beyler söyle acıklayım burda bahsedilenlerin hepsi öngörü tam tersinin olmayacagının kesinligini kim verebilir bana. ingiltereyi kimse desteklemeyip fransayı destekleyenler olunca ingiliz ne yapacak size soruyorum. her dusuncemizi her player dusuncek ve uygulayacak diye dusunmeyelim. bu olur su olur mantıgı ile hareket etmememiz gerek. tam tersini size soyleyim fransaya osmanlının polonyanın danimarkanın felan para ve sub verdigini dusunun. advisor almayıp gemi basıp ana karaya cıkarsa ingilizi kim korucak beyler bunlarıda hesap etmek gerek. ve burada sadece 3 5 ulkeden konusuyoruz diger bolgeleri ve diger devletleride dusunun beyler. oyunda sadece avrupa olmayacak ve ya ingiltere fransa ispanya 3 lusu oynamayacak. afrikada bu yapıldıgı an cok asırı farklılıklar gosterir avrupada denge tutturalım derken diger taraflarda dengeler bozulabilir. ayrıca bu bahsedilen paralar kimisine ordu bastırır kimisine yarabandı bile olmaz herkeste aynı etki olmayacagından bu denli uygulamanın hos olmayacagı kanaatindeyim. yani afrikada 2 ulke sadece birini desteklemek istedi rakibinide kimse desteklemedi size soruyorum nasıl hos olurmu sizce ? duman gerekli acıklamayı yapmıs tam benim demek istedigimi soylemis bi onceki yazısında demiski ' savası dıs etkenler belirler ' ve cok dogru demis. arkadaslar tekrar soylemek istiyorum tek bolgede olayları dusunmemekte yarar var , oralarda denge yapalım derken diger taraflarda dengeler bozulabilir.
genede buyuk cogunluk olsun derseniz karara saygı duyarım benim gorusurum olacaksada ileri donemde olması kanaatindeyim baslangıcta bazı bolgelerde dengeler kurulabilir fakat diger bolgelerde bozulabilir ve herkesi bizim dusuncelerimiz taktiklerimiz ile oynayacak olarak dusunmeyelim. burda teoriler uretiriz o onu destekler bu bunu destekler gibisinden ama oyundaki o devletin playeri onu yapmadıgı an burdaki teorimiz oyunda buyuk sorunlara yol acabilir. altnkurtn dedigi gibi fransa otto guclu devlet ve bunlara akacak para daha cok canlar yakabilirde bunlarıda hesap etmek lazım.
belki soyle olabilir bu denli yardımı develop sınırı koyarak o sınırın altında olan devletlere getirerek kucuk devletlerinde hemen yok olmasına mani oluruz(genede iyi dusunun belki benim kacırdıgım bi kotu durum olabilir). buyuk devletlere yani develop sınırını asmıs devletlere bu denli yardımların yapılması durumları dengeleyebilirde , tek taraflı guc halinede getirebilir.
genede buyuk cogunluk olsun derseniz karara saygı duyarım benim gorusurum olacaksada ileri donemde olması kanaatindeyim baslangıcta bazı bolgelerde dengeler kurulabilir fakat diger bolgelerde bozulabilir ve herkesi bizim dusuncelerimiz taktiklerimiz ile oynayacak olarak dusunmeyelim. burda teoriler uretiriz o onu destekler bu bunu destekler gibisinden ama oyundaki o devletin playeri onu yapmadıgı an burdaki teorimiz oyunda buyuk sorunlara yol acabilir. altnkurtn dedigi gibi fransa otto guclu devlet ve bunlara akacak para daha cok canlar yakabilirde bunlarıda hesap etmek lazım.
belki soyle olabilir bu denli yardımı develop sınırı koyarak o sınırın altında olan devletlere getirerek kucuk devletlerinde hemen yok olmasına mani oluruz(genede iyi dusunun belki benim kacırdıgım bi kotu durum olabilir). buyuk devletlere yani develop sınırını asmıs devletlere bu denli yardımların yapılması durumları dengeleyebilirde , tek taraflı guc halinede getirebilir.