topraklarda bu etkiler 2 katı.
- Native devletler artık Edict kullanamıyor.
- Tribal gelişmişlik sayıları artıkı "large city" çağ hedefi için geçerli sayılmıyor.
- Ruthenia ve Rusya artık ana kültürlerini değiştirdiklerinde Çarlık yönetim formuna olan erişimlerini kaybediyor.
- Müslüman teokrasilerin aristocratic ideaları kullanamaması sorunu giderildi.
- Emperor DLCsine sahip olup Common Sense DLCsine sahip olmayıp, parlamentoya erişimi olan bir hükümüt türüne sahip olan oyuncular artık "Summoning the Diet" etkileşimini kullanabiliyor.
- Siberyalılar yeniden göç edebiliyorlar.
- Feodal Teokrasi yönetim formunu artık Zerdüştler de kullanabiliyor. Fakat "Invite Minorities from Abroad" butonunun Zerdüştler için daha az işlevli olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerek.
- Kutsal Roma İmparatoru'nun topraklarının İmparatorluğa eklenmesi şeklinde yapılan değişiklik geri alındı. Dışarıdan biri imparator seçildiğinde ve "revoking the privilegia" reformunu geçirdiğinde ortaya çıkan, imparatorluk dışındaki vasallarıyla ilgili bir sorun giderildi.
- Nahuatl ve Mayan ülkelerdeki dini reformları geçirince gelen "Reform Passed" eventi artık serbest bırakılan bağlı devletler ile çift taraflı ateşkes veriyor.
- Anglikan mezhebindeki ülkelerde artık kadın hükümdarlar da Defenders of the Faith ünvanını alabiliyor.
- Zerdüşt dinine özgü olan "blessing" bonusları güçlendirildi. Yashna artık "-0.05 Yearly Corruption", Haoma artık "+10% Goods Produced Modifier" ve Dakhma artık "10% Construction Cost" etkilerini sağlıyor.
- Zerdüşt ülkelerdeki "Rekindling the Royal Fires" decision'ı artık "major decision" statüsünde ve sahip olduğunuz tüm Zerdüşt topraklarında kalıcı olarak "+20% Manpower" etkisini sağlıyor.
- Aforoz edilmeyi engellemek için gerekli olan papal influence miktarı 50 olacak şekilde değiştirildi.
- Ordu talimi özelliği artık 3. askeri teknolojide açılıyor.
- Artık Vassalization Savaş Sebebi ile açılan savaşlarda, savaş hedefi ülke dışındaki düşmanlar da azaltılmış savaş skoru ile vasalaştırılamıyor.
- "Request Relative as Heir" artık tüm dünyaya size karşı AE vermiyor.
- Galley sınıfındaki gemiler açık denizlerde Heavy Shiplere karşı kaybedecek fakat sahil bölgelerinde ufak bir miktar bonusa sahip olacak şekilde dengelendirildi.
- "Reichskrieg" ile sağlanan Savaş Sebebi ile açılan savaşlarda artık büyük ülkeler de imparatorluğa dahil edilebiliyor.
- Zone of Control ve muharebeden geri çekilirken dönülen toprağın belirlenmesi konusunda bazı sorunlar giderildi.
- Taj Mahal anıtının 2. ve 3. seviyesindeki Prestij sağlayan etki Monthly Splendor sağlayacak şekilde değiştirildi.
- Himeji Castle anıtının 3. seviyede verdiği Defensiveness etkisi %50 olacak şekilde arttırıldı.
- Kremlin anıtındaki local manpower etkisi seviyesine göre %25, %50 ve %100 olacak şekilde arttırıldı.
- Artık anıttan faydalanmak için Zerdüşt dininde olma gereksinimi olduğundan, Baku Ateshgah anıtındaki disiplin etkisi %10 olacak şekilde arttırıldı.
- Budist anıtlarındaki karma artışı etkileri, karma decay etkileri ile değiştirildi.
- Hagia Sophia Katoliklerin de faydalanabileceği şekilde değiştirildi, Papal Influence etkisi eklendi ve Kiev Pechersk Lavra anıtı ile birlikte dengelendirildi.
- Parthenon anıtının gereksinimleri değiştirildi. Artık anıttan faydalanabilmek için ülkenin ve toprağın pagan dininde olması veya bulunduğu toprak Greek kültüründeyken Greek kültürünün benimsenmiş veya ana kültür olması gerekiyor.
- Petra anıtının gereksinimi toprağın Syrian veya Bedouin kültüründe olması ve bu kültürün ülkede benimsenmiş veya ana kültür olması, olacak şekilde değiştirildi. (artık dini bir gereksinimi bulunmuyor)
- Pyramid anıtının gereksinimi toprağın Egyptian kültüründe olması ve bu kültürün ülkede benimsenmiş veya ana kültür olması, olacak şekilde değiştirildi.
- Anıt inşasını Manpower harcayarak hızlandırma maliyeti 7500 olacak şekilde değiştirildi.
- Anıt inşa etme maliyeti seviyesine göre 1000/2500/5000 olacak şekide azaltıldı.
- Fas artık oyuna "Strong Duchies" estate ayrıcalığı ile başlıyor.
- El Escorial, Holy City of Jerusalem, Cerro Rico del Potosí, Kaaba, Great Mosque of Djenné ve Imperial City of Hue oyuna eklendi. Pena Palace anıtı Belém Tower ile değiştirildi.
- Kutsal Roma İmparatorluğu'ndaki "Enforce Religious Unity" diplomatik etkileşiminin sebep olduğu görüş azalışı -25'ten -10'a düşürüldü. Bu etkiden birikebilen görüş azalışı en fazla -100 olabilecek şekilde sınırlandırıldı.
