SULTAN I.BAYEZİD HAN
1649 yılının başlarında tahtına çıkan 1.Bayezid han devletin durumunu gözden geçirdi.Gördüğü manzara içler acısıydı.Ordudaki devşirme yeniçeriler sürekli isyan ediyor ,devletin ileri gelen bürokratları hazineyi soyup soğana çeviriyor, devletin tüm ordu kapasitesi kullanılamıyor,askerdeki ordu ise yeterince iyi savaşmıyordu.
ilk iş devletin durumuyla alakalı bazı önemli kararlar alındı.Yeniçeri belasındna sonsuza dek kurtulmayı hedefleyen Bayezid han , kanlı bir baskınla yeniçeri ağasını öldürtüp yeniçeri ordusunun kaldırıldığını duyurdu.Yeni bir ordu kurulacaktı.Ordunun tüm iradesi sultan Bayezid hanın elinde olacaktı.
kısa sürede devlette yapılan bazı değişiklikler meyvesini vermiş , aylık 10 düka artışla ilerlemekte olan hazine para görmeye başlamıştı.
Portekiz savaşı ise tüm şiddetiyle sürmekteydi.
Tlemcen sultanlığının hakı olan toprakları vermeyi ve fransa ittifakını bozmayı kabul eden portekizle barış yapıldı. Bu hanın ilk zaferiydi.
Tlemcen sultanlığının hakı olan toprakları vermeyi ve fransa ittifakını bozmayı kabul eden portekizle barış yapıldı. Bu hanın ilk zaferiydi.
Sıra devletin ordusunu düzenlemeye gelmişti. Herkesin hat piyadeleriyle savaşmaya başladığı , tüfeğin gücünün doruğa ulaştığı devirde , osmanlı ordusu halen süvarilerle ayakta durmaya çalışıyordu. Artık avrupa güçlüydü bu bir önceki savaşta farkedilmişti.Ordu kalabalığı değil kalitesi önemsenmeliydi. Orduya defansif mantık işlendi.(Quantity her kim aldıysa hata etti sildim kaldırdım onu . +%33 ordu limiti ve ghazi ideası olan osmanlıya ai dışında quantity alan yegane insansın )
soyguncu paşaların bir bir kellesi vuruldu.
yeni ortaya çıkan fabrikasyon teknikleri için avrupadan danışmanlar getirildi. ülke fabrikalarla donatılmaya başlandı.
yeni ortaya çıkan fabrikasyon teknikleri için avrupadan danışmanlar getirildi. ülke fabrikalarla donatılmaya başlandı.
Ülkede yapılan yapısal reformlar meyvesini vermiş , halkın Bayezid hana olan güveni gitgide artmaktaydı.
ülkedeki birçok toprağın otonomisi had safhadaydı. Bu toprakalrdan bir kısmını tamemen ülkeye bağlayıp en güzle şekilde yararlanmak gerektiği ortada..
Son hız ülke kalkındırılmaya çalışılıyor.
Doğuda gitgide büyüyen bir tehlikeye karşı artık önlem almanın gerektiği düşünülüyordu. Yeni hedef belliydi.Persia!!
Saçmasapan ülkelerdeki garantiler kaldırılıp yeni ittifak arayışlarına girişildi.
Son hız ülke kalkındırılmaya çalışılıyor.
Doğuda gitgide büyüyen bir tehlikeye karşı artık önlem almanın gerektiği düşünülüyordu. Yeni hedef belliydi.Persia!!
Saçmasapan ülkelerdeki garantiler kaldırılıp yeni ittifak arayışlarına girişildi.
persia seferindne hemen önce kuzey afrikadaki köhne kabile devletini ortadan kaldırdık.
Artık sıra persiaya geldi.Sultan haklıydı . Pers ordusu çetin çıkmıştı. Önlem alınmasa ilerde büyük problem yaratacağı ortadaydı.
Artık sıra persiaya geldi.Sultan haklıydı . Pers ordusu çetin çıkmıştı. Önlem alınmasa ilerde büyük problem yaratacağı ortadaydı.
yahudi bankerlerden bir miktar borç alıp fabrikasyon teknikleri ülkemize kazandırıldı.
pers savaşında görüldü ki ordu kalitesini artırmak halen elzemdi.
fazla toprak almadan pers savaşından çıkıldı. ordu yorgun ülke yorgundu.
