AoE4 - Genel İpuçları
#1


Temel Bilgiler
  • Özellikle RTS türüne yeni başlayanlar için gözden kaçan bir nokta: "Attack-move" yada saldırı hareketi. Birimlerinizi seçtikten sonra tek bir düşman birimine sağ tık ile tıklarsanız askerleriniz o birimi öldürene kadar peşini bırakmayacaklardır ki bu spesifik olarak bir birimi hedeflemiyorsak savaş esnasında kesinlikle istemeyeceğimiz bir şey, bunun yerine saldırı komutunu yani "attack-move" kullanıyoruz. Birimlerinizi seçtikten sonra A tuşuna veya birim panelinden saldırı komutuna tıklayıp daha sonra haritada herhangi boş bir yere sol tıklıyoruz. Bunu yaptıktan sonra seçili birimler o noktaya varana kadar önlerine çıkan tüm düşmanlara saldıracaktır. Eğer A tuşuna yani saldırı komutuna bastıktan sonra bir düşman ünitesi üzerine tıklarsanız seçili birimleriniz yine o düşman ünitesine saldıracaktır, yani direkt sağ tıklamakla aynı sonucu alacaksınız, o yüzden boş bir yere tıkladığınızdan emin olun. Örnek olarak savaş esnasında ordunuzu seçip A tuşuna basıp düşman ordusunun arkasındaki herhangi bir yere sol tık ile tıkladığınızda askerlerinizin düzgün bir şekilde savaştığını göreceksiniz.
  • Gözden kaçan bir diğer nokta: Demirci teknolojileri. Birimlerin her çağdan sonra kendi yükseltmelerini ilgili üretim binasından alabildiğiniz gibi tüm birimlerinize etki edecek bazı geliştirmeleri de demirciden alabilirsiniz. Demirci, İkinci Çağ'da hemen inşa etmeniz gereken en önemli binalardan biridir.
  • Shift tuşu oyundaki en değerli dostunuz. Komutları sıraya koymanıza ve beşerli üretim yapmanıza olanak sağlar. Örnek kullanım: Rahibinizi seçtikten sonra "shift" tuşuna basılı tutarak önce Relic'e ardından Manastıra sağ tıklarsanız önce Relic'i alıp ardından Manastıra yerleştirecektir. İsterseniz 3. bir komut vererek ordunuzun yanınıza dönmesini yada diğer Relic'leri toplamasını sağlayabilirsiniz. Tebrikler, önümüzdeki 3 dakika boyunca rahibiniz çalışıyor olacak ve onunla ilgilenmenize gerek kalmadı (siz yine de bir gözünüzü üzerinden ayırmayın etrafta kurtlar olabilir.)
  • Kontrol grupları: Dilediğiniz üniteleri seçtikten sonra ctrl tuşuna basılı tutarak klavyenizde 1'den 9'a kadar herhangi bir rakama basın. Artık atadığınız rakama bastığınızda direkt o birimi/birimleri seçebilir, iki kere art arda bastığınızda ise kamerayı birime/birimlere odaklayabilirsiniz.
  • Kamera ayarları kısmında Kamera Modunu "Panoramik" olarak değiştirirseniz daha yüksek bir noktadan ve dik bir bakış açısı ile oynayabilirsiniz.

