29-09-2017, 12:50
(29-09-2017, 12:34)Aeschyli : Çini oyun sonu olmadanda rahat yenebilirsiniz. Herhangi bir horde devlet bunu rahatlıkla başarabilir. Yapmanız gereken şey tribute altında mingi çevrelemek ve bi süre sonra tribute kırmak. Mandete etkisi 0'a indiğinde Ming sizin yenebileceğiniz kadar zayıflayacaktır. Sizin ordularınızdan 2 katı fazla ordusu olmasına rağmen rahat rahat pataklayabilirsiniz. Ming'in asıl can sıkıcılığı kendi bölgesi dışına nüfuz edebilmesinde. Mesela benim şuan oynadığım oyunda qırat nogay sınırına kadar fethetti ama hiçbir şekilde tehtit edilemiyor. Ming koruması altında viyanaya kadar gitse ses çıkmayacak gibi görünüyor.
Maalesef işte bu da oyunu dengesizleştirmiş. Benim bu oyunumda da Oyrat Astrahan'a kadar geldi. Adama dokunulmuyor. Bunun katiyen düzeltilmesi lazım. Eskiden Ming parçalanırdı şimdi tövbe estağfurullah ilah gibi bir şey olmuş. Çin'i işgal edemiyorsun. Asia Conquest hayal olmuş. Asia Conquest için önce Çin'i yok etmek gerekiyor.
Ayrıca şu Ming 1444'te en güçlü devletti diyenlerin açıp bir tarih okumasını rica ediyorum. O kadar güçlüydü de Allahın barbarı Mançulara niye yenildiler? Kaldı ki onları yenen mançular da Avrupalılardan defalarca tokat yedi.
19. yüzyılda kadar Avrupa'nın Çin'e nüfuz edememesinin sebebi Afrika'ya edememesinin sebebiyle aynı. Çin'in süper ötesi gücü falan değil. Avrupa'nın kendi yapısal, siyasi ve demografik sorunları. Düşünün ki 25 milyon nüfuslu Fransa din savaşında on binlerce Huguenot'yu katledebiliyor ama koca Luisina arazisi için 100.000 kişi bulamıyor gönderecek. O 100.000 kişinin gideceği yerde de devlet mevlet yok ha.
Kısacası Mandate of Heaven Ming'i yenilmez yapmış bu da oyunun dengesini muazzam bozmuş. Adam hiç bir şey yapmadan benden fazla puan kazanıyor.