Kuzey afrikada kalan bir portekiz kalesi tehditle ele geçirildi.Avrupa titremeye başlamıştı.
Anlaşılamayan bir sebepten ülkenin veliahdı ölmüştü. yerine yeteneksiz bir veliahd önerilmişti. Çok zaman geçmeden bu önerilen veliahdın , önceki veliahdı zehirlediği anlaşıldı.Tiz boğdurulsun dedik (hunting accidentle 2-4-5 öldü, yerine 3-1-2 geldi :P kovdum)
yeni bir veliahd seçilmeliydi. yetenekleri ile göz dolduran küçük oğlumuz bu makama en uygun kişi. Umuyoruz ki taht oyunlarına kurban gitmez.(bu da ölecek diye baya korktum )
Bir zamanlar bizim topraklarımızda kurulan horosan hanlığı persler tarafından yutulmak üzereyken son toprağını ele geçirip bize bağlı bir hanlık haline getirdik. Perslerden bu toprakların öcü alınacak.
pers savaşında görüldü ki ordu kalitesini artırmak halen elzemdi.
fazla toprak almadan pers savaşından çıkıldı. ordu yorgun ülke yorgundu.
Kuzey afrikada kalan bir portekiz kalesi tehditle ele geçirildi.Avrupa titremeye başlamıştı.
Anlaşılamayan bir sebepten ülkenin veliahdı ölmüştü. yerine yeteneksiz bir veliahd önerilmişti. Çok zaman geçmeden bu önerilen veliahdın , önceki veliahdı zehirlediği anlaşıldı.Tiz boğdurulsun dedik (hunting accidentle 2-4-5 öldü, yerine 3-1-2 geldi :P kovdum)
yeni bir veliahd seçilmeliydi. yetenekleri ile göz dolduran küçük oğlumuz bu makama en uygun kişi. Umuyoruz ki taht oyunlarına kurban gitmez.(bu da ölecek diye baya korktum )
Bir zamanlar bizim topraklarımızda kurulan horosan hanlığı persler tarafından yutulmak üzereyken son toprağını ele geçirip bize bağlı bir hanlık haline getirdik. Perslerden bu toprakların öcü alınacak.
Bir süreliğine yönümüzü batıya çevirmenin vakti geldi.litvanya hanlığının ülkeye katılım süreci tamamlanmıştı.yeni hedef seçildi. Polonya krallığı.
Hızlıca polonyaya girildi.
Hızlıca polonyaya girildi.
Savaş sonucunda tahttaki kralı indirilip yerine bizim istediğimiz bir kişi kral seçilerek polonya yeniden yapılandırıldı.(Kısacası corelarına sebep annexleyip saldım arkadaşlar)
Hindistan yöresindeki bazı tüccarlar bizden yardım istediler . Bu isteği geri çeviremezdik. Hemen ilgili devletle iletişime geçilerek savaş çıkmadan bu sorunu çözmeyi teklif ettik. Kabul edildi.
Orduda yaptığımız reformlar meyvesini vermeye başladı.Başabaş bizimle mücadele eden pers ordusu kağıttan askerler gibi önümüzde diz çöker hale geldi.
Sapkın perslerden tüm horosan topraklarını almayı bildik.
gittikçe zenginleşiyoruz. Hazinemiz doluyor taşıyor.
Horosan yeterince büyüdü. Artık anayurda katılmaya hazır .
Yüzümüzü tekrar batıya çevirdik. Kutsal Roma İmparatorluğundaki karışıklığı değerlendirip vassalımız polonyanın hakkı olan toprakları geri almalıyız.
Prusya savaşı bitimi , artık anayurt çalışmalarına hız vermeliyiz. Değerli toprakları corelamaya devam ediyoruz.
Horosan yeterince büyüdü. Artık anayurda katılmaya hazır .
Yüzümüzü tekrar batıya çevirdik. Kutsal Roma İmparatorluğundaki karışıklığı değerlendirip vassalımız polonyanın hakkı olan toprakları geri almalıyız.
Prusya savaşı bitimi , artık anayurt çalışmalarına hız vermeliyiz. Değerli toprakları corelamaya devam ediyoruz.
Polonyanın tüm topraklarını ele geçirdik. heyecanım had safhada. Sanırım kalbim bu heyecana dayanamayacak. Oğlum ben ülkem için elimden gelenin en iyisini yaptım. Artık tüm mülküm senindir.
Vasiyetim odur ki (gece yazılacak save atılacak)