Genel
  • Age of Empires 4'de "friendly-fire" yoktur. Yani Mancınık atışlarınızın kendi birimlerinize isabet etmesi konusunda endişelenmenize gerek yok.
  • Oyun boyunca sahip olabileceğiniz en önemli şey bilgidir. Bir gözünüz her zaman rakibinizde olmalı. Hangi kaynakları topluyor? Hangi binaları inşa ediyor? Askeri birimler üretiyor mu? Rakibinizin adımlarını takip etmek en iyi hoş geldin partisini hazırlamak için önemlidir.
  • Medeniyetinizin farkında olun. Her medeniyetin güçlü ve zayıf yanları vardır. Kendinizin ve rakibinizin oynadığı medeniyetin farkında olun. Fransızlara karşı mı oynuyorsunuz, atlı baskınlarına karşı gözünüzü dört açın. Karşınızda İngiliz mi var, menzilli birimlerle karşılaşmaya hazır olun. Boulder Bay'de Moğollar'la baş başa mısınız, rıhtımınıza yapılacak erken mızrakçı tacizini göz önünde bulundurun. Ve unutmayın: Medeniyetlerin güçlü yanlarını kullanmak bir zorunluluk değil! Sürprizlerle karşılaşmamak için rakibinizi gözlemeye devam edin.
  • Yükleme ekranında planınızı yapın. Yükleme ekranına ulaştığınızda artık medeniyetleri ve haritayı biliyorsunuz. Bunları göz önünde bulundurarak kendi oyun planınızı çıkarın ve rakibinizin olası hamlelerini tahmin etmeye çalışın.
  • Kendinizi duvarlarla çevrelemek her zaman iyi bir fikir değildir. Özellikle yeni oyuncular kendilerini tamamen duvarla çevreleyip güvene alma eğilimindeler ama bunu yaparken haritanın kalan kısmı ile iletişimi de tamamen kesiyorlar. Kendinizi duvarla çevrelemek ve izole etmek rakibinize harita hakimiyetini altın tepside sunmak demektir. Zamanla güvenli alanınızdaki kaynaklar bittiğinde dışarı çıkmak zorunda kalacak ve tüm haritaya yayılmış kırmızı noktacıklar göreceksiniz. Yapmanız gereken şey dar boğazlar oluşturmak. Haritadaki yükseltileri, göletleri, ormanları doğal engeller olarak kullanarak duvara olan ihtiyacınızı azaltmak; düşmanın gelebileceği bir ve bir kaç nokta bırakıp ordunuzla birlikte orada hazır bulunmak. Duvarlarla çevrili bir şehre sahip olmak kötü değil, bunu yaparken kendinizi izole etmek kötü. Yeterli kaynağa da sahip olduğunuzda çiftçilerinizin olduğu kısmı tamamen taş surlarla kapatmanız büyük fayda sağlar, ama güvenli bölgenizdeki 2 altın madenine bel bağlamak sonunuzu getirir.
  • Uzun üretim kuyrukları kabus gibidir. 15 şövalyelik üretim kuyruğu olan bir ahır düşünün, bu on dakika önceden parasını peşin ödediğiniz birden fazla şövalye anlamına gelir. Bu kaynağı teknoloji araştırmak veya başka binalardan birim üretmek için kullanın.
  • Çokça kaynağınızın olduğu ama harcayamadan kaybettiğiniz oyunlar olmuşsa eğer az sayıda üretim binanızın olmasından kaynaklıdır. Her zaman yeterli sayıda üretim binasına sahip olduğunuzdan emin olun. Genel bir sayı vermek zor olsa da oyunda geçen her üç dakika için en az 1 üretim binasına sahip olmanız gerektiğini söylenebilir. Yani 45 dakikalık bir HRE oyununda en azından 15 Kışlanız olduğundan emin olun. Tabii oyunun 3. dk'sında da kışla yapmayın. Hem bu konuda hem de köylü üretimi ve diğer konularda her oyununuzla birlikte optimuma biraz daha yaklaşacaksınız, endişe etmeyin.
  • Relicleri göz ardı etmeyin. Reliclerin her birinin altın toplayan bir köylü olduğunu düşünebilirsiniz. Tehlikeli bölgede olanlar için savaşmak istemiyorsanız bile yakınınızda olanları toplayın. Özellikle oyununuzun ne kadar uzarsa o kadar fayda sağlarlar. Reliclerle ilgili özel bonusları olan medeniyetleri oynuyorsanız 3. Çağ'da mutlaka ilk önceliğiniz bunları toplamak olmalı.

