İleti Sayısı: 20
Üyelik Yılı: 2019
Imperium:
2
Cumhuriyeti kaldırıp salt monarşiyi getiren, Antik Yunan'dan miras senato ve demokrasi kültürünü Roma'ya unutturan ve yüzlerce yıl kıta avrupasını monarşizme mahkum eden Augustus gibi bir lider neden tarih camiasında ilerici ve inkilapçı biri olarak kabul ediliyor?
•
İleti Sayısı: 3,510
Üyelik Yılı: 2016
Imperium:
51
Monarşizme geçişi tamamen Augustus'a bağlamamak gerek. Augustus olmasa yine monarşizm gelirdi bence. Bunun asıl müsebbibi Gaius Marius ve Iulius Caesar'dır. Marius'un reformları komutanların gücünü artırmıştır. Caesar da bu komutanlardan biridir ve Galya'da aldığı zaferlerin ivmesiyle Roma'ya, Senatonun emrine karşı çıkarak ordusuyla girmiştir. Senatonun çok zenginleşmesine rağmen halkın fakir olması ve Caesar'ı bir kurtarıcı olarak görülmesini de yardımıyla imparator olamasa da büyük şahsi güç elde etmiştir. Caesar'ın ölümüyle bir güç açığı oluşmuştur. Önce triumvirlik kurup toprakların yönetimi bölüşseler de Augustus zekasını konuşturarak M.Antonius'u Roma'ya bir tehdit olarak gösterip kendisi kurtarıcı rolünü üstlenmiştir. Augustus askeri olarak çok başarılı olmasa da Agrippa'nın da yardımıyla Antonius'u mağlup edince artık imparator olması için karşısında hiçbir engel kalmamış ve Senato tarafından da bu durum kabullenilmiştir.
İlerici olarak görülmesinin sebebi de "yol yapması" olabilir :D
Yani inşaat, ulaşım, yollar, kurye teşkilatı alanlarındaki çalışmalarını küçümsememek lazım.
Aşağıdaki 1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Aytaç nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Gurt
İleti Sayısı: 3,104
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
36
04-05-2019, 15:55
(Son Düzenleme: 04-05-2019, 16:04, Düzenleyen: Justicar.)
Aslında bu konu derinlemesine incelenmesi ve bazı şeylerin öncelikle anlaşılması gerekiyor. Roma imparatorluğunun gelişimi ve büyümesi kişisel hırslardan gelir. Roma'da büyük bir kişiysen, senin seviyende ki her hangi bir kişi rakibindir. Caesar dönemini ele alalım. İlk kurulan trivium Caesar, Marcus Crassus ve Pompeyden oluşmaktaydı. Arada bir birlik olmasına rağmen hepsi kendi statüsünü nasıl daha çok arttırabileceğinin peşindeydi. Pompey'in bir çok başarısı söz konusunu. Caesar aldığı borçlar ile devasa topraklar olan Galya'yı feth etmiş durumda. Ancak Marcus Crassus Partya üzerine çıktığı seferde ağır ve rezil denebilecek bir yenilgi almıştır. Göreceğimiz üzere kişisel hırslar ile bir tarafta Galya feth edilirken diğer tarafta büyük bir yenilgi alabilirsin. Ancak geniş açıdan baktığımızda ise olay Roma'nın lehine olarak devasa sınırlarda sayısız milleti içeren bir imparatorluğa dönüştüğünü görebiliriz.
Büyük tarihçi profesör Mary Beard'ın bir sözü var:
Roma İmparatorluğunu imparatorlar yaratmadı, Roma İmparatorluğu imparatorları yarattı.
Caesar çok büyük bir kişilikti. Şuan aslında idrak edemezsek de Roma senatosunda öldürülmesi çok büyük bir etki yaratmıştı ve dava şehidi olarak görülmeye başlandı. Dahası Senatonun ne kadar yozlaştığınında göstergesi olmuştu. Caesar öldüğü zaman büyük bir güç açığı meydana geldi ve kaos yaşandı. İnsanların senatoya olan güveni gittikçe azaldı. Bu ortamda Caesar'ın üvey oğlu olarak bu gün Augustus olarak bildiğimiz Octavius bir nevi kurtarıcı rolü oynadı. Rakiplerini bertaraf ettikten sonra tüm yetkileri üstünde toplayarak halihazırda yozlaşmış olan senatonun yetkilerini zayıflattı. Yukarıdaki sözü ele alıp şöyle bir soru soralım; bu kadar devasa boyutta bir ülkenin gücünün tek bir elde toplarsanız ne olur?
Yani anlayacağımız Roma bana kalırsa eninde sonunda imparatorluğa dönüşecekti. Sadace bunu yapan Octavius oldu.
•
İleti Sayısı: 740
Üyelik Yılı: 2015
Imperium:
22
Augustus daha çocuk denecek yaşta iç savaşta taraf tutmuş birisidir. 19 yaşında hükümdar oldu zaten. Yaşına göre çok olgun ve akıllı bir karakter olduğu söyleniyor. Devlet sınırları genişledikçe karar alma mekanizmasının da doğal olarak hızlı olması gerekiyor. Bu sebeple kendini ilk kez senato başkanı ilan ettirerek ve bu mevkiyi yasalaştırarak, hem kendine hem de sonrası döneme yasal bir zemin hazırlamıştır. Jül Sezar ile olan yakın ilişkisi düşünüldüğünde yapması gereken en akıllıca şeyi yapmış gibi gözüküyor. Zaten ondan önce ki yakın tarihe baktığımızda Roma'daki demokrasinin triviumlarla birlikle gittikçe oligarşik bir hal aldığını görebiliyoruz. Ayrıca şehirlere yaptığı yatırımlar ve birçok başarılı bayındırlık faaliyetleriyle de halkın güvenini ve sevgisini kazandığı için 58 yıl gibi inanılmaz uzun bir hükümdarlık sürdü.
İlber Ortaylı'nın da dediği gibi 'Augustus, Roma devletini yöneten çakalları da aslanları da atlatmayı bildi; yeri geldiğinde kendi de bir kaplan gibi yırtıcıydı. Bu sayede ancak efsanevi hükümdarlara nasip olacak bir süre, 58 yıl başta kaldı.'
Aşağıdaki 1 üye Yabgu Khan nickli üyenin bu iletisini beğendi:1 üye Yabgu Khan nickli üyenin bu iletisini beğendi.
• Gurt