- Borobodur Temple anıtının 1. seviye etkisi -%5 Culture Conversion cost, 3. seviyedeki otonomi azalışı etkisi ise area yerine global etki olacak şekilde değiştirildi.
- Ambras Castle anıtındaki Drill Gain etkisi 1. seviyede +%10, 2. seviyede +%30 olacak şekilde dengelendirildi.
- City of Khami anıtındaki Cost to fabricate claims etkisi seviyesine göre -%10/-%20/-%30 olacak şekilde dengelendirildi.
- Kanbawzathadi Palace anıtındaki Diplomatic Reputation etkisi artık tüm seviyelerde +1.
- Boş politika slotlarına, açılabilir politikanın ücretsiz olduğunu gösteren bir gösterge eklendi.
- "Religious Leagues" harita modu eklendi.
- Anıtlar için harita modu eklendi. (coğrafya sekmesinde)
- Devastation harita modunda artık sahip olmadığınız topraklardaki durum da haritada gözüküyor.
- HRE harita modu ve arayüzünde artık Perpetual Diet olan toprak ta gözüküyor.
- War negotiation tooltip'i artık trust ve favor değişimlerini de gösteriyor.
- National Idealardaki işlevsiz olan etkiler artık hiç gösterilmemesi yerine soluk gri ile belirtiliyor.
- "World Conqueror" başarımı için artık dolaylı olarak size bağlı olan devletler de sizin hakimiyetinizde sayılıyor. (PU devletlerin Koloni Devletleri gibi)
- Malaya devletini kurmak artık oyuncuya National Idealar'ını değiştirip değiştirmemek istediğini soran bir eventi tetikliyor.
- "Flee to Brazil" kararı artık başkentinizin Avrupa'da mı başka bir yerde mi olup olmamasına bakmadan olması gerektiği yere taşıyor.
- İskandinavya ülkesi de artık Norveç, İsveç veya Danimarka'ya(kurulan ülkeye göre) özgü olan eventlerden faydalanabiliyor.
- Portekiz'e özel olan "The Tower of Belem" eventi artık Leviathan DLC'sine sahip olan oyuncularda 500 ducat karşılığında anıtın seviyesini 1 kademe arttıracak.
- Custom ülkeler için seçilebilir 64 yeni idea eklendi.
- "Random Setup" ile oluşturulan ülkelerin sahip olacağı National Ideaların daha tutarlı olmasını sağlayacak bir idea seçim mantığı eklendi.
- Indigenous ve Maritine ideaları kombinasyonu için yeni bir politika eklendi.
- "Appeal to the Old Powers" politikası artık Indigenous ve Trade idea kominasyonu yerine Indigenous ve Diplomacy kombinasyonu ile açılıyor.
- Bologne idealarındaki "Rebellion Against the Papacy" artık Fervor ve Church Power bonuslarına ek olarak +1 Tolerance of the True Faith bonusu da sağlıyor.
- "Austrian Diplomacy" çağ ödülünden artık birleştirilmiş Kutsal Roma İmparatorluğu da faydalanabiliyor.
- "Prussian Discipline" çağ ödülünden artık Almanya da faydalanabiliyor.
- "Swedish Recruitment" çağ ödülünden artık İskandinavya da faydalanabiliyor.
- Tenochtitlan anıtı artık 0.33/0.66/1.00 Yearly Doom Reduction etkisine sahip.
- Versailles anıtı artık bulunduğu bölgeye +1 Unrest yerine -1 Unrest etkisini sağlıyor.
- Savaş dönemlerindeki oyun performansı arttırıldı.
- Naipler artık kendi soylarından olan tahtlar üzerinde hak iddiasında bulunamıyor.
- Parthenon anıtı üzerinde artık toprağa sahip olan devletin dinine göre minareler bulunabiliyor.
- Custom ülkelerin diğer ülkeleri bozmasına sebep olan bir hata giderildi.
- Birthplace of Colonialism enstitüsü artık kolonileştirme yarışında geri kalmış ülkelerde çıkmıyor.
- Kayıtlı bir oyuna geri dönüldüğünde anıt inşasının hızlandırılamamasına sebep olan bir hata giderildi.
- Religious League'den çıkmanın sebep olduğu cooldown süresi artık oyunu kaydedip geri yükleyince sıfırlanmıyor.
- Yakılmış Siberian frontier kolonileri tekrar yapılabiliyor.
- Kutsal Roma İmparatoru lig savaşındayken ve kadın varise sahipken ölünce artık imparatorluk kendini feshetmiyor.
- Zerdüşt bonusu Haoma artık işe yarıyor.
- Savaş sebepleri ve savaş hedefleri ile ilgili bazı hatalar giderildi.
- Linux kullanıcılarında multiplayer oyuna katılırken oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Geçersiz paralı askerler ile ilgili oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Outliner arayüzünde kuşatma tooltipini açınca oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Varolmayan anıtlar ile ilgili oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- HRE incidentları ile ilgili oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Barış anlaşmaları ile ilgili oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Hükümdarın yetenek seviyeleri oluşturulurken oyunun çökmesine sebep olan bir hata giderildi.
- Hükümdarın ölmesi ile ilgili bir senkronizasyon sorunu giderildi.
- Fıkıh mezhepleri ile ilgili bir senkronizasyon sorunu giderildi.
- Vârisin stat sayılarının oluşturulması ile ilgili bir senkronizasyon sorunu giderildi.
- Host ve katılımcının aktif DLClerindeki farklılık sebebiyle oluşan bir senkronizasyon sorunu giderildi.
Önceki Yamalar