Antik Tarih: Germanicus (MÖ 15 - MS 19)
#1
afwgW45.jpegGermanicus
Germanicus Sezar (MÖ 15 - MS 19) Augustus ve Tiberius'un dönemlerinde yaşamış Roma generali. Kendisi Cermenler tarafından gerçekleştirilen Teutoburg Katliamının intikamını almış, bu katliam esnasında kaybedilen 3 Roma Kartalından 2'sini yeniden ele geçirmiş ve bu eylemleri sonrası adını İmparatorluğun geneline bilinir hale getirmiştir. Antik tarihçiler kendisinden muazzam bir general, başarılı bir hatip ve karizmatik bir lider olarak sözeder. Asıl adı bilinmemektedir, Germanicus ismi Cermen topraklarını başarılı bir şekilde fethetmesi sonrası verilmiştir. Aristokrat bir aileden gelen Germanicus'un babası Nero Claudius Drusus, İmparator Tiberius'un kardeşi ve Augustus'un üvey oğludur. Annesi ise Julius Sezar'ın sağ kolu Mark Antony'nin kızıdır. Augustus döneminde daha genç yaşta gösterdiği başarılar Roma'nın dikkatini çekmiş, bunun sonucu olarak Augustus'un emriyle Tiberius Germanicus'u evlatlık edinip varisi olarak belirlemek zorunda kalmıştır.

Yükseliş
20 yaşına kadar Germanicus Tiberius Roma ordularında komutan olarak görev alıyorken ona hizmet etmiştir. Quaestor olmak için gereken yaş sınırı 25 olmasına rağmen Germanicus 20 yaşında Quaestorlüğe adım atmıştır. Hızlı yükselişi sonucu Praetorlüğü atlama başarısı göstererek 27 yaşında Consul ilan edilmiştir. 27 yaşına geldiğinde çoktan Roma vatandaşlarının gözünde yükselen bir yıldız haline gelen Germanicus, aynı zamanda komutası altındaki askerlerin yüksek sevgisine ve bağlılığına sahipti. 

Germanicus'un bu hızlı yükselişi Tiberius'u endişelendirmeye başlar. Augustus halen Roma tahtındadır ve Augustus'tan sonra tahta Tiberius geçecektir. Tiberius kişilik ve yetenek olarak Germanicus'un tam zıttıdır, iyi bir hatip değildir ve pek de karizmatik bir lider olduğu söylenemez. Askerlerini sadakatleriyle değil, zorunluluk duygularıyla yönetir. Augustus Germanicus'u Rhine nehrinin batısındaki 2 eyaletin valiliğine atadığında Tiberius politik anlamda ciddi bir rahatlama yaşamıştır. Milattan önce 14 senesinde Augustus'un ölümüyle birlikte Tiberius tahta geçmiştir.

Seferler
Tiberius'un tahta geçmesiyle birlikte Germanicus'a sadık birlikler Germanicus'un İmparator olması için ayaklanma başlatmıştır. Germanicus istemesi halinde rahatlıkla askerlerini Roma'ya sürebilir ve Roma halkı tarafından da gerçek bir İmparator gibi karşılanabilirdi. Bunun yerine Germanicus Tiberius'un yanında yeralıp Augustus tarafından belirlenen veraset sistemini savundu. Askerleri Germanicus'un İmparator olması için daha fazla ısrar edince Germanicus Roma'ya ihanet etmektense kendisini öldürmeyi tercih edeceğini belirtti. Bu cevap sonrası sona eren isyan sonrası Germanicus askerlerini ödüllendirmek için Cermen topraklarına seferler düzenlemeye başladı. Bu savaşların nihai amacı Teutoburg muharebesinde kaybedilen Roma kartallarını geri kazanmaktı.

Teutoburg muharebesi Roma tarihindeki en büyük felaketlerden bir tanesidir. General Varus komutasındaki 3 bütün Rome lejyonu Arminius komutasındaki Cermen kabileleri tarafından düşürüldükleri pusuda tamamen yokedilmişlerdir. Germanicus öncelikle Marsi kabilesine karşı harekete geçmiş, onları muharebede yenilgiye uğratıp şehirlerini yakmıştır. Cermen topraklarında ilerleyen Germanicus'un ikinci durağı Chatti kabilesi olmuş, aynı şekilde Chatti kabilesinin de üstünden geçen Germanicus Cherusci kabilesinin topraklarına erişmiştir. Cherusci kabilesi özellikle 3 Roma lejyonunun yokedilmesinden sorumlu tutulan kabiledir ve Teutoburg savaşında Cermen kabileleri yöneten Arminius bizzat Cherusci kabilesindendir ve hala Cherusci kabilesini yönetmektedir. Germanicus'a karşı Cherusci kabilesini yöneten Arminius başarısız olduğu gibi savaş esnasında Arminius kendi halkı tarafından ihanete uğrayıp öldürülmüştür.

