Baldur's Gate EE Arayüz ve Oynanış Rehberi
#1
Bu rehberde Baldur's Gate'de büyü kullanma ve arayüz gibi basit şeyleri anlatacağım.

Arayüz:
Not: Her işlem tıklayarak veya klavye kısayolları ile gerçekleşir. Çoğu işlem tıklayarak, yürümek ve saldırmak gibi.
unknown.png?width=845&height=475
1- Diyaloğ tuşu: Bu tuşla istediğiniz npc ile konuşma başlatabilirsiniz. Bazı npcler sadece yanıt verir konuşma başlatmaz.

2- 1. 2. ve 3. silah tuşları: Bunlar envanterinize yerleştirdiğiniz silahlardır envanter ekranından bahsedeceğiz ileriki kısımda. Bu silahları burdan seçebilirsiniz.

3- Koruma tuşu: Koruma tuşu ile bir bölgeyi koruma emri verebilirsiniz. Örneğin takımınızdaki bir büyücüye bununla tıkladığınızda onu korur.

4- Ölü savma tuşu: Bunun ile Mumya, Zombi gibi canlıları savabilirsiniz. Çoğunlukla rahiplerde açıktır.

5- Büyü kullanma tuşu: Bunun ile ezberlediğiniz büyüleri dinlendikten sonra kullanabilirsiniz. Her dinlenme sonrası yenilenir.

6- Özel eşya kullanma tuşu: Bunun ile yüzük kolye gibi eşyalarınızın özelliğini kullanabilirsiniz.

7- 1. 2. ve 3. tüketilebilir tuşu: Bu tuştan envanterinizde yerleştirilmiş olan iksirleri vesaire kullanabilirsiniz.

8- Karakter özelliği tuşu: Bu tuştan karakterinizin özel güçlerini kullanabilirsiniz. Paladin güçleri vb gibi.

Büyü kitabı ve Rahip parşomeni:

Büyü Kitabı, büyücülerin kullanabildiği ve kitabınıza yazdığınız büyüleri kullanabileceğiniz alandır. Buradan büyü kitabınıza yazdığınız büyüleri ezberleyip dinlendiğinizde yukarıda bahsettiğimiz 5. tuştan kullanabilirsiniz.

Rahip Parşomeni, Helm gibi tanrılara hizmet eden veya sıradan Rahiplerin kullanabildiği alandır. Buradan parşomeninize yazdığınız büyüleri ezberleyip dinlendiğinizde yukarıda bahsettiğimiz 5. tuştan kullanabilirsiniz.

Envanter:
unknown.png?width=845&height=475
1. Sadağa oklarınızı yerleştirebilirsiniz. Otomatikman yay kullandığınızda oklarınızdan birisi kullanılacaktır.

2. Buraya silahlarınızı yerleştirebilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz arayüz kısmından 2. kısımda silahlarınızı seçebilirsiniz.

3. Arayüz kısmında bahsettiğimiz 7. tuş bu işe yarıyor. Buraya iksir gibi şeyler yerleştirebilirsiniz.

4. Buraya zırh yerleştirebilirsiniz. Zırh seviyesini arttırır. Zırh seviyesi ne kadar az olursa o kadar az hasar alma şansınız vardır.

5. Buraya bileklik yerleştirebilirsiniz.

6. Buraya kask yerleştirebilirsiniz.

7. Buraya kolye yerleştirebilirsiniz.

8. Buraya kalkan yerleştirebilirsiniz.

9. Buraya özel gücü olan bir yüzük yerleştirebilirsiniz.

10. Buraya özel gücü olan bir kemer yerleştirebilirsiniz.

11. Buraya özel gücü olan bir bot yerleştirebilirsiniz.

12. Buraya özel gücü olan bir pelerin yerleştirebilirsiniz.

13. Buraya özel gücü olan bir yüzük yerleştirebilirsiniz.

14. Burası envanter sekmesidir. Buradan takım arkadaşınıza veya yere eşya atabilirsiniz. Yere atmak için 17 ile gösterdiğimiz yere, takım arkadaşınıza vermek için takım arkadaşınızın portresine eşyayı sürüklemelisiniz.

15. Bu sizin isabet şansınızı belirler. Ne kadar az olursa şansınız o kadar fazla olur.

16. 1d6, 1 kere atılacak maksimum 6 hasar zarı demektir. Bu zar 2d16 olsaydı iki kere 16lık zar atılacak demekti.

