ABD'li aktris Alyssa Milano'nun 15 Ekim 2017'de attığı bu tweet dünya çapında ilgi gördü ve paylaşıldı. #MeToo hareketi altında on binlerce insan belki de en yakınlarıyla bile paylaşmadıkları taciz/tecavüz olaylarını Twitter'da tüm dünyayla paylaştı.
Olay aslında Hollywood'u şoka uğratan Harvey Weinstein skandalına dayanıyor. Çok sayıda insan, ünlü yapımcı Weinstein'a cinsel tacizden ötürü suçlamada bulunmuştu. Suçlamaların ardından kendi şirketinden kovulan Weinstein, Oscar Akademisi üyeliğini de kaybetti.
Daha sonra Avrupa Parlementosu'nda Terry Reintke, diğer erkek vekiller tarafından nasıl tacize uğradığını anlatmıştı. Aynı şekilde tacize uğradığını söyleyen kadın vekillerin sayısı artınca parlemento bu olaya el atmaya karar verdi. Bu tip olayların araştırılması ve aydınlatılması için bağımsız bir komite kuruldu.
Hollywood'da düzenlenen MeToo yürüyüşü için yüzlerce insan bir araya geldi. Daha sonrasında İsviçre'de MeToo yılın kelimesi seçildi. Time dergisi "Person of the Year" olarak MeToo hareketinin öncüleri Taylor Swift ve Ashley Judd gibi isimleri kapağına koydu. Altın küre ödüllerinde de yine cinsel taciz vakalarını protesto etmek amacıyla ünlüler siyah kıyafetler giydi.
Bunlara karşın birçok kadın ve erkek vatandaş da bunların erkeklere karşı bir ayrımcılık ve karalama kampanyası olduğu gerekçesiyle Le Monde gazetesine yüzlerce mektup yazdı ve eleştirdi. Olayın medyaya yansıyan yüzü büyük ölçüde ünlüleri içeriyor ve asılsız iddialarla hedef aldığı kişiyi karalama amacı güdüyordu. Diğer tarafta halk tabakasındaki insanların yaşadığı vakaların önemsenmediği de şikayetler arasında.
Bu olayın bizi asıl ilgilendiren tarafı Sony'den de bu harekete destek geliyor olması. Konsolda bulunan tüm oyunları kapsayacak şekilde yeni bir cinsel içerik standartı getireceğini duyuran Sony bu tarz bir olayda hedef konumunda kalmak istemiyor. Özellikle Japon pazarından gelen anime temali cinsel içerikli yapımların Amerikan pazarında gördüğü tepkiden dolayı Sony rahatsız olduğunu belirtti. Madalyonun diğer yüzünde ise Sony'nin bu kısıtlamalar ile geliştiricileri baskı altına almaya çalışması geliştiricilerden büyük tepki aldı. Kamuoyundan aldığı eleştiriyi geliştiricilerin üstüne kusan Sony henüz bir anlaşma sağlayamadığı için yeni içerik politikasını yazılı olarak sunmadı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sic Parvis Magna