1933 - Einstein'dan Atatürk'e mektup
#1
Berlin Üniversitesi’nde ders vermekte olan Einstein, Nazilerin etkilerini artırmalarının ardından Almanya’da daha fazla kalamayacağını görmüş ve Paris’e geçmişti. Radikal Gazetesi'nin 17 Eylül 1933’te Almanya’daki Yahudi profesörleri kurtarmak amacıyla bu mektubu Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’na gönderdi:

Altında imzası olmasına rağmen, mektubu kaleme alan Albert Einstein değil OSE yönetimiydi. Özel sekreterinin açıkladığına göre Albert Einstein 17 Eylül’ü kapsayan 10 gün boyunca Paris’te değildi. Albert Einstein imzası ile gelen mektup, onun kişisel değil ama resmi bir mektubuydu.

Başbakan, bu mektubu alınca kendi el yazısıyla kenarına bir not düşüp Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip’e göndermişti. Ama sonra ortaya çıkan sonuç olumsuzdu. Başbakan İsmet Bey, Einstein’ın isteğini reddetmiş.

Atatürk devreye girmiş ve kapıları sonuna kadar açmıştı. İlk bilim insanı grubu geldiği zaman onları Dolmabahçe Sarayı’nda konuk İran Şahı şerefine verilen bir ziyafete davet eden de oydu. Hepsiyle tek tek görüşmüş, onlara hoş geldiniz demişti.

Einstein'in Mektubu ve Inönü'nün yanıtı 



Einsteinin_Ataturke-mektubu.jpg


Sami M. Günzberg, a Jewish Turkish dentist, was attending an International Conference in Paris of the Union for the Protection of the Well-Being of the Jewish Population (OSE). It was there that he would meet Albert Einstein, the Honorary President of the organization, and together hatch a plan.  Einstein would write a letter to the Prime Minister, Ismet Inönü, “… I beg to apply to your Excellency to allow forty professors and medical doctors from Germany to continue their scientific and medical work in Turkey. 

The above mentioned cannot practice further in Germany on account of the laws… in granting this request your Government will not only perform an act of high humanity, but it will bring profit to your own country.” Einstein’s letter is dated September 17, 1933. By September 30, Günzberg would personally translate Einstein’s letter into Turkish, and with a cover letter of his own, submit it to the Turkish Government. 

Inönü’s handwritten message at the bottom of the letter reads, “Their salaries will be unaffordable for us.” He rejects the offer.

But when Ataturk hears about the letter from Einstein, he convenes a meeting with the principles, presumably the Prime Minister, the Minister of Education and Dr. Günzberg, and Einstein’s offer is accepted. 

[+] 5 üye PiriReis nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
İnsanın ağlayası geliyor cidden.
76561198032000419.png
[+] 1 üye Yabgu Khan nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#3
çoğu benzer nitelikte bizimde doktor ve profesörümüz varmış ? 40 tane daha alsak ne olacaktıki ?
Ara
Cevapla
#4
(06-02-2016, 21:34)Royal Guard : çoğu benzer nitelikte bizimde doktor ve profesörümüz varmış ? 40 tane daha alsak ne olacaktıki ?

Inönü iyi bir askeri komutandı ama aynisini devleti yönetme konusunda söyleyemeyiz.
Ara
Cevapla
#5
Yanlis anladiniz sanirim diyorki
Atatürk devreye girmiş ve kapıları sonuna
kadar açmıştı. İlk bilim insanı grubu geldiği
zaman onları Dolmabahçe Sarayı’nda konuk
İran Şahı şerefine verilen bir ziyafete davet
eden de oydu. Hepsiyle tek tek görüşmüş,
onlara hoş geldiniz demişti.
Yani Ismet Inönü reddetmis Ataturk geri cagirmis turkiyeyede gelmisler.
Ara
Cevapla
#6
Benim bildiğin Einstein Atatürkten düşük dereceli bilim adamlarını ülkesine kabul etmesini istiyor.Tüm önemliler abd ye götürülmüş geriye alt kademeler felan kalmış bilim adamlarından bunları bize havale ettiler bizde osmanlıdan kalan darülfunun öğretim üyelerini postalayıp yeni açtığımız İstanbul Üniversitesine bunları aldık diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen ?
Ara
Cevapla
#7
Birde şu açıdan düşünmek gerek bu bilim adamları kendi ülkelerinde barındırılmıyor biz eğer bunları kabul etseydik 2. Dünya savaşına sokulma gibi bir durumla karşı karşıya kalma riskimiz çok yüksekti.
Ara
Cevapla
#8
(10-02-2016, 18:09)4Minatoooo : Birde şu açıdan düşünmek gerek bu bilim adamları kendi ülkelerinde barındırılmıyor biz eğer bunları kabul etseydik 2. Dünya savaşına   sokulma gibi bir durumla karşı karşıya kalma riskimiz çok yüksekti.

Bilim adamları yüzünden savaş mı çıkarmış yahu prenses değil bunlar :D
Feed Your Head !!
Ara
Cevapla
#9
(28-03-2016, 02:21)Oberhauser :
(10-02-2016, 18:09)4Minatoooo : Birde şu açıdan düşünmek gerek bu bilim adamları kendi ülkelerinde barındırılmıyor biz eğer bunları kabul etseydik 2. Dünya savaşına   sokulma gibi bir durumla karşı karşıya kalma riskimiz çok yüksekti.

Bilim adamları yüzünden savaş mı çıkarmış yahu prenses değil bunlar :D

Wars have been started for less...

https://tr.wikipedia.org/wiki/Futbol_Sava%C5%9F%C4%B1
Ara
Cevapla
#10
(28-03-2016, 04:25)PiriReis : Wars have been started for less...

https://tr.wikipedia.org/wiki/Futbol_Sava%C5%9F%C4%B1

 Opss   :D sözümü geri alıyorum :D
Feed Your Head !!
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.