Çözüldü: Türkçe Yama
Hata bildiriminden uzaklaşıp, "bence böyle daha doğru çevrilir"e geldiğimizde, "bence öyle değil"lere hazırlıklı olmamız gerekir. Elbette çeviri esnasında birinin aklına gelmeyen daha güzel bir karşılık başka bir zamanda başka birinin aklına gelebilir. Bu şekilde raporlanan ve değiştirilmiş kelimeler de mevcut, bu kelime değişiklikleri de çevirinin kalitesini yükseltip çeviriye katkı sağlar. Buradaki en önemli ayrım, hata bildiriminde - gerçekten bir hata varsa - sorunun direkt olarak düzeltileceği, öte yandan bu gibi önerilerde daha keyfiyete dayalı bir kelime tercih sohbetinin döneceğidir. Özetle, "bence"ler uyuşmayabilir.

Örneğin annoyed için rahatsız olmak yerine sinir olmak kelimesini önermişsiniz. Bana kalırsa bir hükümdar için, kral için "sinir olmak" kelimesinin kullanılması çocukça kalıyor. Koskoca krallık yöneten adamın bir şeye "sinir olduğunu" ifade etmek bana doğru gelmiyor, bana kalırsa imparator bir şeyden rahatsız olur, imparator bir şeye sinirlenir, imparator öfkelenir fakat imparator "sinir olmaz".

Yine bir diğer öneride Swords for Hire için "Kiralık Kılıçlar" önerisi yapılmış, internette kiralık kılıç kullanımı aratıldığında R. A. Salvatore'nin bir kitap serisi ve Kılıç mahallesinde kiralık daireler çıkıyor, bu şekilde bir karşılık seçilen kitap serisinin orijinal adlandırması Swords for Hire değil, Sellswords. Yine bana kalırsa, Swords for Hire için Kiralık Kılıçlar demek motamot çeviri yapmak oluyor, Türkçe'de "bu adam bir kiralık kılıç" diye bir kullanım yok, öte yandan "bu adam bir paralı asker" var. Motamot bir çeviri yaparak Türkçe'de pratikte varolmayan bir karşılığın tercih edilmesi, çeviri iyileştirmesi değil tam tersi bir çeviri hatası olacaktır.

Mülk vermek yerine mülk bağışlamak/hibe etmek denmesi önerilmiş, bu da Türkçe'den uzaklaşılan önerilerden.

Bu Konudaki Yorumlar
Türkçe Yama - Yazar: dark prens - 23-04-2022, 22:05
Türkçe Yama - Yazar: Duman - 24-04-2022, 07:10
Türkçe Yama - Yazar: dark prens - 24-04-2022, 21:10
Türkçe Yama - Yazar: okocpinar - 25-04-2022, 05:47
Türkçe Yama - Yazar: dark prens - 27-04-2022, 01:18
Türkçe Yama - Yazar: Duman - 27-04-2022, 12:42
Türkçe Yama - Yazar: dark prens - 27-04-2022, 18:20
Türkçe Yama - Yazar: Duman - 28-04-2022, 05:45
Türkçe Yama - Yazar: dark prens - 28-04-2022, 17:28

Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.