1-Paradox'un EU4 DLC politikası hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
Tüm dlc'lere sahibim hatta bazı kozmetik dlc'lerim de var.Ve oyunun DLC'li ile DLC'siz halleri arasında çok büyük uçurum var.Son çıkacak olan Britanya DLC'si ile toplam 12 alınması gereken DLC olacak.
Oyunun normal hali 60 TL
DLC'ler 15-30 TL arası değişiyor.
Şirketin finansal durumunu bilemeyiz ama Türkiye koşullarında bu fiyatlar fazla.Ayrıyeten oyunun kitlesinin çok olmadığını düşünüyorum.Yeni birisi baktığında normal oyunun 60 tl ve dlc'lerin (x12) 15-30 arası olduğunu görünce uzaklaşıyor.
DLC'lerin gerekliliği bence tartışma konusu değil çünkü oyun gelişme gösteriyor fakat DLC'lerin fiyatlarını düşündüğümüzde var olan kitleyi genişletmediğini aksine hazır oyuncuların da tepkisini çektiğini görüyoruz.Ve bu durumu da hiçbir oyun şirketi istemez.
2-Paradox EU'den desteğini kesip yeni oyunlara odaklanmalı mı?
Seri olarak eu'dan desteğini çekeceğini düşünmüyorum çünkü bildiğim kadarı ile en çok satan ürünü bu.Yeni oyun yapmak biraz riskli.Ayrıca DLC meselesini çözerlerse yeni oyun yapabilirler.Yoksa aynı tas aynı hamam gider.
Öncelik DLC politikası.
3-Europa Universalis 4'ün son DLC'lerinden memnun musunuz?
Evet.
4-Oyunun beğendiğiniz veya beğenmediğiniz yanları nelerdir?
En beğendiğim özellik kurulabilen ülkeler.Hatta bu özelliği arttıran modlarla oynuyorum.(Basic Formable nations modu mesela)
En beğenmediğim özellik denizlerin etkili kullanılamaması.Ayrıca aşağıda anlattığım özelliklerin hiçbirinden hoşlanmıyorum.
5-Oyunda olsaydı daha güzel dediğiniz özellikler nelerdir?
1-EU3'te danışmanlar çok çeşitliydi ve ihtiyacım olan özelliğe göre danışman çağırabiliyordum.Ayrıca Traditon seviyeniz ne kadar yüksekse o kadar iyi danışman geliyordu.Bunu niye kaldırmışlar anlamadım.Aşağıda danışmanların çeşitliliğini görebilirsiniz.
Mantık olarak ülkemdeki istediğim adamı çağırabiliyor olmam lazım.Ek olarak o adamın yeteneklerinin seviyesi,ülkemdeki traditionlar ile belirlendiği için ne kadar eğitime ve teknolojiye yatırım yaparsam o kadar iyi adam yetişir ve kullanırım.
2-EU4 te enflasyon tek tıkla düşürülebiliyor.Bence bu saçma.EU3 te enflasyon zaman geçtikçe bela oluyordu ve
Enflasyonla Mücadele için merkez bankası kurar üstüne danışman ile etkili politika izlemen gerekirdi.Bu oyunun ekonomik anlamda zorlayıcı bir özelliğiydi.
3-EU3 ten devam ediyorum.Bir ülkede teknoloji nasıl gelişir? Elbette teknoloji ve eğitime verilen önemin yanında yapılan yatırımlar ile.EU3 te teknoloji seviyesi arttırmak için hazinenize gelen tüm parayı kullanmak zorundaydınız.Ve bu mantıklıydı.Aşağıda görüldüğü üzere tüm para teknoloji için ayrılmış durumda.Hazineye yani Treasure'a 0 altın geliyor.Ve balance'ı -8,7'e düşmüş durumda.
EU4 te ise puan kullanıyorsunuz.
6-Oyunu satın alma veya almama nedeniniz nedir?
Normalde eu3 oynuyordum ve benim gibi genişleme odaklı oynamayan birisi için kültür seviyesini yükseltmek enflasyon ile uğraşmak gibi aktiviteler daha eğlenceli geliyordu.Sonra eu4 ün demosunu denedim ve daha iyi grafikli daha detaylı olduğunu gördüm ama en önemlisi
oyunun desteği vardı
7-Europa Universalis 5 çıksa alır mısınız?
Eu5 için en erken tarihin 2020 olduğunu düşünüyorum.En az 1 sene daha immersion pack çıkaracaklar.Ancak ben gerçekçiliğe önem veriyorum.Eu4 ü gerçekçilikte en az ikiye katlaması lazım.Yoksa almam çok zor.Bir daha onun için DLC takibi yapamam.
..................