19-02-2017, 22:15
(19-02-2017, 17:56)TR Ace :(19-02-2017, 17:43)Adm : Beyler bende bir kaç konuya açıklık getirmek istiyorum izninizle madde madde ilerleyeceğim.
1) Rusyanın axise karşı savaş açması sanıyorum bazı arkadaşlar tarafından yersiz ve centilmenliğe aykırı bulunmuş öncelikle bu konuya açıklık getirmek istiyorum. Oyunun başından itibaren 1 parça tank dahi üretmeyen kendini sadece savunmaya adamış bir rusya vardı oyunda, aynı rusya yukarıda da değinildiği gibi bazı noktalarda 5 kata varan sayı üstünlüğüne rağmen süre gelen bir saldırı düzenlemek yerine ağırlıklı olarak rakibine göstermelik cephe boyu dürtme saldırıları gerçekleştirdi. Evet Türkiye commitern yanındaydı, evet bir Japon tehditi yoktu fakat atladığınız bir nokta var. Savaşı başlattığım tarihte axis zaten o savaşı kaybetmekteydi. Wonder weapon çalışmalarımı yapıyordunuz savaşın seyrini nasıl değiştirecektiniz anam. Sanki ofansif bir hazırlık yapmışımda savaşın seyrini değiştirmişim gibi bir hava estirmenin bir manası yok ben üşenmedim almanyanın belki 2 yıl sonra edinebileceği tanklara karşı savunma hattı oluşturdum hemide müthiş miktarlarda. Gayet tarihsel oynadığımı düşünüyorum yani tüfek başına 3 adam düşmemesi belkide tarihsel olmadı ama napalım elimde değil. Hayatımda ilk defa USSR ile Allies a land lease yaptım bunuda eklemeden edemeyeceğim.
2)Amerikanın savaşa erken girişiyle ilgili kurallar bana da oldukça mantıklı geliyor. Şahsi kanaatim Amerikanın Fransanın düşüşünden 1 yıl sonra alliesa girebilmesi yönünde ve ayrıca faction dışında military accesse kesinlikle izin verilmemeli tekrar ediyorum verilmemeli.
3)Amerika yada japonya pasifiği domine edemeden yüzünü avrupaya dönememeli bu iki taraf içinde önemli bir nokta neden derseniz. Bu iki ülkenin önce birbirini yemesi gerekiyor. Pasifiği alamadan rusyaya dadanan japonya veyahut japonyaya hiç dokunmadan afrika çıkarmaları yapan gidip maginot tutan amerika görmek hiç hoş değil. Zaten mantklıda değil. Bu iki ülkeden biri AI dahi olsa oyuncu olan taraf önce öbürünü domine etmek zorunda en azından ağırlık o yönde olmalı. Bu kurala her iki ülkenin minörlerle olan savaşları dahil değildir. Amerika güney amerikada Japonya ise Asya, Endonezya ve hatta Avusturalyada dilediğini gerçekleştirebilir. Bu kural daha çok avrupadaki savaşa dahiliyetlerini kısıtlamak içindir. Zaten tarihsel olarakta o savaşın doğrudan bir parçası değiller.
4)Erken başlayan dünya savaşı ve taktik maktik yok bam bam bam anlayışı, axisli arkadaşlar öyle yada böyle tansiyonu düşük tutacaksınız eğer yüksek tansiyon istiyorsanız yanlış taraftasınız sizin olayınız tansiyonu düşük tutmaya çalışmak zaten yapmayın etmeyin oyun kim kazanırsa kazansın 1942 de bitiyorsa bence boşa oynanmış oluyor. Ve bu konuda lafımı esirgemeyeceğim herhangi bir şekilde tansiyon arttırıcı haraketleri anlamsızca sürdüren bir axis bence oyunu sabote ediyordur yapmayın eğlemeyin tatlı tatlı oynayalım şu oyunu.
5)Line art. ve Space Marine zımbırtısı
Öhm. Hepimizin de bildiği gibi tank denilen varlık nesne aletin var oluş amacı piyadeye destek olmaktır. Ama Alamanlar ne yaptı biz bunu sek içeriz hacı bize koymaz boru gibi endüstri var dedi. Panzer tümeni denilen oluşumu icat etti yardır yardır koşturdu heryere, sanki önünden alan var e tabi polonya şok fransa korkmuş kaçıyor rus anaların bağrı yanıyor nedennnn,saçmasapan bir kural gelmiş aha bu tanklar varya tabiri caizse götünüze girecek istesenizde counterlatmayız diyor. Yav arkadaş 2 adet arti kaç with bilinizmi 6(altı) peki 2 adet AT kaç with bilinizmi 2(iki). 2 tane Art I veriyor 60 soft atak 2 tane At veriyor baş bildiğin baş yani 30 Hard atak az bişey piercing. Ha gönül isterki HTD koyalım işimiz görülsün ama yasah kardeşim o da yasah. 3-5 AT atalım yasah kardeşim yasah ee neden oynuyoruz ki oyunu saldıran istediğini yapsın %80 hardness salsın üstümüze bizde molotof atarız artık.
1 incisi tamamen yanlış bir düşünce kural koyma sebebimiz tarihi gidiyorsak tarihsel devam etmek.Sovyetlerin ne yapıp ne yapmayacağı umrumuzda değildi ki zaten o oyunda pek kazanma şansımız yoktu.
USSR ile USA lend lease yapmakta ne kadar tarihsel ne kadar doğru bambaşka bir durum zaten.Tarihsel gittim kısmını tamamen bırakman lazım önce 41 Haziranında Almanya saldırırken bile Almanya saldırmaz diyen bir Stalin var 40'ta Geldim beyler diyen stalin var hangisi ne kadar tarih ?
3 üncü dediğinJaponyadaki oyuncuya bağlı bir kısım özellikle bu oyunda Pearl Harboru aldı Japon aisi diyordu bazılarıda kendisine dikkat çekemeyip bir tümeni bile nerdeyse amerikanın oyalayamayan Japonya bütün adaları elde tutsa hindistana girse ne fark eder...
4)Erken başlatmak vs hepsi konuşulmuş şeylerdi ispanya düşüp tansiyon o kadar arttırktan sonra zaten biz oyalanalım savaş açmayalm demenin bir mantığı yok adamlar gelişiyor sonuna kadar biz aynı seviyede ilerleyemiyoruz açık.
Usta tansiyonu biz yükseltmedik siz kendiniz yükselttiniz ardından da savaşı başlattınız erkenden, oyun başı 2 ülkeye justify attın hatırlatırım tansiyonun ilk nedeni oydu. Ardından odanıza gelip beyler ispanyaya destek atmayalım tansiyon daha fazla fırlamasın teklifime rağmen destek atıp tansiyonu iyicene yükselten italyaydı ki ben o oyun japonyanın erken bir çin harekatından korkuyordum, sağ olsun AI oldukça geçiktirdi o işi. Bizden tarihsellik bekliyorsunuz eyvallah ama durum bir bakım savaşı ne zaman başlatmak zorunda kaldınız ki o kalış tamamen sizin eserinizdir. Evet kurallara her zaman itiraz edilir insan yapımılar ve herkes bir ucundan tutup tükakalayabilmekte buna bende dahilim henüz oyuna başlamadan bir iki itirazımda olmuştu. Evet japonya olsa daha iyiydi. Ve tekrarlıyorum ben o oyun kesinlikle agresif olmayı hedeflemedim oyun boyunca her hareketim savunmaya yönelikti. Piyadelerin ihtiyacı dışındaki üretimlerim 1fighter 1strat 1moto dan ibaretti. Sup arty dışında soft atak desteği olmayan bir piyade ordusu almanya ve balkanlar ordularının doğu cephesi için uygun gördüğü savunmayı gel görki bastırdı.
*İtalya etiyopyayı puppetlamak yerine annexledi sonra serbest bıraktı(Anlamsız wt artışına sebebiyet

