06-08-2016, 16:38
orası değil önemli olan , ısrarla süren savaşı sürdürdüğünüz yetmediği gibi fransanın peşpeşe osmanlıya savaş açması osmanlıyı batıran asıl önemli faktördü.böyle bir şeye gerek var mıydı? pek tabii inatlaşmanız da buna yol açmıştır ama sürekli sürekli adama savaş açmanız bir sinir harbine yol açmış olmuyor mu? size böyle yapsalar ne yaparsınız? misal ben seni yenecek durumdayım tek başıma. hiç kimse senin savaşına müdahale etmese (ki oyuna girer girmez fransa osmanlı ile ittifak olma diye uyarı çekmeyi de ihmal etmedi, tabiiki bu sözünü kaale almıyorum. istediğim taktirde osmanlı ile müttefik olur ,ve fransanın açtığı humiliate savaşına dahil olabilirdim ) ben de sana sürekli süreli savaş açsam, seni iflas ettirsem ne yapardın ? açık olan şudur ki fransa seni osmanlıya karşı korumuştur. müttefik olmadığınız dönemde bunu yapmıştır.fırsatı bulduğunda da osmanlı ile kendi hedefi doğrultusunda savaşa girmek yerine seni korumak ve osmanlıyı batırmak için hamle yapmıştır.bunu yapmamış olsa muhtemelen sizin savaşınız çok daha kısa sürede bitebilirdi. sen o dönemde fransa ile ittifak olsan ve beraber savaşıp yenseniz yine kısa sürede osmanlıyı bitirebilirdiniz belki de ..ayrı ayrı iflas savaşı oldu mu acaba ?