Etkinlik: EU4 - Haftanın Ülkesi #22: Savoy
1-) İdealardan gelen diplomatik ilişki sınırı harika bir bonus. İnfluance veya Diplomatik idea kasınca 6 adet ilişki sınırına çıkabiliyorsunuz. Bu yüzden oyun başladığında etrafınızda kuracağınız ilişkileri kafanızdan geçirin ve ona göre davranın.
Ben Burgundy İnherit ihtimali için burgundy tarafına yanaşıyorum.Sizin için her ülke potansiyel müttefik. Burgundy-Bohemya-Avusturya-Polonya-Kastilya-Papa-Venedik-Cenova hepsi güzel bir müttefik adayı. Ben oyunlarımda Burgundy Castille Papa ve Bohemya ile ittifak tercih ediyorum. Başlangıç taktiğine gelirsek ;
  • İlk olarak rival seçimlerim Provence-Milan-Switzerland 
  • Oyunların %90'ında Papa efendi Provence kralını afaroz eder ama bazen Fransa Provence ile ittifak kurabiliyor. Bu sebeple sakın size gelen conquer Draguingen görevini almayın. Alırsanız Burgundy sizide savaşa çağırır istediğiniz kazancı alamazsınız. Provence Fransa ile dost olsa bile Burgundy savaş açmaktan geri durmuyor. Fransayı yormasını bekleyip arkasından Provence üzerine savaş açabilirsiniz. Ama dikkatli olun Papa efendide o toprakları gözüne koymuş sizden önce almasın.  
  • Genellikle afaroz edilmiş hedefleri gözünüze kestirin. Benim oyunumda genoa afaroz edilmişti ve Fransa aşırı borçlandığı için yardıma gelmiyordu. Hala venedik ve ferrera ittifakta olmasına rağmen fırsatı kaçırmamak için kendimi zorlayarak savaş açtım. Yaklaşık 12 tane merc basmıştım heralde ek olarak saksonları ve papalığı çağırınca sorun olmadan aldım. Sadece genoa alınınca bile koalisyona girecek ülkeler 3 toprağı almama rağmen girmediler. %50 AE azalımı cidden etkili oluyor. 
  • Erken dönemde Fransa fetihine çıkmayı düşünmekten kaçının. Hem kendisi çok güçlü ordulara sahip hemde aldığınız her toprak toprak sahibine 2 katı AE olarak etki edeceğinden arkanızda sürekli koalisyonda bir Fransa görebilirsiniz. Zaten en fazla 3-4 toprak alabiliyorsunuz değmez. Ama Fransa zor durumdaysa ve illa giricem diyorsanız toprak almaktansa Fransa içerisindeki devletçikleri serbest bırakın. Eğer sınırınız yakınsa zaten diplomatik olarak vassallığınızı kabul edeceklerdir. Ama bundan sonra Fransa ile iyi geçinme durumunuz olmaz. 
  • Kastilya ile dost durumdaysanız Aragon ile düğün olmadan Aragondan istediğiniz toprakları almanız gerek. Yoksa işiniz bir hayli zor olur. Aragon zaten genelde saçma savaşlar açar etrafa. Zayıf bir anında tepesine binin.
  • Ben Burgundy İnherit kaptığımdan hep ikili rota izledim. Yani bir hollandadan bir İtalyadan toprak alarak ilerlemeyi tercih ettim. O sebeple koalisyon sıkıntısı çekmedim. Sizde burgundy düşmese bile kendinize farklı biryerlerde cephe açmaya çalışın. Sürekli aynı yerde fetih yaparsanız bir süre sonra kıpırdayamazsınız. 
  • Yeterince güçlendiğinizde etrafınıza bakmayı unutmayın . Better Relations Overtime veren danışman ile sizin idea'nız birleştiğinde zaten herkes size aşık oluyor. Etrafta bir sürü diplomatik vassal yapacak küçük devletçikler var. Hatta ben bu sayıyı abartıp ilişki sınırım 6 iken 9 a çıkarmıştım. 6 tanesi vassaldı. :)

2-) Yukarıda yazdığım müttefiklikler ile Fransayı rahatlıkla kafesinde tutabilirsiniz. Hatta gereken favor biriktiğinde onun sizden korkması çok daha uygun olur.

3-)Yine yukarıdaki bahsettiğim gibi ilişki geliştirerek oynarsanız sizi herkes seviyor. Elektörlerle dost olursanız imparator olabilirsiniz ama bence gereksiz. Sırf bunun için güçlü dostlardan vazgeçmeye değmez.

4-) Afaroz edilenler üzerinden genişleme tercih edilmeli. Tabi ama önünüzde büyük engeller olucak. Öncelikle Fransa İtalya üzerindeki devletlerden en az birini koruyor durumda olur. Önünüzde 3 seçenek var. İlk seçenek zorla o toprakları alıcaksınız. Kale miktarınız yeterliyse Fransa yardıma gelesiye kadar o toprakları alabilirsiniz. İkinci seçenek Fransa ile müttefik olup onu gereksiz bir savaşa çağırıp dostlarına saldırabilirsiniz. Üçüncü olarakta devletlerin dostu olan başka bir devlete saldırıp onları ikincil olarak savaşa çektikten sonra Fransa ile anlaşmalarını bozmak. Ama ben bunu pek önermiyorum çünkü Fransa yerinde durmuyor 10 sene dolunca yine direk ittifak olur veya başka bir italyan devletini korur.

5-)Benim tercihlerim İnf-Admin-Qulity-Offansive-Arist-Diplo oldu. Devamını puan yetmediğinden alamadım zaten.  Tabi benim amacım Tüm avrupayı almaktı o sebeple bu tercihlerde bulundum. İnf-Admin almama rağmen puan yetmedi diyebilirim. Çok genişlemeyi düşünmüyorsanız Diplomatik ve Trade ideasını tercih edebilirsiniz. Administrive'de paralı asker maliyeti için alınabilir. MP bittiğinde 100 tane bassam bile ekonomi hala artıda kalabiliyordu bu idea sağolsun.
Devlet vassal feedleyebilmek için çok uygun o yüzden influance tercih etmenizide öneririm.

Oyunumun linki
[+] 3 üye Aeschyli nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
EU4 - Haftanın Ülkesi #22: Savoy - Yazar: Redtay - 09-10-2016, 12:13
Haftanın Ülkesi: Savoy - Yazar: Duman - 09-10-2016, 16:33
RE: EU4 - Haftanın Ülkesi: Savoy - Yazar: Justicar - 09-10-2016, 16:54
EU4 - Haftanın Ülkesi: Savoy - Yazar: Aeschyli - 10-10-2016, 12:22

Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi

Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.