Bale
#1
BALE

Bale dansı tarihçesi, dans fiziği üzerine yorumlar, ünlü balerinler ve ünlü bale klasik müzikleri.

1. Tarihçe

Kelime köken bakımından İtalyanca 'dans' anlamına gelen 'ballo' ya da 'balletto' sözcüğünden türetilmiştir. Mimik, müzik, duygu, dekor sanatlarının ilerî düzeyde birleşerek oluşturulan gösteriye; belli figür ve adım atışlarına sahip, dans ağırlıklı tiyatrâl bir gösteri türü.

İtalya'da 'rönesans' döneminde ilk olarak ortaya çıkmıştır. 'Mim' sanatçılarının gösterilerinde uyguladıkları dans adımları vâsıtâsı yardımıyla günümüze kadar gelmiş, belli başlı zûmreler tarafından onay görülen hareketler ile harmanlanmış ve bugünkü balenin temellerini oluşturmuştur. Çıkışında koreografik bir düzeni olmayan bale, Dominic de Piacenza ve Antonio Cornazzo'nun koreografik kompozisyon denemeleriyle yeni bir hâl almış, 1581'de "Beaujoyeux" adlı 'Le Ballet Comique de la Reine' sahnesiyle gösteriye atılmış.

Fransa'da IV. Henry tarafından desteklenen bale tüm Avrupa'ya, oradan da 16. ve 17. yüzyılın sonlarında da Danimarka ve İsveç'e kadar yayılmıştır. Balenin altın çağı kendisi de iyi bir dansçı olan XIV. Louis döneminde başlamıştır. Bu döneme kadar halk tarafından dans edilirken bir kez profesyonel dansçılar kostüm maske ve peruklar kullanarak dans etmeye başlamışlardır. 18. yüzyılda bale tamamen kendini opera sanatından soyutlayarak özgür bir sanat formuna kavuşmuştur. Bunun da tohumları George Noverre trafından atılmış ve bugün sahnede gördüğümüz bale sanatı onun koyduğu kurallar üzerine kurulmuştur.

Yardımcı Kaynak: Wikipedia

2. Dans Fiziği

2.1 Bazı Fiziksel Kelimeler

Velocity (Hız) (v), Momentum (P), Force (Güç) (F), Açısal hız (w), Açısal momentum (L)

2.2 Kuvvet - Momentum Değişimi
  • Ne kadar zorlayıp iterseniz momentum o kadar değişir.
  • Ne kadar iterseniz momentumdaki toplam değişim büyür.
  • Toplam Momentum = Güç ile toplam sürenin çarpımına eşittir.
Bir şeye dokunmazsak, hızı değişmez. Olağan cisim. Büyük momentumlu bir cisimi ise durdurmak çok zordur. Aynı şekilde yine bir şeye dokunmazsak, yönü de değişmez. Demek ki bir şeyin hızını ve yönünü değiştirmek için kuvvet uygulamak lâzımdır.

2.3 Net Kuvvet

Görsel

Yerçekimi ve hava yolundaki hafif sola itilme; hava yolunda giden bir arabanın hissettiği iki kuvvet. Net kuvvet ise arabanın momentumundaki değişime neden olur.

Buradan yola çıkarak, bir dansçıda net kuvvet: Yerçekimi olarak aşağıya, zeminden destek aldığı için etki-tepki yasasından dolayı yukarıya, zeminden sürtünmeye sahip olduğundan yana doğru.

2.3.1 Santrifüj

Görsel

Bir şeyin dönerken onu merkezden dışarıya doğru iten kuvvet.

2.3.2 Tork

Görsel

Bir şeyin dönmesine neden olan merkez dışı kuvvet.

2.4 Statik Denge

Görsel
  • Net güç sıfır olması. (Yoksa momentum değişimde olur ve düşülebilir)
  • Net tork sıfır olması. (Aksi hâlde açısal momentum değişebilir ve düşülebilir)
Ağırlık merkezi ise bir noktada dengelenmedir.

Ağırlık merkezine bir örnek:

Görsel

Daha karışık bir örnek:

85ce90ed5cc44b1693efb2470c6eaef2.png
Bu üstteki resimde basit vektörel toplam yapılmaktadır.

2.5 Dönme

Yavaş dönüş: Statik denge korunumu.
Hızlı dönüş: Dönüş ekseni.

...

Devam edecektir.
[+] 4 üye Bulbadox nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
Bale - Yazar: Bulbadox - 25-04-2017, 01:42



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.