Aldığı zaferler sonrası ordusunu Teutoburg Katliamının yaşandığı yere ilerleten Germanicus, bölgenin hala savaş alanı şeklinde olduğunu görür. Askerlerine bölgedeki Roma askerlerinin doğru bir şekilde gömülmesi emrini veren Germanicus'un bu hareketleri Tiberius'u daha da rahatsız etmeye başlamıştı. Germanicus Cermen topraklarına seferler düzenler ve kaybedilmiş Roma Kartallarını geri kazanırken Tiberius hiçbir şey yapmamaktaydı. Tiberius hem Germanicus ile arasını düzeltmek hem de Germanicus'un başarılarından pay çıkartmak adına kendisini Roma'da ödül törenine ve kutlamalara davet etti. Henüz Cermen topraklarında işinin bitmediğini söyleyen Germanicus bu teklifi reddetti. Tiberius'un iknası üzerine Germanicus milattan sonra 17 senesinde Roma'ya dönmek zorunda kaldı.

QbQnTSf.jpeg

Valilik
Germanicus halk arasında o kadar çok kabulleniliyordu ki Tiberius tarafından Roma'dan uzak tutulmak için Suriye eyaletinin yönetimine atandı. Tiberius Germanicus'un yanına kendi arkadaşı Calpurnis Piso'yu verdi. Calpurnis Piso Germanicus'un altında Suriye bölgesinde valilik yapacaktı. Birçok kişi bu atamanın Germanicus'u göz altında tutmak için yapıldığını iddia eder. Piso'nun karısı Plancina ile Germanicus'un karısı Agrippina birbirlerini gördüğü gibi birbirlerinden nefret ederler ve bu durum Germanicus ile Piso'nun ilişkilerini de zedeler. Germanicus'un Suriye'nin yönetimini tamamen Piso'ya bırakıp Yunanistan ve Mısır'ı gezmeye seyahate çıkması bu ilişkileri daha da kötü hale getirmiştir. Augustus'un emrine göre İmparator hariç hiçbir Romalı Mısır topraklarına girememektedir ve Germanicus'un Mısır'a girişi Tiberius tarafından Germanicus'un İmparatorluğunu ilan edişi olarak algılanmıştır. İşleri daha da büyütecek bir şekilde Germanicus İskenderiye'de büyük bir sevgiyle karşılanmıştır. Germanicus halkın açlık içerisinde olduğunu gördüğünde Roma'ya gitmesi gereken tahılı Mısır halkı arasında paylaştırmıştır.

O45LBW7.jpeg

Ölümü
Germanicus Suriye'ye döndüğünde Piso'nun onun verdiği emirleri tamamen uygulama dışı bıraktığını ve tamamen kendi emirleriyle Suriye'yi yönetmeye başladığını görmüştür. Bu olay sonrası Piso ile bağlarını tamamen koparan Germanicus'un hikayesi burada bulanıklaşır. Kimi tarihçiler Germanicus'un Mısır'dan dönerken zaten hasta olduğunu öne sürer, kimi kaynaklar ise Germanicus'un Piso'nun karısı tarafından zehirlendiğini iddia eder. Son iş olarak generallerine ölümünün Piso'nun elinden olduğunu ve intikam alınmasını emreden Germanicus, karısına ve çocuklarına veda ettikten sonra 10 Ekim 19 tarihinde hayatını kaybeder.

Germanicus'un ölümü Roma'nın genelinde büyük bir üzüntüyle karşılanmış, karşılaşılan büyük baskı sonucu Piso vatana ihanet ve cinayetle suçlanıştır. Germanicus'un popularitesi gözönünde bulundurulduğunda Piso'nun adil bir şekilde yargılanması mümkün değildi ve Piso bunu farkettiğinde bulunduğu zindanda kendisini öldürmeyi tercih etti. Tiberius'un ölümü sonrası Roma Germanicus'un oğlu Caligula tarafından yönetildi. Caligula'nın adı küçük sandaletler anlamına gelir ve bu lakabı bir asker gibi giyinip babasının yolunu izlemesi dolayısıyla elde etmiştir. Caligula'dan sonra tahta Germanicus'un kardeşi Claudius geçmiştir ve ondan sonra da Germanicus'un torunu Nero tahta oturmuştur. Tüm bu hükümdarlar yönetimleri esnasında Germanicus'un popularitesinin faydasını görmüştür ancak hiçbiri Germanicus'un popularitesinin yanına bile yaklaşamamıştır. Julio-Claudian hanedanı Nero ile birlikte son bulsa da Germanicus'un Roma'nın gururunu ona tekrardan iade etmesi onun tarihte unutulmayacak bir kahraman olmasını sağlamıştır.
[+] 4 üye Duman nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Cevapla
#2
Teşekkürler.
Ara
Cevapla
#3
İşte aradığım Romalı.
G0kMNN.png
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 4 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.