Ma ve Gestalt nedir? Göz ile Beyin Arasındaki İletişim
#1
Ma sudur dağılın. :winktongue:


From wiki:
Japonca "ma" kelimesi kabaca "duraklama", "boşluk", "boş alan"  ve "iki yapısal malzeme arasındaki boşluk" boşluk olarak çevrilir. Bilinçli bırakılan boşluk olarak kullanlabilir. Türkçeye nasıl çevrilir onu bilemiyorum. Konumuz bu değil ama kelimenin çince kökenli olduğu iddiaları da vardır.

     Ma konsepti birçok oyun, film, anime ve resimde  hatta mimaride doğru ve yanlış kullanılmaktadır. Ma anlatılması oldukça güç bir konsepttir ama yaşadığınız anda anında anlarsınız. Bir aksiyon oyunu oynuyorsanız non-stop aksiyon sizleri soluksuz bırakacaktır. Eğer bu aksiyon sürekli devam ederse mide bulantısı, baş dönmesi gibi semptomlara bile neden olur. Ma bu non-stop aksiyon arasındaki anlık nefes alma alanıdır. Ma beyine verilen "pause"dur.

     Ma rahatlama geri yaslanma, beynin algıladı milyon frame'i incelemesine fırsat tanımaktır. Call of Duty oyuncuları ne demek istediğimi anlamıştır belki. Duraklama olmaksızın süren aksiyon beyninizi öyle bir yorar ki hissizleşebilirsiniz. Bazı insanların buna dayanıklılığı daha iyiyken bazılarınınki kötüdür. Transformers filmlerinde ekranın sağından solundan sürekli bir şeyler fırlar. Bu ma kullanılmamasıdır. Kameranın yani frame'in focusunu kaybettirir. İşte bu filmi izlerken ağzınızdaki o acı tad ma'sızlıktır. Beyniniz nereye odaklanacağını şaşırır. Bunu basit bir şekilde test edebilirsiniz. Boş bir A4 kağıdına bakın nereye odaklanacağınızı bilemezsiniz. Ama kağıdın ortasına bir nokta koyun. Gözünüz ilk olarak noktaya bakar. Ma bu olayı tersi denebilir. Boş bir kağıt yerine dolu bir ekran düşünün. İyi kullanılan ma beyninizin odak gücünü artırır.

     İnsan beyni hala anlaşılmayan oldukça kompleks bir organdır. İşleyişi anlaşılmayan sadece teoriler ortaya sürülen birçok çalışma şekli vardır. Göz ile beyin arasındaki çapraz bağ ve insanların nesneleri idrak etme şekli üzerinde birçok teori vardır. Misal bunlardan biri insanların karman çorman bir resme baktığında ilk farkettiği şeylerden birinin gözler olduğudur. Bunu ilk jeolojik devirlerden geldiği teorisi vardır. İlk devirlerde sürekli avcı ve av olan insanlar etrafalarında sürekli bir yüz dolaysıyla göz aradığı iddia edilir. Teori bu avcı-av genin nesilden nesle aktarıldığıdır. Bir başka teori ise insan beyni bütün oluşturarak çalışmayı sevdiğidir. Basit aşina olduğu şekilleri hızlıca tanır. Özetle beynin cahcesinde o şekiller vardır onları hızlıca tanır. RPG oyunlarında kullanılan bir başka konsepte getirir bu bizi. Oyunda oyuncunun takip etmesini yada hızlıca idrak etmesini sağlayacak nesnelerin basit şekillerle dizilmesidir. Misal düşman NPCleri kare, yuvarlak veya üçgen gibi bir basit şekillerle RPG dünyasına konulması beyine verilen mesajdır. Beyin bu gruplaşmayı hızlıca tanıyıp düşmanı tanımayı ve takip etmeyi kolaylaştırır. Bu yerleştirmeler oyuncuya verilen bir üstünlüktür.Bu konsepte gestalt denir. Sadece oyunda enviroment düzenlenirken değil karakter dizynında da kullanılır. Konumuz her ne kadar oyunlarda gestalt kullanımı olsada gestalt psikolojiden reklamlara kadar birçok alanda kullanılır. Rorschach ve gestalt psikoloji testleri yapımında kullanılırlar.

Görsel
mosaic-ii-300x263.jpg
https://www.gamasutra.com/blogs/SitaVrie...t_laws.php

Animelerde MA:
Görsel
Hayao Miyazaki

Sizlerde bu konu altında ma'yı doğru kullanan ve insanı fiziksel yada zihinsel olarak kullanan yapımları tartışabilirsiniz. Ma konsepti hakkında yorumlar yapabilirsiniz. Bulduğum resimleri ve videoları ekleyeceğim.
[+] 5 üye fff7 nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
 


Bu Konudaki Yorumlar
Ma ve Gestalt nedir? Göz ile Beyin Arasındaki İletişim - Yazar: fff7 - 08-09-2018, 15:22



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.