17. Bu zemin anlamına gelir. Burada karakterinizin yanındaki eşyaları görebilirsiniz veya yere eşya atabilirsiniz.

Saldırı ve Büyü Kullanma:

Yukarıda arayüz kısmında bahsettiğimiz 5. tuştan büyü seçip düşmanınıza veya dostunuza tıklayın. Sonucunda büyü birkaç tur içerisinde kullanılacaktır ve büyü türünüze bağlı olarak zar atılacaktır. Eğer başarılı olursanız büyünüz işe yarar. Örneğin korkutma büyüsü attığınızı düşünün ama eğer düşmanın korkmaya karşı bağışıklığı varsa büyü işlemeyebilir. Veya düşmana korku büyüsü işleme şansı bayağı az olabilir.
unknown.png
Saldırmak için ise kırmızı daire ile çevirili düşmanınıza tıklamanız yeterli karakteriniz düşmana saldırmaya gidecektir. Silahınızı alttan seçebilirsiniz arayüz kısmındaki silah kısmından. Saldırırken THAC0 kullanılır. THAC0'nun azlığı düşmana isabet oranınızı belirler. THAC0 çok düşükse düşmanınızın zırhını delip geçer. Eğer THAC0'ya karşı direnç istiyorsanız olabildiğince zırh puanınızı azaltın. THAC0 zarından sonra başarılı olursanız hasar zarı atılır ve düşmana zarar verilir.

unknown.png?width=845&height=475
Bu kısımdan rahip büyülerini ezberleyebilirsiniz. Büyüyü seçip ezberle tuşunu bastıktan sonra dinlediğinizde büyü kullanma alanınıza ezberlediğiniz büyü eklenecektir. Bu normal büyü kitabında da geçerlidir.


Eğer oyunu beğendiyseniz etkinliğimize gelmeyi unutmayın her zaman yeni oyuncular için yerimiz var.
[+] 6 üye Yasin Ahmet nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#2
THAC0 mekaniğini biraz daha açabilir misin? Bir de Baldur's Gate oynamak için AD&D 2nd Edition'ı bilmek gerekiyor mu? Yoksa normal bir RPG oynar gibi sistemle ilgili herhangi bir ön bilgimiz olmadan oyuna girişebilir miyiz?
IbnE9P2.gif
Ara
Cevapla
#3
(21-12-2020, 20:02)Attila the Hun : THAC0 mekaniğini biraz daha açabilir misin? Bir de Baldur's Gate oynamak için AD&D 2nd Edition'ı bilmek gerekiyor mu? Yoksa normal bir RPG oynar gibi sistemle ilgili herhangi bir ön bilgimiz olmadan oyuna girişebilir miyiz?
Önce ikinci sorudan başlayayım. Ben Baldur's Gate'e başlarken hiç bir D&D bilgim yoktu ve CRPG deneyimim de yoktu. Ben zorlanarak başladım ama sen alışıksın bu konsepte benim kadar zorluk çekmezsin senden bildiğim kadarıyla. Sıradan bir RPG kadar kolay değil ancak öğrenmesi çok zaman almaz diye umuyorum. Eğer bir konuda takılırsan sorabilirsin böylece daha hızlı öğrenirsin.

THAC0 mekaniğine gelirsek, THAC0 karakterinin kullandığı silah ve beceriler toplamında isabet oranıdır. Örneğin karşısının zırhı -5 ve senin THAC0 değerin 4. 4 - 12(THAC0 ile 12lik zar aracılığıyla vurma denemesi yapılır) = -8 böylece karakterinin en fazla -8 zırha vurabileceğini bulmuş olursun. Kısacası Armorun eksisi ve THAC0'nun eksisi karakter için pozitiftir ve THAC0 Armor karşısındaki isabet şansını belirler.
[+] 1 üye Yasin Ahmet nickli üyenin bu iletisini beğendi.
Ara
Cevapla
#4
Yani yanlış anlamadıysam, bu durumda -8 ve üstü AC'lere vurabiliyor. Peki hasarın belirlenmesi D&D 5e'deki gibi belirli zarların atılmasıyla mı? Herhangi bir fark var mı aralarında?
IbnE9P2.gif
Ara
Cevapla
#5
(21-12-2020, 21:36)Attila the Hun : Yani yanlış anlamadıysam, bu durumda -8 ve üstü AC'lere vurabiliyor. Peki hasarın belirlenmesi D&D 5e'deki gibi belirli zarların atılmasıyla mı? Herhangi bir fark var mı aralarında?
Üstü derken? Eksi tam olarak pozitif olduğu için THAC0'da -7,-6,-5 olarak gidiyor bir düşük rakamlar. Düşmanın Zırh değeri -'lere düştükçe senin THAC0'yu çok daha fazla atman gerekiyor. 

Hasarın belirlenmesi THAC0'dan bağımsız şekilde kuşandığın şeylere ve uzmanlığına dayalı olarak belirli bir zar atılarak oluyor. D&D 5e'yi pek bilmiyorum ama onda da muhtemelen böyledir.
Ara
Cevapla
#6
Evet, üstü derken sayı değeri olarak daha büyük olan sayıları kastetmiştim. Açıkladığın için teşekkür ederim, sitemi anladım ama maalesef pek mantığa uygun olduğunu söyleyemem. Eksiyi görünce aklım hemen olumsuz bir şeymiş gibi algılamaya meyilli, çoğu kişide de böyle internette okuduğum kadarıyla. İyi ki bu sistem D&D 3e ile tarihe karışmış.
IbnE9P2.gif
Ara
Cevapla
 




Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi



Strategyturk Forumları

Strategyturk Forumları tüm Türk stratejiseverler için büyük ve kaliteli bir platform olma amacı güder. Forum içerisinde çok sayıda strateji oyunu için bölüm ve bu bölümlerde haber konuları, rehberler, mod tanıtımları, multiplayer etkinlikleri ve üye paylaşımları için alanlar yer alır.