*Ard arda 2 missclick sonucu almanya justfy atıp tansiyonu %4 yaptı

*İspanya oyuncusu iç savaşı kaybetti(Hata)

*Güney Afrika kominist oldu(Yasak)

*Savaş tarihsel olarak 7 ay oyun trendini düşünürsek (Bazı focusların tamamlanmak istenmesi) 1 yıl kadar erken başladı.(Tarihsel değil)

*Fransa limanı açık unuttuğu için savunmasında çözülmeler başladı(Hata

*Amerika fransa savaşından 1 yıl sonra savaşa kafa üstü girdi pasifiği pek umursamadı (Tarihsel değil)(1941 sonu giriş ve önceliğin pasifik olması tarihsel olurdu)
*Axis agresif olması beklenen doğu çephesinde savunma yapamayacak durumdaydı
*Allies ve Commitern ciddi rubber oil sıkıntısı çeken ve majorlerinden biri AI olan axise karşı havada oldukça zayıf kaldı
İşte böyle bir oyundu oynadığımız liste uzar gider. Kurallar ;
USSR:
- İdeoloji değişemez.
-39 yılından önce justify war goal yok. Fokus ağacı serbest tabi.
-Tank antlaşmasınız imzalarsanız, Molotov paktınıda imzalmak zorundasınız.
-Benulux yada İskandinavya ülkelerini boostlayamazsınız.
-Berlin-Moscow alliance olamaz!
USA:
- İdeoloji değişemez.
- Operation Black Chamber yapılamaz.
-%40 dan önce garantörlüklerini iptal edemez.
-Venezuela savaşında annex yapılamaz sadece kukla yapılabilir.
-tansiyon %50 olmadan ülke ekonomi yasasını değiştiremezsiniz, Venezuela savaşını Issıe War bonds için kullanamazsınız.
-1939’a kadaar justify war goal yok
-1939’ a kadar military Access yok
-Portekiz savaşına müdahale edemezsiniz.
-Sadece Ally ülkelere katılabilirsiniz, savaş başladıktan ilk 1 yıl içinde savaşa katılamazsınız yada şu şartlar olmalı:
-Fransa yada Sovyetler teslim olmalı
- Axis İngiltere çıkartma yapmış olmalı.
Şimdi gelelim canımı sıkan asıl konuya beyler siz kurallara mı itiraz ediyorsunuz yoksa birilerini keyif kaçıranlıklamı itham ediyorsunuz. Kurallar ortadaydı ona göre oynadık en azından görünürde olan bu, sanıyorum herkes kuralları gördükten sonra ülkesini seçti. Amerika oyunun başında ben minör istiyorum screen alacağım bu lanet ülke başıma kaldı diyordu aynı şekilde bende USSR boş oynar mısın ? Teklifinden sonra USSR seçtim eee olay ne o zaman sanki birileri kuralları kendi lehine hazırlamış gibi davranmanın ne lüzumu var şimdi. Ben herhangi bir kuralı suistimal etmedim, oyunda çok eksiklik vardı buna rağmen müthiş keyif aldım, oyun edilen muhabbetin tuzu biberiydi . Yok abicim canımızı sıkıyorsun sen major oynama diyorsanız, minör oynayayım yok o da olmaz derseniz spec olarak gireyim hiç problen değil. Ben o akşam oyundan çıkarken bunu bir gelenek haline getirip haftada bir yapsak ne güzel olur kafasındaydım, kuralları,dengeleri zamanla oturturuz onlar problem değil. Yeterki şu komite dağılmasın kopmasın