Sohbet: RetroOyun Sohbetleri #3: "90'lı Yılların Strateji Oyunları"
#1
Warcraft_inline.jpg
RetroOyun Sohbetleri #3 "90'lı Yılların Strateji Oyunları"

1990'lı yıllar oyun dünyasında bir çok devrime şahit oldu. Bir çok yeni oyun türleri ve tarzları evrildi. 3D hızlandırma donanımları sayesinde oyunlarda "üçüncü boyuta" tam anlamıyla geçildi. CD'nin icadı ile gerçek yada render videolar, ve yüksek kalite sesler oyunların içine entegre oldu. Strateji oyunları da bu yıllardan nasibini alarak büyük değişimler geçirdi. 

90'lı yıllardan önce de bir çok strateji oyunu elbette vardı. Zaten strateji türü keskin bir sınırları olmadan çok geniş bir kümeyi kapsıyor. Fakat 1992'de Dune II'nin çıkışı ile strateji türü yeni ve güçlü bir alt segmente kavuştu. Buda RTS dediğimiz Real Time Strategy yani Gerçek Zamanlı Strateji türü oldu. Ardılları gibi sıra tabanlı bir formattan farklı olarak Dune II'de oyuncu rakip bilgisayara karşı eş zamanlı olarak hamleler yapıyor ve bu hamlelerin karşılığını alıyordu. Derine indiğimiz zaman aslında her RTS bir sıra tabanlı stratejidir. Fakat her mikro saniye bir tur mantığında işlediğinden süreç eş zamanlı olarak bize yansır. Dune II'de işte bu kırılmayı yaşatarak RTS oyunlarının kapılarını araladı.

Bu sohbetimizin konusu elbette ki sadece RTS oyunları yada Dune II değildir. Dune II, sektörde ayrı bir kilometre taşı olduğu için bahis etmekte fayda gördüm. Gelelim konumuza, RTS olsun yada olmasın 90'lı yıllar strateji oyunlarının yükselen çağıydı. Dune II, Warcraft, Starcraft, Command&Conquer, Age of Empires, Civilization ve Simcity gibi serilerin doğuşuna veya yükselişine tanıklık ettik. Bugün bu sohbet konusunda bu oyunlar üzerine değinelim istiyorum. Lafı fazla uzatmadan konuyu başlatalım ve hoş bir sohbet ortamı yaşatalım. Referans olması açısından bazı anahtar sorularla sizleri baş başa bırakıyorum. Bu sorular sizleri kısıtlamak için değil, yol göstermesi için konumlandırılmıştır. 

- 90'lı yıllarda ki Strateji oyunları ile günümüzde ki oyunları kıyaslarsanız oynanış açısından ne tür farklara rastlarsınız?

- Bu dönem oyunların çağdaşı oyunlara göre 3D'ye uzun bir müddet geçmeyip, izometrik 2D formatını tercih etmiş olması bir artı mıdır?

- Westwood, Blizzard, Enseble gibi stüdyolar Milenyum sonrası neden başarısız oldular?

- Civilization gibi sıra tabanlı strateji oyunları yükselen RTS'lerden sizce ne kadar etkilenmiştir?

- Bu yıllarda aktif bir strateji oyuncusu muydunuz? Eğer öyle ise hangi yapımları deneyimlediniz?

Bu konu StrategyTurk Retro Kulübü Bünyesinde Açılmıştır. 
@napolyon94 , @Kirpi , @25itroy25 , @Ecdad Computer@altnkurt ,@fff7 , @Voidian@Belendithas@Filsuk , @Rzenma , @Yolgezer  , @Faramir , @altnkurt , @Akhilleus

Eh konuyu da açtığıma göre, ilk yorum ile başlıyorum. 

Öncelikle yaşım itibari ile oyunlara hali hazırda 1990'ların sonunda kısmen başlayabildim. Bu dönem oyunlarından Simcity 2000 ve Age of Empires 1 ve 2'ye aşinayım. Dune II'yi seneler sonra deneyimleme şansım oldu. Yine Warcraft 1'i de eski PSP cihazımda deneyimlemiştim. C&C serisine ise Red Alert 2 ile başladığımdan öncesini pek bilmiyorum. Gelelim deneyimlediğim oyunlara.

  Öncelikle Simcity 2000 TV'ye taktığım atari(NES yada SNES'di) ile oynamıştım. Çocukken ben pek beceremediğimden benden yaşça büyük kuzenim oynar ve ben izlerdim. Günümüzde ki şehir yönetim oyunlarına nazaran hayli sığ ve kısıtlı olduğunu hatırlıyorum. Geçenlerde tekrar baktığım zaman biraz yanıldığımı kabul etmeliyim. SNES'in kapasitesinin hayli üzerinde bir içeriği oyuna entegre etmeleri beni şaşırtsa da oynanış yönünden hayli başarısız buldum. 

 Age of Empires 1 ve 2 ile 2005 gibi geç bir tarihte tanıştım. O zamanlar eve internet bağlatmış ve ilk iş olarak da arama motorlarına "oyun indir" yazarak madenlere dalmıştım. AoE1 ile böyle tanıştım, sanıyorum 50mb boyutunda olmasından demosunu indirmiştim. O sıralar oynadığım C&C Generals'e göre daha ilkel gelse de sevmiş ve demonun suyunu çıkartmıştım. Akabinde AoE2 demosu ile de uzun süreler geçirmiştim. Tutorial ksımında ki 7.bölüm de William Wallace ile kaç defa İngilizleri yendim bilmiyorum. Fakat o dönem demolar bana yetiyordu. Taki bir alışveriş merkezinde AoE oyununu orjinal kutulu olarak görene kadar. O  yılın sonunda 15 milyon lira hem AoE1 hemde AoE2 nin olduğu paketi almıştım. İşte o zaman bu oyunların ne kadar geniş bir içeriğe sahip olduğunu anladım. Bugün hala kutusunu gözüm gibi saklarım. Ahanda fotoğrafı aşağıda. 

zn27449hs68v.jpg

DuneII bana fazlasıyla C&C serisini anımsatmıştı. C&C komple Dune II üzerinden yükselmiş gibi. Warcraft'da öyle fakat 3. oyunuyla o hayli evrilmiş duruyor. 

90'lı yılların strateji oyunlarına şöyle bir baktığıdma genelde zayıf bir çoklu oyuncu desteği, ciddi bir "late game" sendromu yaşadığını görüyorum. Genelde haritalar da kaynaklar biter ve oyun uzarsa sıkıcılaşırdı. Ayrıca o dönem ki oyunlarda onlarca farklı medeniyet olmasına rağmen genelde bu medeniyetler birbirinin aynısı olurdu. yine de grafikleri diğer oyun türlerinden hep daha özenli gelirdi bana. Ben ilk AoE II'deki deniz grafiklerini gördüğümde dibim düşmüştü. Ne kadar gerçekçi ve güzel görünüyor diye iç geçiriyordum. O deniz grafiğini aşağıya koyuyorum, bir de siz yorumlayın. 

latest?cb=20110728041644
[+] 5 üye napolyon94 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
RetroOyun Sohbetleri #3: "90'lı Yılların Strateji Oyunları" - Yazar: napolyon94 - 08-06-2019, 02:32



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.