Ekonomi
  • Köylülerinizin yada askerlerinizin boşta kalmasına izin vermeyin. Köylüleriniz her zaman çalışıyor olmalı (baskın yiyorsanız Şehir Merkezinde biraz dinlenmelerine izin vermek iyi bir fikir olabilir) askerleriniz ise kullanmıyorsanız eğer teknoloji veya ekonomiye ayırabileceğiniz kaynağın boşa gitmesi demektir.
  • Teknoloji araştırırken iki kere düşünün. Kullanmayacağınız teknolojilere kaynak ayırmayın. Ekonomik teknolojilerin yüzde hesabıyla çalıştığını unutmayın. Az sayıda köleniz odun topluyorsa odunculuk teknolojisine ayıracağınız kaynağı daha faydalı şekillerde kullanmayı deneyin. Haritada kalan kaynaklar için de gözünüzü dört açın. Toplayacağınız az sayıda altın kalmışsa altın toplama teknolojisine harcayacağınız kaynağı bir ticaret hattı kurmak için kullanın.
  • Köylü üretin, köylü üretin, köylü üretin! Şehir Merkezinizi asla boş bırakmayın. İdeal senaryoda 200 nüfusa ulaştığınızda nüfusunuzun yarısını köylüler oluşturuyor olmalı. (Bazı durumlarda bu değişebilir)
  • Oduncu kamplarınızı yenilemeyi unutmayın. İlkinde ormanın kenarına yerleştirdiğiniz oduncu kampınızın bir süre sonra köylülerinize çok uzak kaldığını fark edeceksiniz. Yürüme mesafesini azaltmak için köylüleriniz ağaçları keserek ilerledikçe daha yakına yeni bir oduncu kampı kurun. (Aşırıya kaçmayın. Her adımda odun kampı yenilemek faydadan çok zarar getirir. İdeal olarak köylülerinizin ilk 2-3 sıra ağacı kestikten sonra oduncu kampını yenileyebilirsiniz.)
  • Ordu kompozisyonunuza göre kaynak toplamaya dikkat edin. Planlı üretim ve kaynak toplayıcılığı olmazsa kullanamadığınız bir ton kaynakla başınız derde girebilir. Örnek olarak ikinci çağda rakibinizi Uzun Yaylılarla darladığınız bir İngiliz oyunundasınız. Hem siz hem rakibiniz 3. Çağ'a geçti ve zırhlı birlikler yolda, bu durumda Uzun Yaylıdan çok arbaletçi üretmeye başlayacaksınız, bu da oduna olan ihtiyacınız azalacak demektir. Bu gibi durumlarda köylülerinizi tekrar yönlendirerek ekonominizi optimize etmeye çalışın.

Askeri
  • Savaşmayan ordu kaynak israfıdır. Ordunuzu şehrinizde bekletmek yerine rakibinizi rahatsız etmeye çalışın, yine de hem ünitelere hem ekonominize odaklanamıyorsanız ordunuzu haritadaki önemli noktalarda (relicler,kutsal mekanlar,kaynaklar) bekletin, devriye görevi verin, rakibinizin harita hakimiyetini kısıtlayın.
  • Surları ve kuleleri kullanın. Kale, savunma için tek tercihiniz değil. Efektif kullanıldığında surlar ve kuleler oyunun gidişatını değiştirebilir. Kilit noktaları, kaynakları güvene almak için bu yapıları kullanın.
  • Odağınızı iyi belirleyin. Savaş esnasında bir kaç boş köle için gözünüzü savaş meydanından ayırmak felaket getirebilir. Her zaman rakip atlıların arkadan saldırmasına, bir mancınık atışının tüm piyade birimlerinizi dağıtmasına karşı hazırlıklı olun. Savaşın gidişatından eminseniz ve sürpriz beklemiyorsanız askerlerinize saldır komutu verip kısa süreliğine şehrinizdeki işlere dönebilirsiniz aksi durumda asla odağınızı bozmayın.
  • Yeteneği göz ardı etmeyin. Her zaman atlıların okçuya üstün geleceği düşünülse de güzel mikrolama dengeleri alt üst edebilir. Taş-Kağıt-Makas mantığında kaybedeceğiniz savaşlarda düşmana maksimum hasarı vermeye çalışın. Okçularınızla vur-kaç yapın, yüzey şekillerini ve yapıları düşmanla aranıza mesafe koymak için ya da dar bir noktadan gelmesini sağlamak için kullanın.
[+] 5 üye Athule nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
Alıntı:Age of Empires 4'de "friendly-fire" yoktur. Yani Mancınık atışlarınızın kendi birimlerinize isabet etmesi konusunda endişelenmenize gerek yok.

Şunu öğrendiğim iyi oldu. AoE2'de bundan az çekmemiştim, burada dert olmayacak olması iyi.
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.